Teknikker til træning af din killing

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Vi ved alle, at man kan lære hunde grundlæggende kommandoer, men hvad med din kat? Katte er ikke en social art som hunde, så de værdsætter ikke ros på samme måde som hunde. Men som du allerede ved, er katte meget intelligente dyr, og de har evnen til at lære en række forskellige former for adfærd.

Grå kat tygger og trækker i toiletpapir.

Sådan træner du en killing

Det er vigtigt at begynde at træne din killing så hurtigt som muligt, så den lærer reglerne i dit hjem, mens den vokser op. Du ønsker ikke, at din kat klatrer op i gardinerne, kradser i møblerne eller konstant hopper op på køkkenbordet. Killingetræning vil hjælpe med at holde deres sind og krop aktiv, lære dem gode sociale færdigheder og adfærd og styrke deres bånd til dig.

Hold træningssessionerne korte, da killinger kun kan koncentrere sig i kort tid ad gangen og nemt keder sig. Fokuser på én kommando ad gangen under en session, så du ikke forvirrer dem. Øv dig på kommandoerne mange forskellige steder i huset, så din killing vænner sig til at reagere på dig i forskellige omgivelser.

Den nemmeste form for træning er at omdirigere din killing, når den udviser uønsket adfærd. Hav forskelligt legetøj, og hvis din killing begynder at gøre noget, den ikke må, så led dens opmærksomhed hen på et stykke legetøj. At have legetøj at lege med vil holde din killing mentalt og fysisk beskæftiget (og mindre tilbøjelig til at gøre noget, den ikke burde). Du kan også drysse med katteurt for yderligere at lokke dem til at lege.

Almindelige adfærdsproblemer hos katte

Der er nogle almindelige problemer i forhold til kattes adfærd, som kan løses ved hjælp af træning, hvilket i høj grad vil styrke båndet mellem dig og din killing.

 • Kradsen i møbler.
 • Aggression mod mennesker eller andre dyr.
 • Frygt for kattebakken og dyrlægebesøg.
 • Vanskeligheder med at administrere medicin.

Den rigtige tilgang til at træne din killing

En af de mest almindelige træningsteknikker er belønningsbaseret ros. Hvis du f.eks. gerne vil lære din killing at sidde, skal du holde en godbid tæt på dens næse, bevæge den mod dens pande (så dens næse går op, og dens numse forhåbentlig går ned) og så give den godbidden, så snart dens numse rører jorden. Efter tilstrækkelig mange gentagelser kan du tilføje et verbalt signal, f.eks. "sit", når den sætter sig, og snart vil din killing være i stand til at udføre adfærden, når du giver signalet. Du kan også bruge ros til andre aspekter af din killings træning, som f.eks. når du vil lære den at stå stille, når den skal plejes, og når du vil vænne den til at køre i bil.

Hvis du er heldig, vil din killing være villig og ivrig efter at lære. Men der er en risiko for, at den vil ignorere dig. Alle killinger er forskellige, og træningen kan sætte din tålmodighed på prøve. Sæt lidt tid af hver dag til at træne. Hvis du har andre katte i dit hjem, skal du huske, at de har forskellige personligheder og måske finder forskellige ting givende.

Vær opmærksom på, at katte ikke forstår eller reagerer godt på straf. Straf vil stresse din killing og få den til at løbe væk og gemme sig for dig, hvilket også kan give adfærds- og helbredsproblemer. Det er meget mere effektivt at opmuntre til god opførsel med en belønning, og den belønning kan være at klø den på hovedet, leg med et særligt stykke legetøj og/eller en lækker godbid. Denne belønningsbaserede træning lærer din killing at forbinde god opførsel med positive resultater.

Sådan håndterer du uønsket adfærd hos din kat

Der kan være flere grunde til, at din kat er udadreagerende. Den kan være stresset over en ny forandring i dit hjem, have en sygdom eller simpelthen ikke forstå, at adfærden er uønsket. Selvom du måske tror, at din kat opfører sig dårligt, fordi den er ked af det eller ondskabsfuld over for dig, er det som regel ikke tilfældet. Vi skal huske, at det, som mange mennesker kalder ‘dårlig opførsel’, som at kradse, faktisk er normal adfærd hos katte. Vi kan og bør ikke fjerne mange af disse adfærdsmønstre, fordi de er medfødte og vigtige for kattens velbefindende.

Hvis du omdirigerer adfærden i stedet for at straffe, er det mere sandsynligt, at din killing kommer tilbage på sporet. At straffe dem kan få dem til at føle sig truet af dig, hvilket i sidste ende kan føre til endnu mere stress og flere dårlige vaner, og det kan skade jeres bånd. Du kan omdirigere dem til ting, du gerne vil have dem til at gøre. Hvis de f.eks. kradser i sofaen, kan du forsigtigt flytte dem til et kradsetræ og belønne dem, hvis de kradser på det i stedet. Husk også altid at rose din killing for god opførsel. Giv en godbid, når den har klaret opgaven godt, og den vil lære at forbinde disse handlinger med belønninger.

Hvis du har mistanke om, at en killings uønskede adfærd skyldes sygdom, skal du altid søge rådgivning hos din dyrlæge med det samme. Unge og små dyr kan blive syge hurtigere end voksne.

Anmeldt af Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

 • Katte og babyer

  Få en dyrelæges og adfærdspsykologs råd til, hvordan du kan forberede dit husdyr til en ny ankomst i familien.
 • Kan katte opdrages?

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Renlighedstræning af killingen

  Få tips til hvordan du kan holde din killing ren
 • Sådan træner du din kat

  Vi ved alle, at hunde kan trænes til at forstå kommandoer - men hvad med din kat? Katte er mere selvstændige og egenrådige af natur, derfor higer de ikke efter ros på samme måde, som hunde gør.

Relaterede produkter