Sådan lærer du din killing at bruge kattebakken

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Toilettræning af din nye killing

Katte er fra naturens side meget renlige, og det er sandsynligt, at din killing allerede har lært at bruge kattebakken af sin mor. Det eneste, du skal gøre, er at købe en plastikbakke, der er stor nok til, at din killing kan bevæge sig rundt i den, og fylde den med nok kattegrus til at dække bunden af bakken. Hvis du kan bruge den samme som hos opdrætteren, vil din killing sætte pris på den velkendte lugt og tekstur.  

Vis din killing, hvor kattebakken er, og sæt den deri efter måltiderne. Gør det også, hvis du ser den snuse rundt, sætte sig på hug eller generelt opføre sig som om den "skal af med noget". Killinger vil ofte søge hen til skjulte, mørke og stille steder, så hold godt øje med, om den sniger sig væk efter måltiderne.

Kat i kattebakke

Kattebakkens dos and don'ts

Betragt din kats kattebakke som et offentligt toilet. Vi vil ikke gå på toilettet et støjende, travlt sted, hvor alle forbipasserende kan se os, og sådan er det også med katte. Placer kattebakken væk fra killingens seng og mad, og sørg for, at der er tale om et sted, der er så privat og stille som muligt. Mange sætter den i vaskerummet, men lydene fra sådan et sted kan være meget skræmmende for både en killing og en voksen kat.

Tøm kattebakken regelmæssigt, da din killing ikke vil bruge den, hvis den er 'beskidt'. Ideelt set bør du have en kattebakke mere end du har katte. De skal placeres forskellige steder, så der altid er en ledig, ren bakke til rådighed. Du bør rengøre kattebakken mindst en gang om dagen. Nogle desinfektionsmidler og blegemidler er giftige for katte, så det er bedst kun at bruge varmt vand og rengøringsmiddel. Hvis du er gravid, så prøv at få en anden til at rense bakken, eller sørg for at bære gummihandsker og vaske hænderne grundigt bagefter. Det minimerer risikoen for toxoplasmose, som heldigvis er meget sjælden, men som kan give alvorlige problemer for det ufødte barn.

Når din killing er gammel nok til at vove sig udenfor, kan du måske helt undvære kattebakken. Du vil måske opdage, at når den først har fået adgang til omverdenen, vil den slet ikke bruge den længere. Men smid den ikke ud for hurtigt. Verden udenfor vil være skræmmende for din killing i starten, så sørg for at give den mulighed for at have en kattebakke. Det er også nyttigt at have en kattebakke i tilfælde af begivenheder, som for eksempel en flytning, hvor du er nødt til at holde din kat inde i et par uger for at vænne sig til det nye hus.

Uheld uden for kattebakken vil ske

Selv den klogeste killing kan komme ud for et "uheld". Uanset hvad du gør, så lad være med at straffe den. Ros den, når den bruger kattebakken, giv den måske en lille belønning, og snart er du tilbage på sporet igen. Hvis du tager den på fersk gerning det forkerte sted, så prøv forsigtigt at samle den op og sætte den i bakken, før den er færdig. Det betyder også, at den efter toiletbesøg vil kradse og grave i bakken, og det forstærker, hvor den skal gå hen.

Hvis din kat eller killing oplever en pludselig bølge af "uheld" i huset og tilsyneladende ikke vil bruge kattebakken, kan det være tegn på et underliggende medicinsk eller adfærdsmæssigt problem - især hvis det drejer sig om en ældre kat. Du bør konsultere din dyrlæge, hvis der pludselig opstår mærkelig adfærd under toilettræningsprocessen eller senere i livet.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS