De første tre måneder

Published by
Læse tid
Dog image

 

Din nye hvalp: de tre første måneder

Alle hvalpe udvikler sig på samme måde, uanset hvilken race de er. De gennemgår de samme stadier fra de bliver født, til de er voksne. Det er interessant for dig at kende stadierne, men det er også vigtigt, at du ved, hvad din hvalp kan og ikke kan på forskellige tidspunkter af livet.

Selvom hvalpe følger samme udviklingsmønster, kan det ske med forskellig hastighed afhængig af racen. Generelt udvikler mindre racer sig hurtigere og er ofte udvoksede, før de er et år gamle. For større racer kan det tage helt op til 18 måneder, før de er fuldt udviklede.

Fra uge 0-3

Ligesom et nyfødt barn tilbringer hvalpen de allerførste dage med at sove og die. Men den kan godt kravle, og hvis hvalpen fryser, søger den hen til varmen fra sine søskende eller fra moderen. Når hvalpen er 10-14 dage gammel, får den øjne, men synet er dårligt de første par uger.

Uge 3

Hvalpen begynder at få tænder, og den lærer at gå og drikke. I slutningen af den tredje uge udvikles hvalpens lugtesans. Hvalpens opdrætter bør udsætte den for let stress, men ikke noget, man behøver at bekymre sig om. Alene det at tage hvalpen op og holde den på forskellige måder defineres som let stress. På den måde bliver hvalpen vant til at blive håndteret af mennesker, og det hjælper den med at klare sig senere i livet.

Uge 3-12: Socialisering

Det er en vigtig periode for hvalpen. Hvis den skal udvikle sig til en glad, sund og velafbalanceret hund, skal den møde forskellige mennesker og hunde og opleve mange forskellige miljøer.

Første trin: Fra uge 3-5: Hvalpen begynder at reagere på høje lyde. Det er nyttigt for moderen, når den knurrer ad hvalpen for at afholde den fra at die for længe. Op til uge 4 udvikles syn, hørelse og lugtesans og fungerer mere effektivt. Hvalpen begynder at gø, logre og nappe sine søskende i leg. Den begynder også at spise fast føde og forlade soveområdet for at besørge. Fra uge 4-5 begynder hvalpen at jage og lege ruskelege. Den viser også tænder, knurrer og kan bære ting i munden.

Andet trin: Fra uge 5-8: Hvalpens ansigt bliver mere udtryksfuldt, og syn og hørelse bliver mere koordineret. Den kaster sig ind i lege med sine søskende, og i uge 7 er hvalpen ved at være klar til at flytte til sit nye hjem. Efter dansk lov må hvalpe ikke omsættes, før de er 8 uger gamle. Ved slutningen af uge 7 er hvalpen nysgerrig og ønsker at undersøge alt og gå på opdagelse, men samtidig viser den tegn på forsigtighed.

I den sidste uge ,før du kan få hvalpen med hjem, bør den tages væk fra sin familie og have meget kontakt med mennesker både børn og voksne. Hvalpen bør have mindst fem minutters opmærksomhed om dagen.

Fra uge 8-9 begynder hvalpen at vænne sig til at være hos dig og din familie, og den ser, lugter og hører alle de spændende ting i sit nye hjem. Så snart du når dørtærsklen med hvalpen, skal du begynder at træne renlighed.

Tredje trin: Fra uge 8-12: Den nye hvalp vil udvise stor behagetrang, når den finder ud af, hvor den passer ind i en ny familie. Du skal begynde at lære den "menneskelege" og hjælpe hvalpen med at lære den, at den ikke må nappe for sjov.

Relaterede Artikler

 • Beløn din hund hele livet – ikke kun til jul

  Alle kan lide en lille godbid nu og da, især nu hvor julen står for døren. Selvom det er fristende at give hunden rester fra bordet, så kan hverdagskost til mennesker faktisk skade din hund.
 • Hjælp din hvalp med at socialisere

  "Socialisering". Det lyder som et stort og vigtigt ord - og det er det også, fordi det drejer sig om at sikre, at din hvalp vokser op og bliver en omgængelig voksen hund, som får det meste ud af livet.
 • Hundehvalpe leveres ikke med en brugsanvisning

  Dogs running En ny hundehvalp i huset er sjovt og spændende, men ligesom en ny baby leveres den ikke med en brugsvejledning.
 • Introducere halsbåndet og snoren

  Dogs running Selvom der går nogle uger, før du kan gå tur med din hvalp udenfor i snor (før hvalpen er blevet vaccineret, bør du bære den for at undgå risikoen for infektion), kan du vænne den til at gå med halsbånd, efter at den har fået et par dage til at falde til i sit nye hjem.