Sådan finder du ud af, om din kat har en hudlidelse | Hill's Pet

minutters læsetid

En orange kat står og kigger op på en skål med vådfoder, som dens ejer holder i hånden

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

En af de ting, vi elsker ved vores katte, er, at de er så rene væsener. De bruger mange timer om dagen på at holde deres pels og hud i topform. Faktisk bruger de fleste katte mellem en tredjedel og halvdelen af deres vågne tid på at pleje sig selv. Så hvis tingene går galt, og din kat udvikler et hudproblem, hvad er så tegnene, du skal kigge efter?

Der er mange ting, der kan få din kats hud til at klø eller blive betændt og ubehagelig. De mest almindelige er:

  • Parasitter som lopper og mider.

  • Miljøallergi (atopisk dermatitis).

  • Hudinfektioner.

  • Fødevareallergi.

  • Kontaktreaktioner på kemikalier.

  • Bylder og kampsår.

Du kan læse flere detaljer om nogle af dem her.

Tegn på hudlidelser hos katte

Hudlidelser forårsager ofte kløe og betændelsestilstande, så mange af tegnene på hudproblemer skyldes denne irritation, og hvordan din kat reagerer på den. Nogle tegn er meget tydelige, mens andre kan være mere subtile.

  1. Overdreven pleje. Som sagt bruger katte mange timer om dagen på at soignere sig, men hvis du begynder at føle, at din kat ikke laver meget andet end at soignere sig, er der sandsynligvis noget i vejen. Du kan også opleve, at din kat går rundt eller er i gang med noget og så pludselig begynder at soignere sig, som om der er noget, der har forskrækket den. Det er et klassisk tegn på kløe hos katte.

  2. Kradsen eller trækninger i huden. Et af de mere åbenlyse tegn er, at din kat klør sig meget, eller du bemærker, at den hele tiden har trækninger i huden, hvilket kan være tegn på kløe.

     

  3. Hårboller. Katte er ret private væsener og er også aktive noget af den tid, vi sover, så du lægger måske ikke mærke til dens overdrevne pleje. Hårboller kan dog være en følgevirkning af overdreven pleje, især hvis du har en langhåret kat. Hvis du pludselig opdager, at din kat gylper mere, end den plejer, bør du tage til dyrlægen.

  4. Hårtab. Fordi katte har tunger med modhager, som en mini-hårbørste, kan overdreven pleje føre til omfattende hårtab. Dette kan skyldes, at pelsen hives ud, men oftere er der tale om et konstant traume, der får hårene til at knække af tæt ved hårbunden. Du vil kunne se nogle skaldede pletter, men hvis du ser godt efter, kan der også stadig være nogle hårspidser tilbage. Det vil se anderledes ud, hvis din kat har et ægte problem med hårtab - for eksempel hvis håret er holdt op med at vokse eller af en eller anden grund tabes ved roden - for så vil huden være skaldet.

  5. Rødme eller betændelsestilstand. Fordi katte har pels, lægger du måske ikke mærke til betændt, rød hud, medmindre det påvirker hårløse områder som maven eller indersiden af ørerne, eller hvis der er tale om decideret hårtab. Hvis du er bekymret, kan du hive pelsen til side og se, om der er steder på huden, der er rødere end andre.

  6. Tegn på parasitter. Lopper er en almindelig årsag til hudproblemer, især hos allergiske katte. Kig efter parasitter, loppesnavs (loppeafføring er fuld af blod, der ligner pletter af snavs, men bliver rødt, hvis det fugtes på toiletpapir) og sårskorper, især omkring haleroden og ører/hals.

  7. Bylder. Katte er af natur enspændere og ser normalt andre katte som en trussel. Bylder er et almindeligt resultat af kamp. De sidder ofte i ansigtet, på hovedet eller tæt på bagdelen. Der er tale om lommer af infektion og pus, der gradvist bygges op som en bums og derefter brister. Bylder ser først ud som bløde hævelser, men kan lække pus og forårsage hårtab, når de udvikler sig.

  8. Sårskorper. Også sårskorper kan være godt skjult, men måske kan du mærke dem i pelsen, når du kæler med din kat, hvis den altså kan lide dette.

Alt dette kan være tegn på, at din kat kan have en hudlidelse eller et underliggende helbredsproblem. Hvis du har nogen bekymringer, uanset hvor små de er, så tøv ikke med at tale med din dyrlæge. Det vil altid være tiden værd. Vi foretrækker altid at være på den sikre side, og jo tidligere du tager fat på et helbredsmæssigt problem, jo bedre.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA