Kan man give sin kat brød?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

En skive toastbrød er et hit for mange kæledyrsejere, men må jeg dele et stykke med min kat? Må katte spise brød, eller er det en skidt spise for katte? Inden du giver din kat et stykke af din sandwich eller toastbrød, er det vigtigt, du er klar over følgende om katte og brød.

Kan katte spise brød?

Ligesom det er tilfældet med mange fødevarer til mennesker, så er der generelt ikke noget problem i, at katte spiser bagt brød med måde. Katte bør ikke spise brød regelmæssigt, men i stedet spise det som en godbid en gang imellem.

Bagt brød indeholder ikke ingredienser, der kan give sundhedsmæssige problemer for din kat, men det bør alligevel indtages med måde. Selvom brød (især fuldkornsbrød), er en god kilde til næringsstoffer som vitaminer, mineraler, fibre og kulhydrater, er det ikke godt for katte at spise for meget af det, især ikke hvis brødet er stærkt forarbejdet. Et godt eksempel er, at en skive hvidt brød indeholder en femtedel af alle de kalorier, som en gennemsnitlig kat har brug for på en dag. Det kan altså godt være, at to skiver brød langt fra gør dig mæt, men det vil være alt for meget for din katteven.

Brød kan dog være praktisk, hvis du skal give din kat oral medicin. Man kan nemlig gemme en pille i blødt brød eller sprøjte flydende medicin på det. Det er dog muligt, at din kat ikke falder for dette trick. Mange katte bryder sig ikke om mad med medicin på grund af den bitre smag. Nogle dyrlæger anbefaler at prøve med kattemad på dåse, men hvis din kat godt kan lide en god bid brød, kan du fint prøve at starte med det.

Er brød dårligt for katte?

Nu hvor vi ved, at svaret er "ja, med måde" på hvorvidt katte kan spise brød, kan vi fortsætte til næste spørgsmål: "Er brød farligt for katte?" Vi kan starte med at nævne, at visse typer af bagt brød er mere sikre for katte end andre. En god tommelfingerregel er, at jo mindre forarbejdet det bagte brød er, jo bedre er det højst sandsynligt for din kat.

World Small Animal Veterinary Association understreger, at fødevarer, som er sikre for mennesker, godt kan være giftige for dyr – og brød er ingen undtagelse. Hvis bagt brød er lavet med tomat, løg eller hvidløg, bør det betragtes som en giftig fødevare for katte. Sørg for også at undgå at give din kat brød, der indeholder urter og krydderier, medmindre du er sikker på, at de ikke udgør en sundhedsmæssig risiko for katte. Det er altid en god idé at rådføre sig med sin dyrlæge, inden man giver sin kat menneskeføde.

Du har måske bemærket, at vi i denne artikel bruger betegnelsen "bagt" brød. Det er for at præcisere, at selvom det meste bagte brød ikke er en farlig fødevare for katte, så udgør brøddej en betydelig risiko for kattens sundhed, da det indeholder aktiv gær.

Gær

Alle typer af rå dej kan udvide sig, både på køkkenbordet og inde i din kats mave, og det kan føre til en opsvulmet mave og oppustethed. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at operere en kat, hvis den har spist dej, for at få dejen fjernet. Som Kennel Club påpeger, kan "gær begynde at producere alkohol, når det udvider sig", hvilket kan føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer for dit kæledyr.

Blåøjet himalaya kat kigger over køkkenbord på et stykke brød

Derudover kan din kat blive beruset, hvis den spiser gær, som ikke er blevet bagt. Det kan altså føre til en alkoholforgiftning, fordi "gæringsprodukter indeholder ethanol, som absorberes i blodbanen. Dette resulterer i en beruselse og metabolisk acidose (for store mængder syre, der ændrer kemikalierne i blodet)", forklarer Merck Veterinary Manual. Det er meget vigtigt, at dine dyr ikke indtager alkohol på grund af ethanolets giftighed, som i sidste ende kan være dødelig.

Hvis din kat har spist gær, vil den typiske kaste op, få diarré, prutte meget eller blive oppustet. Kontakt din dyrlæge eller en skadestue med det samme, hvis du har mistanke om, at din kat har spist rå dej, der indeholder gær.

Hvilken rolle spiller brød i forhold til din kats ernæring?

Katte er kødædere fra naturens side, og det betyder, at det er vigtigt, at de får noget af deres næring fra kød. Med andre ord er det strengt nødvendigt, at de får kød. De har brug for kattefoder, der er udviklet med de rigtige ingredienser, som giver den rette balance af næringsstoffer, herunder kødbaseret protein, aminosyrer, vitaminer, mineraler og energi.

Inden du giver din kat brød, skal du derfor ikke kun overveje dens ernæringsindtag, men også dens generelle sundhed. Hvis din kat f.eks. har sukkersyge, skal du kontakte din dyrlæge, inden du fodrer den med brød. "Din dyrlæge vil muligvis anbefale at give din kat foder med et begrænset indhold af kulhydrater, da det har vist sig at være godt for blodsukker-niveauet", forklarer College of Veterinary Medicine ved Cornell University.

Generelt bør du begrænse din kats indtag af snacks, da uvant foder, kan forårsage maveproblemer – også selvom den ikke har nogen sygdomme. Og husk, at brød ikke bør have en fast plads i en kats ernæringsplan. Det er en velsmagende lækkerbisken, som du kan give i små bidder af og til.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er medlem af Cat Writers' Association (CWA), STEAM-pædagog. Derudover er hun en stolt og glad katteforælder. Hun skriver om emner inden for uddannelsens og kæledyrenes verden. Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

    Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

    Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>