Sådan tager du din hunds eller kats temperatur

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Kæledyrsejere er mere optaget af deres kæledyrs helbred end nogensinde før, og mange vil gerne lære at tage deres hunds eller kats temperatur. Dyrlæger glæder sig over at se flere og flere kæledyrsejere aktivt engagere sig i deres kæledyrs helbred. De fleste dyrlæger vil også hellere end gerne hjælpe jer ejere, med at lære den rette teknik til temperaturtagning. Det er ret nemt at lære at tage en hunds eller kats temperatur. I det følgende kigger vi nærmere på hvad der er vigtigt at vide, samt hvad der er den bedste metode til at tage dine firbenede familiemedlemmers temperatur på.

Derfor bør du lære at tage temperaturen på dit kæledyr

 

Kat, der ligger under lyserødt tæppe ved siden af et vindue med et vinterlandskab udenfor.

Ligesom hos mennesker, kan en hunds eller kats kropstemperatur fortælle os om deres generelle helbred.Selvom deres normale kropstemperaturer er højere end vores, er det nemt nok at se, hvad der er for højt eller for lavt.Ifølge Merck Veterinary Manual's referencevejledning om rektal temperatur, er de normale intervaller 38,1-39,2 °C for katte og 37,9-39,9 °C for hunde. Feber, eller en temperatur over det normale interval, kan informere kæledyrsejere om problemer som f.eks. hedeslag, infektioner eller systemiske inflammatoriske sygdomme. I den anden ende af skalaen, vil en temperatur der er under det normale interval, indikerer at dyret har mistet for meget kropsvarme. De kan være hypoterme (underafkølet) f.eks. efter at have været udsat for vinterens kulde, eller lide af chok, lavt blodsukker, underernæring eller en anden alvorlig sygdom. Og hvis dit kæledyr er drægtigt, kan et mindre fald i temperaturen endda fortælle dig, at hun er ved at være klar til at føde!

Hvornår skal man tage et kæledyrs temperatur?

Når dit kæledyr er sløvt, mere stille end normalt eller udviser ændret adfærd i forhold til appetit, eller andre normale adfærdsmønstre, kan det være en god idé at tage temperaturen. Dette gælder især for katte, der er kendte for at skjule de fleste sygdomstegn. Det er dog vigtigt at understrege, at mange sygdomme forekommer uden at give ændringer i kropstemperaturen. Du bør derfor kun tage dit kæledyrs temperatur, hvis du har planer om straks at kontakte en dyrlæge, med henblik på at drøfte dine bekymringer om dit kæledyrs helbred.Ved at tage dit kæledyrs kropstemperatur kan du afgøre, om og hvornår du skal kontakte din dyrlæge (en forhøjet temperatur bør altid berettige et opkald). Temperaturen kan også give din dyrlæge nyttige oplysninger om dit kæledyrs tilstand.

Faktisk, er det så nyttigt et værktøj at kunne tage temperaturen i hjemmet, at det er blevet et almindeligt undervisningsemne for dyrlæger og deres teams. Hvis du endnu ikke har haft mulighed for at lære det, og du føler, at du har brug for at kunne tage dit kæledyrs temperatur, så spørg din dyrlæge om vejledning på forhånd. Dette er både for din egen og dit kæledyrs sikkerhed. Hvis du er interesseret i at lære det, så spørg din dyrlæge om de kan vejlede dig - de fleste vil gerne lære fra sig, så du trygt kan håndterer temperaturtagning i hjemmet.

 

Sådan kan man tage en hunds temperatur

Det er nemt at tage en hunds temperatur. Du skal blot følge disse enkle trin:

Person, der holder hovedet på en Jack Russell-terrier, der ligger på et dæk.

  1. Køb det rigtige udstyr: Du skal bruge et digitalt rektalt (ikke oralt) termometer af plastik til at tage din hunds temperatur.Du kan bruge termometre beregnet til mennesker, som du sædvanligvis kan købe på dit lokale apotek for under 100 kr.
  2. Hold godt fast: De fleste kæledyrsejere vil erfare, at denne opgave kræver to personer. Den ene person kan holde kæledyrets hoved og krop fast, mens den anden person løfter kæledyrets hale op. Nogle hunde undgår proceduren ved at sætte sig ned - så det kan være nødvendigt med en tredje person, til at holde hunden således, at den forbliver stående. Du kan også bruge godbidder og legetøj som en distraktion.
  3. Tag temperaturen: Efter at have påført vaseline (ca. i samme omfang som en ært) på termometerets spids, skal du føre det ind i endetarmen (2-3 cm er langt nok). Vent derefter på bippet (eller på at den digitale aflæsning stabiliserer sig), og så er du færdig!
  4. Hvis dit kæledyr bliver helt ude af sig selv, eller hvis du ikke kan holde kæledyret fast på en sikker måde, er det bedre at overlade temperaturmålingen til dyrlægen. Selv om disse oplysninger kan være nyttige, bør proceduren ikke finde sted på bekostning af din eller din hunds sikkerhed og velbefindende.

Vil du lære at tage en kats temperatur? Det er lige så nemt. Den eneste udfordring er at få din kat til at opføre sig ordentligt. Da katte generelt er mindre og sværere at holde godt fast, kan det være nødvendigt for katteejere at afprøve en række forskellige fastholdelsesteknikker eller lokkemadsstrategier. Det kan være nyttigt for dig at få din dyrlæge, til at vise dig de bedste metoder, som afhænger af din kats individuelle størrelse og temperament.

Det skal du huske på, når du tager dit kæledyrs temperatur

Når du skal lære at tage hundens eller kattens temperatur, er det vigtigt at have det rigtige udstyr. F.eks. kan glastermometre gå i stykker og udsætte dit kæledyr for kviksølv og glas, og nogle ældre termometre kan være ret længe om at måle temperaturen. Det er også vigtigt, at kæledyrsejere tager deres kæledyrs kropstemperatur fra endetarmen.

Selv om dyrlæger ville ønske, at der var en mindre invasiv måde at tage deres patienters temperatur på, kan ikke-rektale metoder være vanskeligere at fortolke.

Når du skal lærer at tage din kats temperatur, kan det kræve lidt tid og tålmodighed før du kan holde din kat fast. Det kan være en god idé at se videoer på nettet om, hvordan du fastholder din kat korrekt, men den allerbedste løsning er, at få din dyrlæge til at vise dig, hvordan du fastholder din kat på baggrund af kattens specifikke træk.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at nogle kæledyrs kropstemperaturer er naturligt højere eller lavere, end de fleste andre kæledyrs. Selv om dit kæledyrs temperatur virker normal, bør du stadig kontakte din dyrlæge for at drøfte dine bekymringer. Endelig skal det understreges, at det ikke er alle kæledyr, der kan trænes til at finde sig i denne procedure. Hvis det medfører betydelig stress eller kompromitterer din eller dit kæledyrs sikkerhed, bør du overlade temperaturmåling til dyrlægen.

 

Forfatterbiografi

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly er en prisbelønnet dyrlæge, der er kendt for sin uafhængige tankegang, sit dedikerede forsvar for kæledyr, sin passion for dyrlægeprofessionen og sine berømte kompromisløse artikler om kæledyrs sundhed og helbred.

Dr. K er uddannet på både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine med æresbevisninger. Hun fik sin MBA på Wharton School of Business som en del af det prestigefyldte VMD/MBA-dobbeltgradsprogram. Hun ejer nu Sunset Animal Clinic, en dyrlægepraksis i Miami, Florida.

Men det er ikke det hele. Dr. K er en nørdet læser, ivrig strikker, hot yoga-fanatiker, musikelsker, romanforfatter og en utrættelig foodie. Hun bor i det sydlige Miami med fire hunde, utallige katte, to geder hun har reddet, og en flok gakkede høns.

Du kan følge hendes skriverier på DrPattyKhuly.com og på sunsetvets.com.

Relaterede artikler

Relaterede produkter