Hvor ofte skal man fodre en kat?

minutters læsetid

En kat ligger på gulvet indenfor. Poter, øjne og ører vender opad, og blikket er rettet mod noget, der er lige uden for synsvidde

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er et godt spørgsmål, og det kan faktisk gøre en stor forskel for din kats sundhed og velvære.

Når det kommer til dyr, kan traditionelle synspunkter og praksisser være svære at komme videre fra. Folk har en tendens til at blive ved med at gøre noget, bare fordi det er sådan, det altid er blevet gjort. Siden katte holdt op med at blive brugt til skadedyrsbekæmpelse og fandt vej ind i vores hjem og hjerter, har der været en tendens til at fodre dem som hunde, med et eller to måltider om dagen. Det er faktisk ikke særligt godt for din kat eller dens fordøjelse.

Selvom huskatte har været tamme i tusindvis af år, ligner de på mange måder stadig deres vilde forfædre og deres vildtlevende, moderne fætre og kusiner. De er kødædere, hvilket betyder, at de er nødt til at have kød eller kødprodukter i deres kost. De er jægere af natur, og som enhver, hvis kat har bragt en dejlig "gave" med hjem, ved, bliver dette indgroede instinkt ikke fjernet ved at fodre dem. Når katte klarer sig selv, bruger de mange timer om dagen på at lede efter bytte, og de spiser mellem 10 og 20 små måltider om dagen. Deres fordøjelseskanal er relativt kort, så det er bedst for dem at spise lidt og ofte.

Det er klart, at det at leve i et hjem som huskat er meget anderledes end det vilde liv. De fleste af vores katte bruger ikke så meget energi, som de ville gøre, hvis de skulle klare sig selv, og vores travle liv udelukker muligheden for at give dem 20 måltider om dagen! Men vi kan gøre mere for at komme tættere på den naturlig balance end at give et eller to måltider om dagen.

Flere måltider om dagen

Ideelt set skal katte have flere små måltider om dagen. Mellem fem og otte måltider er ideelt, afhængigt af din kat og det foder, den spiser. Det hjælper den med at holde sig slank (hvis dens daglige ration ikke overskrides), og det holder den interesseret og mæt i løbet af dagen. Det gør også din kat mindre tilbøjelig til at plage dig om mad eller stjæle mad fra bordet.

Du tænker måske, at det er umuligt at give din kat flere måltider i en travl hverdag, men foderautomater er fantastiske til at hjælpe med dette. Der findes mange foderautomater, der kan give fire til seks måltider om dagen.

Fodring og båndet til din kat

At give mad er noget af det vigtigste, når det kommer til båndet mellem menneske og dyr. Vi elsker at forkæle vores dyr og se dem nyde det, vi giver dem at spise. Du er måske bange for, at foderautomater vil tage dig ud af ligningen, men fortvivl ikke.

For det første kan du stadig give måltider, når du har lyst, og bare bruge foderautomaten, når du er ude. Du kan beslutte dig for selv at give din kat de bedste måltider på dagen, som morgenmad og mad før sengetid. Hvis din kat har våd- og tørfoder, og vådfoderet fungerer som ekstra forkælelse, får du æren af at give yndlingsmåltiderne, og tørfoderet forbliver frisk og pænt i foderautomaten.

For det andet kan foderautomater i nogle tilfælde hjælpe dig med ikke at fremstå som den 'onde'. Hvis din kat for eksempel er på slankekur, vil den stirre på foderautomaten i stedet for dig, når den vil have mad, så du får heller ikke så dårlig samvittighed! Da katte ikke har en bestemt dagsrytme, kan du også indstille foderautomaten til at give den mad, hvis den kan lide at spise om natten, så den ikke forstyrrer din søvn.

Kort sagt...

Det er ideelt for katte at spise fem til otte måltider om dagen. Du kan fodre den flere forskellige steder for at opmuntre den til motion, bruge aktivitetslegetøj til fodring i forbindelse med nogle af måltiderne eller holde det simpelt med en foderautomat. Det hele afhænger af din tidsplan, og hvad din kat kan lide. Bare sørg for at tjekke med din dyrlæge, at det foder, din kat får, og den daglige ration er korrekt, og så kan du beslutte, hvor mange måltider der passer bedst til din kat.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA