Hvad du kan forvente med din nye kat
En ny kat er meget sjov – og også meget arbejde! Ved du hvad du har brug for den første uge? Den første måned? Vælg en af nedenstående muligheder for at få en fornemmelse af, hvad der venter dig.
-
Inden for den første uge:
Killinger er nysgerrige og fyldt med energi. Forbered dig på at den napper lidt, kradser lidt, har nogle få uheld og en masse legetid. Du kan se flere detaljer på denne tidslinje for killinger.
Sørg for, at din killing er øremærket og mikrochippet med opdaterede oplysninger.
Sørg for at skaffe de nødvendige ting.
Der kan ske uheld, så begynd at træne den til at bruge kattebakken så hurtigt som muligt.
Killinger er frække og kan komme ind alle steder. Sørg for at kattesikre dit hjem.
-
Inden for den første uge:
Din killings energiniveau vil blive mere stabilt, men den vil stadig have lyst til at lege meget. Før du sprænger dit budget til legetøj, kan duprøve at lave dit egnet.
Bestil en tid hos dyrlægen for at sikre, at din killing er sund og rask.
For at hjælpe den med at interagere med andre, kan du begynde at vænne din killing til at være sammen med venner og familie.
Prøv at vænne din kat til at blive børstet og håndteret – det er også en sjov måde at knytte bånd på!
Du sikkert gerne have, at din killing respekterer hjemmets grænser, så det er en god idé at starte lydighedstræning.
-
Inden for de første seks måneder:
Det varer ikke længe, før din killing når fuld voksenstørrelse. Efterhånden som deres personlighed bliver mere og mere tydelig hver dag, vil du uden tvivl se nogle finurlige adfærdsmønstre.
Glem ikke at spørge dyrlægen om produkter til loppe- og flåtbekæmpelse.
Måske vil du og din kat på et tidspunkt rejse sammen, så forbered dig med denne nyttige rejsetjekliste.
-
Inden for den første uge:
Din kat har brug for lidt tid til at vænne sig til de nye omgivelser og mennesker. Vær tålmodig, da den måske stadig har svært ved at bruge kattebakken, ligesom den gemmer sig og udforsker grænser.
Selv voksne katte kan lave ballade. Gør dit hjem klar til dens energi.
Sørg for, at din kats ID- og mikrochipoplysninger er opdaterede.
Hjælp din kat til at føle sig godt tilpas ved langsomt at præsentere den for andre kæledyr og familiemedlemmer.
Din kat er måske allerede trænet til at bruge kattebakken, men det kan være en god idé at sørge for, at din kat igen bliver trænet i at bruge kattebakken, indtil den er fortrolig med hjemmet.
-
Inden for den første uge:
Mens din kat fortsætter med at vænne sig til livet i hjemmet, er det et godt tidspunkt at begynde at indføre sunde rutiner og adfærd i hverdagen.
For at sikre, at din nye kat er i topform, bør du planlægge et besøg hos dyrlægen for at få råd og anbefalinger om ernæring.
Glem ikke at spørge dyrlægen om produkter til loppe- og flåtbekæmpelse.
Din kat har muligvis stadig brug for andre vaccinationer eller boostere, så spørg din dyrlæge, når du er der.
Din kat vil have masser af energi at brænde af, så aktiver den med legeaktiviteter.
-
Inden for de første seks måneder:
Din kat vil nu være ved at vænne sig til livet i hjemmet og være en fast del af familien. Når den har mødt alle, er det et godt tidspunkt at se på ny træning og aktiviteter, I kan være fælles om.
Din nye kats personlighed vil begynde at vise sig. Sådan afkoder du deres finurlige adfærd.
Din kat vil måske følge med dig på eventyr på landevejen eller endda i luften. Vær forberedt med denne rejsetjekliste til katte.
Din kat er aldrig for gammel til at begynde at lære noget nyt, så se denne guide til kattetræning som en sjov måde at knytte bånd til hinanden på.
Du bør på nuværende tidspunkt have styr på det grundlæggende i kattepleje!
-
Inden for den første uge:
Voksne katte har brug for en anden slags pleje, efterhånden som de bliver ældre. De vil sandsynligvis være mindre energiske, men du skal stadig have fokus på deres sundhed. Lær, hvordan du tager dig af deres specifikke behov.
Selv ældre katte kan lave ballade, så kattesikr dit hjem så det er klar til deres energiske udfoldelser.
Sørg for, at din kats ID- og mikrochipoplysninger er opdaterede.
Hjælp din kat til at føle sig godt tilpas ved langsomt at præsentere den for andre kæledyr og familiemedlemmer.
De fleste ældre katte er allerede trænet til at bruge kattebakke, men du bør overveje at træne din nye kat i at bruge kattebakken, indtil den er fortrolig med hjemmet.
-
Inden for den første uge:
Selv om det er mindre sandsynligt, at du vil løbe rundt efter den, kan en vis grad af aktivitet være med til at holde din ældre kats gyldne år så sunde som muligt.
For at sikre, at din nye kat er i god form, og for at få anbefalinger om ernæring, bør du få en tid hos dyrlægen.
Glem ikke at spørge dyrlægen om produkter til loppe- og flåtbekæmpelse.
Din kat er måske ikke længere en killing, men den kan stadig brug for andre vaccinationer eller boostere.
Ældre katte er måske blevet langsommere end da de var killinger, men der er stadig masser af måder, du kan holde din ældre kat aktiv på.
-
Inden for de første seks måneder:
Din nye kats personlighed vil begynde at komme frem, så du bør forstå dens finurlige adfærd for at give den bedste pleje.
Ældre katte fortjener stadig at tage på eventyr, så forbered dig med denne rejsetjekliste.
Din kat er aldrig for gammel til at begynde at lære noget nyt, så se denne guide til kattetræning som en sjov måde at knytte bånd til hinanden på.
Du burde på nuværende tidspunkt have styr på det grundlæggende i kattepleje.
-
Hvilke ting bør jeg have, før jeg adopterer en kat?
Gør plads i dit budget til nogle få nødvendigheder, f.eks:
- Halsbånd
- Chip og øremærkning
- Skåle til mad og vand
- Kattegrus, skovl og kattebakke
- Transportkasse
- Katteseng
- Børste
- Negletrimmere
- Legetøj
- Dyrlægeregninger
Der vil også være mindre ting, du bør købe regelmæssigt. For eksempel:
- Shampoo
- Produkter til bekæmpelse af lopper og flåter
- Kattefoder
- Medicin mod orm
-
Hvordan skal jeg forberede mit hjem til min nye ven?
Før din kat kommer ind i hjemmet, bør du sikre dig, at alle i husstanden forstår, hvordan de skal tage imod deres nye ven, og hvad deres nye ansvarsområder indebærer.
Husk, at killinger har MASSER af energi, og at de måske vil kradse i møbler, hoppe op på ting og tisse uden for deres kattebakke.
På den anden side har ældre katte ofte mindre energi end yngre katte, så forventningsafstem med børn og andre familiemedlemmer, så du ikke overvælder din nye ven. -
Hvor ofte bør min kat komme til dyrlægen efter det første år?
-
Hvad bør jeg fodre min nye kat med?
Afhængigt af kattens levealder bør du tilpasse din kats foder i overensstemmelse hermed.
Killinger (under 1 år)
Killingefoderet er specielt udviklet til deres livlige livsstil og er lavet til at give næring til en ung kats grænseløse energi samt støtte en sund udvikling.
Voksne katte (1-7 år)
Voksenfoder til katte skal have den rette balance af næringsstoffer – ikke for meget og ikke for lidt – for at opfylde kattens daglige ernæringsbehov.
Ældre katte (7+ år)
Når din kat bliver ældre, har den brug for særlig hjælp til at mindske risikoen for nyreproblemer, mobilitetsproblemer og andre tilstande, der er forbundet med alderen.
-
Kan jeg give min kat menneskeføde?
I modsætning til hvad mange tror, kan regelmæssig fodring med menneskefoder føre til overvægt, tandproblemer, gastrointestinale forstyrrelser og kræsne spisevaner hos din nye kat. Det er også vigtigt at vide, hvilke typer fødevarer der er giftige for katte, før du giver dem noget fra middagsbordet.
Spørg din dyrlæge om et sundere alternativ beregnet til katte, i stedet for at give menneskeføde som godbidder. -
Hvad nu, hvis min kat kradser alting i stykker?
Kattens kløer en stor del af deres liv og en del af den måde, de interagerer med deres verden på. Det er ikke så underligt, at det for dem er en måde at lindre stress eller vise angst, når de kradser i møbler og andre genstande. En anden mulighed er, at din kat bare keder sig! Invester i en kradsetræ, og husk at være tålmodig.
-
Hvorfor bliver min kat ved med at have uheld eller kaste op?
Folk har en tendens til at antage, at en kat er ondskabsfuld eller bevidst, når den tisser uden for kattebakken, men der ligger mindre ondsindede årsager bag denne adfærd. At tisse på genstande i huset er ofte et tegn på angst eller endda en medicinsk lidelse, som gør ondt på din kat.
Katte kan også vise angst i form af fordøjelsesproblemer. Selv om det er let at give kattefoderet skylden, er det værste, du kan gøre for at forsøge at løse problemet, at skifte foder med det samme.
Det er vigtigt at huske, at man ikke må miste håbet. Efterhånden som din kat begynder føler sig bedre tilpas i hjemmet, og din dyrlæge har udelukket eventuelle sundhedsproblemer, vil din kat sandsynligvis vende tilbage til at forrette sin nødtørft i kattebakken igen. -
Hvor kan jeg finde Hill's kattefoder?
-
Kattefoder - fra killing til ældre kat: Ernæring til alle kattens livsstadier
Din kats alder skal tages med i betragtning, når du skal vælge det helt rigtige foder til den, uanset om du leder efter foder til killinger eller voksne katte. Når du vælger foder, som giver din firbenede ven den optimale ernæring, uanset hvilket livsstadie den er på, er det med til at sikre et langt og sundt liv.