Sådan udfører man HLR på sin hund eller kat

Udgivet af Dr. Sarah Wooten
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hjerte-lunge-redning, også kendt som HLR, er en livreddende form for førstehjælp. HLR til hunde og katte kan bruges til at redde et kæledyrs liv, hvis en hund eller kat stopper med at trække vejret, eller hvis hjertet holder op med at slå. Denne skræmmende hændelse kaldes for hjerte-lunge-stop.Når den opstår, er det vigtigt, at du ved, hvordan man udfører HLR. For at være forberedt på denne slags nødsituationer, er det en rigtig god idé at tage et onlinekursus i førstehjælp til katte og hunde gennem Røde Kors.

En trin for trin-guide om hjerte-lunge-redning til hunde og katte

Selvom HLR til kæledyr generelt bør udføres af en dyrlæge, skal du følge disse trin, hvis du i en akut situation er nødt til at gøre det selv:

1. Kontrollér dit kæledyrs hjerterytme

Du kan kontrollere din hund eller kats hjerterytme ved at placere din hånd på venstre side af brystet lige bag albuespidsen. Du kan kontrollere, om en hund eller kat trækker vejret ved at se, hvordan brystkassen bevæger sig op og ned ved hvert åndedrag. Hvis du ikke kan mærke et hjerteslag, eller hvis du ikke kan se, at din hund eller kats brystkasse bevæger sig op og ned, skal du straks begynde at udføre brystkompressioner (hjertemassage). Husk, at brystkompressioner skal variere alt efter kæledyrets størrelse:

Engelsk mastiff ligger i grønt græs om sommeren

  • Til katte og små hunde: Placer håndfladen på din dominerende hånd over hjertet, og placer den anden hånd over din dominerende hånd. Du skal udføre kompressioner med bunden af håndfladen på din dominerende hånd, mens du holder din anden hånd ovenpå.
  • Til hvalpe og kattekillinger: Placer tommelfingeren på brystets overside og de andre fingre på undersiden. Brug derefter fingrene til at presse brystet sammen.
  • Til store hunde eller hunde med en dyb brystkasse: Placer håndfladen af den dominerende hånd over den bredeste del af brystkassen, og placer den anden hånd over din dominerende hånd.
  • Til hunde med tøndebryst: Hvis du har en bulldog, rottweiler, mastif eller Staffordshire terrier, skal du rulle hunden om på ryggen. Placer håndfladen af den dominerende hånd over den bredeste del af brystkassen, og placer den anden hånd over din dominerende hånd. Sørg for, at dine skuldre er lige over dine hænder, og lås albuerne.

2. Start brystkompressionerne

Lav 30 brystkompressioner i træk. Hvis du bliver træt, før du når op på 30, er det bedre at få en anden person til at overtage (hvis det er muligt) for at sikre, at brystkompressionerne er effektive. For større hunde skal man presse hårdt og hurtigt for at pumpe hjertet. Den anbefalede hastighed er mellem 100 til 120 kompressioner pr. minut, så man får blodet til at cirkulere tilstrækkeligt rundt til at holde dyret i live. Når man pumper, anbefales det at følge rytmen til sangen "Stayin' Alive" af Bee Gees, for så gør man det rigtigt. Tryk brystkassen sammen, så bredden når ned på halvdelen af den normale tykkelse, og lad brystkassen falde helt tilbage, før den trykkes sammen igen.

3. Giv et redningsåndedrag

Stræk dit kæledyrs hals helt ud for at åbne luftvejene. Dæk derefter hunden eller kattens næse med munden, luk dens mund med hånden, og ånd ud ind i dens næse, indtil du kan se brystet hæve sig. Giv to redningsåndedrag.

Orange tabby-kat ligger på ryggen på en kvindes skød, mens kvinden kæler den på brystet.

4. Gentag

Gentag trin et og to, og kontrollér derefter, om der er hjerterytme og vejrtrækning. Hvis din hund eller kat stadig ikke trækker vejret eller ikke har nogen hjerterytme, skal du gentage trinene, indtil du når frem til dyrehospitalet. Hvis din hund eller kat begynder at trække vejret, og du kan se et hjerteslag, er det lykkedes med genoplivningen. Men husk, at dette ikke er ensbetydende med, at du kan vende hjem igen. Det er vigtigt, at du får din hund eller kat undersøgt hurtigst muligt af en dyrlæge, fordi der er risiko for at opleve hjerte-lunge-svigt igen.

Hvad sker der, hvis HLR ikke virker?

Selvom du ikke er i stand til at genoplive din hund eller kat, skal du fortsætte med at udføre genoplivningen og tage dyret med til dyrlægen. De fleste dyrlæger har livreddende udstyr til nødsituationer som f.eks. iltudstyr, udstyr til at indsprøjte medicin og andre avancerede systemer, som måske kan hjælpe med at redde din hund eller kat. Selvom dit kæledyr ikke trækker vejret eller ikke har nogen hjerterytme, når du ankommer hos dyrlægen, har du holdt dit været i stand til at holde dit kæledyrs hjerte og lunger i gang, hvis du har udført HLR. Husk, at hunde og katte, der har fået hjerte-lunge-svigt og har gennemgået HLR, har brug for pleje efter genoplivningen, og det er din dyrlæge, der skal stå for dette. Normalt skal disse kæledyr have foretaget yderligere undersøgelser, så man kan fastslå, hvad der forårsagede hjerte-lunge-svigtet. Derudover skal de indlægges på hospitalet, og det er nødvendigt med intensiv overvågning for at være sikker på, de kommer sig ordentligt.

Hvis du er ordentligt forberedt på at yde førstehjælp, herunder HLR, så vil du være i stand til at forebygge en potentiel katastrofe i din hund eller kats liv. Selvom det ikke er en særlig sjov tanke som dyreejer at skulle udføre hjerte-lunge-redning på sin kat eller hund, så kan det betyde forskellen mellem liv og død for, om man er i stand til at udføre det eller ej.

Forfatterbiografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten er uddannet i 2002 fra UC Davis School of Veterinary Medicine og er en kendt international foredragsholder inden for veterinær- og dyresundhedspleje. Hun har 10 års erfaring med foredrag og mediearbejde, og hun skriver desuden for en lang række online- og trykte dyresundhedspublikationer. Dr. Wooten har undervist inden for veterinærområdet i 5 år og holder foredrag om ledelse, kundekommunikation og personlig udvikling. Dr. Wooten er også certificeret veterinærjournalist, medlem af American Veterinary Medical Association og har 16 års erfaring med dyrlægepraksis for små dyr. Ud over at være foredragsholder, forfatter, dyrlæge og medskaber af det meget populære kortspil "Vets Against Insanity" ("Dyrlæger mod sindssyge") er hun medejer af restaurantgruppen Elevated Eateries i Greeley sammen med sin mand gennem 22 år, og sammen har de 3 relativt vilde mini-mennesker. I fritiden foretrækker hun at stå på ski i Colorado eller dykke med hajer i Caribien.

Det handler om...at gå linen ud. Du kan få mere at vide på drsarahwooten.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

Relaterede produkter