Hvor meget vådfoder skal en kat have

minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Udvalget af foder til vores katte er enormt og kan være en smule overvældende. Der er ikke kun våd- og tørfoder, vi skal tage stilling til, men også forskellige teksturer af vådfoder, fra ragout til sovs med stykker af f.eks. kød til dåsemad, der minder om paté. Så hvor meget vådfoder skal du give din kat? Det korte svar er, at det er helt op til dig (og din kat!).

Komplet og afbalanceret

Det er meget vigtigt, at uanset hvilket foder din kat får, skal det være komplet og afbalanceret. Det betyder, at det skal indeholde alle de næringsstoffer, der passer til din kats livsfase, og i de rette proportioner. Du kan sagtens fodre din kat udelukkende med tørfoder, hvis du vil, så længe det er komplet og afbalanceret, og du sørger for masser af frisk vand hele tiden. Der er dog fordele ved at fodre din kat med vådfoder og endda en kombination af våd- og tørfoder.

Forelsket i konsistensen

Katte er på mange måder nogle meget specielle væsener. Det er det, der gør dem så lette at elske! Det samme gælder, når det kommer til mad. Tidligt i livet kan katte let blive afhængige af mad med en bestemt konsistens. Det betyder, at hvis du kun fodrer din kat med våd- eller tørfoder fra en ung alder, vil den måske aldrig have lyst til at spise andet. Det er måske ikke et problem, men nogle gange ændrer omstændighederne sig, og du kan måske få brug for, at din kat spiser noget andet. Hvis din kat for eksempel er afhængig af tørfoder, men så får et problem som en blæresten, gør det en kæmpe forskel at fodre med vådfoder, fordi det er den nemmeste måde at øge kattens vandindtag på. Omvendt er vådfoder dyrere end tørfoder, så hvis din kat er afhængig af vådfoder, og din økonomiske situation ændrer sig, er du måske nødt til at skifte til tørfoder.

Når du får en kat eller killing, skal du derfor prøve at fodre med en blanding af våd- og tørfoder, så din kat kan tilpasse sig hele livet.

Fordelene ved vådfoder

  • Vandindtag. Som sagt er den største fordel ved vådfoder vandindtaget. Katte nedstammer fra afrikanske vildkatte fra ørkenen, så de er rigtig gode til at spare på vandet og har ikke tendens til at drikke særlig meget. Men vandindtag er rigtig vigtigt, især når det kommer til visse sygdomme som f.eks. de tidligere nævnte blæreproblemer. Hvis urinen er meget koncentreret, er det meget mere sandsynligt, at den bliver til krystaller og sten, og det vil være meget mere irriterende for en beskadiget blæreslimhinde, hvilket kan føre til blærebetændelse.

  • Smag Mange katte opfatter vådfoder som en rigtig godbid, så det er en god måde at styrke båndet til din kat uden at give den for mange godbidder.

  • Medicin. Katte er notorisk svære at medicinere. Vådfoder kan være rigtig godt til at skjule medicin, især hvis din kat skal have det i længere tid.

  • Variation. Vådfoder findes i mange forskellige konsistenser og smagsvarianter, så det er en nem måde, du fortsat kan holde din kats mad interessant.

Så hvor meget vådfoder skal du give din kat?

Som tidligere nævnt er det helt op til dig. Så længe det våd- og tørfoder, du fodrer med, er komplet og afbalanceret, kan du variere proportionerne, lige så meget du vil. Katte har godt af små hyppige måltider, så måske er den bedste løsning for dig at fodre med vådfoder to gange om dagen for at give din kat lidt ekstra forkælelse og samtidig have en foderautomat, der kan fodre din kat med tørfoder hele dagen. Du kan fodre 100% med vådfoder, 0% med vådfoder og alt derimellem. Bare husk, at hvis du fodrer med lidt af hvert, vil det hjælpe dig, hvis du nogensinde får brug for at skifte til det ene eller det andet.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA