Når katten skal til dyrlægen

Tips for better feline vet visitPå et tidspunkt i kattens liv skal den en tur til dyrlægen. Da dette normalt er en stressende for katten, er der en række ting, du kan gøre for at gøre det nemmere for jer begge.

Når du skal transportere din kat ud af huset, skal du bruge en transportkasse, selvom den normalt godt kan lide at blive båret. Din kat kan nemt blive skræmt, når den er et ukendt sted omgivet af fremmede mennesker. Selv en venlig kat kan bide, kradse eller prøve at løbe væk.

Din kat kan også urinere eller have afføring, når den bliver bange. En transportkasse vil sikre, at afføringen ikke kommer på dit tøj eller i venteværelset. Dæk bunden af transportkassen med et stykke stof o.lign. Brug noget den normalt sover på eller et gammelt stykke tøj, der har din lugt. At dække transportkassen med et tæppe eller et håndklæde kan også få din kat til at slappe af. Katte kan godt lide at gemme sig, når de er bange eller usikre. Det mørke og ly, som tæppet giver, vil få den til at føle sig sikker.

Gør det genkendeligt

Katte plejer ikke at kunne lide at komme til dyrlægen, hvor de bliver undersøgt og er omgivet af andre indtryk, lugte, mennesker og dyr. Hvis din kat kun ser transportkassen i forbindelse med dyrlægebesøg, vil den naturligvis udvikle en stærk uvilje imod den.

Den gemmer sig måske hver gang, den ser transportkassen, eller kæmper med ben og klør for ikke at komme ind i den. Du kan komme denne adfærd i førkøbet ved at lade transportkassen stå fremme hele tiden. Sørg for at det bliver en velkendt del af din kats omgivelser. Du kan også en gang lægge godbidder til din kat inde i transportkassen, så den opfatter den som et "godt sted".

Hvis din kat har udviklet en stærk uvilje mod transportkassen, kan det være svært at narre hende til at gå ind i den. Men prøv at lokke den ind i kassen med godbidder, eller bed nogen om at holde kassen, mens du anbringer din kat i den. Hvis din kat har besluttet sig for ikke at gå ind i transportkassen, skal du ikke tvinge den, men derimod stille kassen væk. Lad først din kat slappe lidt af, pak den dernæst ind i et tæppe eller et håndklæde og anbring den hurtigt i kassen.

Når du er ved dyreklinikken, skal du holde transportkassen overdækket. Det vil få din kat til at føle sig sikker. Hvis du ikke kan undgå at sidde ved siden af andre dyr, skal du prøve at holde dig væk fra højlydte eller vilde dyr.

Spørg efter hjælp

Når det bliver tid til undersøgelsen, kan du spørge din dyrlæge, om du må hjælpe med at holde den. Husk altid, at din dyrlæge og veterinærsygeplejerskerne er meget erfarne og vant til at holde urolige eller bange dyr. De ved, hvordan man undgår at blive såret eller at såre din kat.

Så du skal ikke være bange, din kat er i gode hænder. Din dyrlæge dækker måske din kats hoved over med et klæde. Det er for at give den indtryk af, at den gemmer sig.

Der kan være meget travlt på dyreklinikken. Hvis du vil have ekstra tid til at tale med din dyrlæge om din kat, bør du aftale tid i forvejen. Bestil længere besøgstid hvis du kan, eller undgå at komme i de mest travle timer. Dyreklinikker har oftest mest travlt tidligt om morgenen eller om aftenen, hvor folk ikke er på arbejde.

Tag din kat med til dyrlægen med jævne mellemrum. Det vil ikke kun vænne katten til oplevelsen, men det vil også give din dyrlæge mulighed for at vænne sig til din kat. Jo mere dyrlægen ser din kat, jo bedre behandling vil han/hun kunne give den.

Relaterede kattepleje artikler

 • Mødet med de andre katte | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Vaccinere din killing | Hill's Pet

  Din nye killing begybder livet med naturlig immunitet fra sin mor, men når denne immunitet fortager sig, skal du have killingen vaccineret, så den bliver ved at være sund og rask.
 • At rejse med din killing | Hill's Pet

  Hvis du skal have killingen med ud at rejse, eller af en anden grund er nødt til at tage den med væk fra hjemmet, skal du transportere den i en sikker transportkasse.
 • Microchip | Hill's Pet

  Du bør ikke lade killingen komme ud, før den har fået sine første vaccinationer.
 • Hvad synes din killing er en god ferie? | Hill's Pet

  Alle elsker da at have ferie, ikke? Mange katte kan ikke lide at køre i bil, men hvis de bliver vænt til det, fra de er helt små, er det normalt ikke noget problem.
 • Sæsonmæssige råd | Hill's Pet

  De forskellige årstider betyder nye eventyr for killingen, men også visse risici. Hvis du følger trinene nedenfor, kan killingen nyde de forskellige årstider lige så meget som du.