Er chokolade dårligt for katte?

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Selv om det er almindeligt at høre historier om hunde, der bliver syge af at indtage chokolade, kan chokolade også udgøre en alvorlig helbredsmæssig risiko for katte og endda være dødeligt, hvis de spiser for meget chokolade.

Hvorfor er chokolade dårligt for katte?

Sukker, fedt og xylitol (en sukkererstatning) er ikke godt for katte. Chokolade indeholder dog to ingredienser, der udgør en større trussel mod din kats sundhed: koffein og theobromin, et plantealkaloid, der forekommer naturligt i kakao. Især theobromin er et dokumenteret toksin for de fleste dyr, herunder katte, som det fremgår af Merck MSD Veterinary Manual.

Det latinske navn for kakaoplanten er Theobroma cacao, som betyder "gudernes føde". Det er rigtigt, at de ristede bønner er en skøn lækkerbisken, men det, der gør chokolade så lækkert for mennesker, er præcis det, der gør den så farlig for katte.

Hvorfor er disse ingredienser så farlige for katte?

Chokoladebar med stykker.

De to syndere, koffein og theobromin, er stimulanser. Koffein, der findes i mange andre fødevarer og drikkevarer end chokolade, bliver giftigt, når det optages i din kats krop. Cats Protection forklarer, at theobromin virker som et stimulerende middel, der øger kattens hjertefrekvens, og som et vanddrivende middel, der øger tabet af kropsvæsker - begge dele kan være fatalt for din pelsede ven.

Hvor meget chokolade er for meget?

Enhver mængde chokolade er for meget for din kat. Cats Protection forklarer, at katte ikke kan behandle theobromin så hurtigt som os, så det bliver i kroppen i længere tid. Det betyder, at selv et par gram chokolade kan forårsage alvorlig skade.

Alle former for chokolade er farlige for din pelsede ven. Bagechokolade er mest giftigt på grund af dens høje indhold af theobromin, men tørt kakaopulver og mørk, halvsød chokolade og mælkechokolade er også farlige. Selv hvid chokolade, som har et lavt kakaoindhold, bør undgås.

Hjælp - Min kat har spist chokolade! Hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?

Chokoladetoksicitet hos katte kan variere fra mildt til alvorligt. Her er nogle af de vigtigste tegn og symptomer, som du skal være opmærksom på:

 • Opkastning
 • Dårlig mave
 • Kvalme
 • Forhøjet hjertefrekvens
 • Overdreven tørst
 • Overdreven vandladning
 • Hyperaktivitet
 • Rastløshed
 • Øget kropstemperatur
 • Hurtig vejrtrækning eller gispen efter vejret
 • Muskelrystelser eller -trækninger
 • Lavt blodtryk
 • Anfald (slagtilfælde)
 • Koma

Som du ville gøre med enhver anden nødsituation, skal du straks bringe katten til dyrlægen for at få fastslået forgiftningens omfang og modtage behandling. Efter behandlingen skal du fortsat overvåge katten for at se, om der opstår andre eventuelle bivirkninger.

Hvad sker der nu?

Din kat er meget opmærksom på dine følelser, så forhold dig så rolig som muligt. Tag dem med til et roligt sted, og hold katten kølig og rolig for at forhindre, at symptomerne på chokoladeforgiftning bliver værre.

Når du ankommer til dyrlægeklinikken, vil dyrlægen undersøge din kat og vurdere mængden og typen af chokolade, som din kat har spist. Dyrlægen vil muligvis fremkalde opkastning for at forhindre din kat i at optage giftstofferne og vil desuden give væske og yderligere pleje afhængigt af mængden af chokolade, som din kat har indtaget, og de bivirkninger, som din kat oplever.

Hvordan undgår jeg, at dette sker?

Indtagelse af chokolade kan forebygges 100 % ved at holde chokolade uden for pote-rækkevidde. Katte er nysgerrige og uforudsigelige væsner, der elsker at snuse rundt i køkkenet - så opbevar al chokolade i en tæt, lukket beholder. Det er ikke kun chokoladebarer, der kan gøre dem syge, så tænk på alle de ting, der kan indeholde chokolade, f.eks. brownies, doughnuts, kiks og slik. Dette gælder især omkring højtider som påske, jul og Halloween. Hvis du har gæster, skal du placere søde retter, desserter og lækkerier på steder, som din kat har svært ved at nå, og opbevare dem på et sikkert sted umiddelbart bagefter. Hvis en gæst spørger: "Spiser din kat chokolade?", kan du nu svare med et rungende "Nej".

Katteejere elsker at forkæle deres kattevenner, og du kan gøre det på sikker vis ved at holde dig til ufarlige kattegodbidder, der er skabt til at holde din kat glad og sund. Så kan du også få chokoladen helt for dig selv!

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteforælder til to Russian Blues, der styrer hele huset. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om katte, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Fri for hårboller

  Katte er meget renlige dyr, og din nye killing vil tilbringe cirka fem timer om dagen med at soignere sig. Når den gør det, får den fat i løse hår fra pelsen, som er svære at spytte ud, så den vil sikkert bare sluge dem.
 • Derfor kaster din kat op, når den har spist

  Katteejere tror ofte at et foderskifte er årsagen til, at deres kat kaster op lige efter, den har spist. Dette virker da også som en logisk årsag, men andre faktorer spiller også ind.
 • Mæthedens vigtige rolle i din kats overordnede vægt og sundhed

  Fluffy cat playing with orange toy Er du bekymret for din overvægtige kat? Nogle af dem ser måske søde ud, men det er helt almindeligt at bekymre sig om en tyk kat. Det første du bør gøre er at konsultere en dyrlæge for at finde ud af, om der er en underliggende årsag til vægtøgningen.
 • The Importance of Drinking Water for Your Cat

  154502253 Help protect your cat from bladder issues understanding how drinking water can prevent urinary, diseases.

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>
  Buy Now »