Fødevarer, der er farlige eller giftige for katte

Published by
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Når det gælder din kat, skal du sørge for, at de får den bedste slags kattemad, der dækker alle deres ernæringsmæssige behov. Fra tid til anden kan du være fristet til at give dem rester fra bordet og særlige godbidder, men husk på, at visse fødevarer kan være giftige for katte.

Her får du et indblik i nogle af de mest giftige fødevarer til katte.

Løg og hvidløg

Løg, hvidløg, skalotteløg og forårsløg kan skade din kats røde blodlegemer og føre til blodmangel - også kaldet anæmi. Disse fødevarer er typisk først giftige, når de spises i større mængder, men indtagelse af koncentrerede former for løg eller hvidløg, som f.eks. løgsuppe eller hvidløgspulver, kan også være giftigt.

Katte med symptomer som sløvhed, svaghed, nedsat appetit, blegt tandkød og orange til mørkerød urin, bør straks undersøges af en dyrlæge.

Stribet kat nærmer sig kvinde ved at stå på armlænet af en grøn/hvid-ternet sofa.

Rå æg, råt kød & ben

Ligesom hos mennesker, kan indtagelse af rå æg eller råt kød føre til salmonella- eller E. coli-forgiftning hos katte. Symptomerne varierer, men kan bestå opkastning, diarré og sløvhed. Rå æg indeholder også et enzym, der kan føre til hud- og pelsproblemer.

Salmonella og E. coli kan også overføres til mennesker, så vær omhyggelig med at vaske hænderne ordentligt efter tilberedning af mad og hold din kat væk fra disse rå fødevarer.

Hold også din kat fra at spise rå ben, da de kan blive kvalt eller kan beskadige deres fordøjelseskanal eller deres tænder.

Chokolade og koffeinholdige drikkevarer

De fleste har hørt, at chokolade kan være livsfarligt for hunde, men det er faktisk lige så giftigt for katte. Chokolade indeholder såkaldte methylxanthiner, som kan forårsage opkastning og diarré, høj kropstemperatur, muskelkramper, unormal hjerterytme, ubehag i maven, øget tørst og slagtilfælde. Methylxanthiner findes også i koffeinholdige drikkevarer som også bør undgås. Kontakt din dyrlæge, hvis din kat oplever nogle af de ovenstående symptomer. Som en generel tommelfingerregel gælder det, at mørk chokolade er farligere end mælkechokolade og hvid chokolade.

Alkohol og rå dej

Drikkevarer og fødevarer, der indeholder alkohol, kan være farlige for din kat. Indtagelse kan forårsage opkastning, diarré, rystelser, desorientering, åndedrætsbesvær, koma og i værste fald kan det medføre døden. Det er også vigtigt at holde din kat væk fra rå dej, da det kan udvide sig eller danne alkohol i maven. Hvis du mistænker, at din kat har indtaget selv en lille mængde alkohol, skal du straks tage den til dyrlægen.

Mælk og mejeriprodukter

Selv om din kat muligvis godt kan lide mælk, er det ikke nødvendigvis godt for den. Katte har problemer med at fordøje laktosen i mælk, hvilket kan give maveproblemer eller diarré. De fleste katte bliver kun eksponeret for laktose fra modermælken, når de er killinger. Da killinger kun drikker modermælk i få uger, er deres fordøjelsessystem ofte ikke udviklet til at kunne håndtere en gen-introduktion af laktose til deres system. Så selv om nogle katte ikke har problemer med at tåle mælk, anbefales det, at de ikke drikker andet end modermælk, mens de er killinger, på grund af risikoen for fordøjelsesproblemer.

Druer og rosiner

Vi ved ikke hvorfor, men selv en lille mængde druer eller rosiner kan få din kat til at blive alvorligt syg og endda få nyresvigt.

Gentagne opkastninger og hyperaktivitet er de tidlige tegn, der opstår inden for 12 timer efter indtagelse. Andre tegn, der kan vise sig inden for 24 timer, er sløvhed, diarré, nedsat appetit, nedsat urinering og mavesmerter.

Selv om nogle katte ikke udvikler nogen bivirkninger, er det bedst ikke at give din kat vindruer, og at holde vindruer og rosiner væk fra bordplader, borde og andre steder, som din kat har adgang til. Hvis du har mistanke om, at din kat har spist vindruer eller rosiner, skal du straks kontakte din dyrlæge.

Hundefoder

Hundefoder er ikke giftigt for katte, men det er ikke egnet som foder til din kat på langt sigt. Animal Trust forklarer, at hunde og katte har meget forskellige ernæringsmæssige behov, idet katte har brug for mere protein og aminosyrer som taurin og arginin. De får ikke nok af disse essentielle ingredienser fra hundefoderet, hvilket kan føre til mangel på næringsstoffer og sundhedsproblemer over tid.

Forhindre katte i at spise farlig mad

Din kats liv og velbefindende afhænger af den type foder, katten spiser. Ved at holde giftige og farlige fødevarer uden for deres rækkevidde og ved at sørge for, at de får en afbalanceret kost, hjælper du dem med at holde sig sunde og raske.

Her er nogle nemme tips til at forhindre din kat i at spise farlige og giftige fødevarer:

 • Opbevar mad uden for din kats rækkevidde. Det kan være nødvendigt at installere kattesikre låse på skabene, hvis du har en særligt nysgerrig kat.
 • Lad ikke din kat komme op på bordpladen, mens du laver mad eller spiser
 • Du må ikke fodre dem med rester fra bordet.
  Det er især vigtigt at være mere opmærksom på disse tingi ferieperioder. Her er der ofte mere fristende "menneskemad" i nærheden, og meget af dette kan gøre din kats mave urolig eller endda skade den.

Hvis du opdager eller har mistanke om, at din kat har spist en af de giftige fødevarer, skal du straks tage til dyrlægen. Nogle af disse fødevarer vil måske kun forårsage et let ubehag - andre kan være langt mere farlige for kattens helbred. Hvis du er i tvivl, kan du spørge din dyrlæge om vejledning.

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>
  Buy Now »