De første tre måneder

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Dog image

 

Din nye hvalp: de tre første måneder

Alle hvalpe udvikler sig på samme måde, uanset hvilken race de er. De gennemgår de samme stadier fra de bliver født, til de er voksne. Det er interessant for dig at kende stadierne, men det er også vigtigt, at du ved, hvad din hvalp kan og ikke kan på forskellige tidspunkter af livet.

Selvom hvalpe følger samme udviklingsmønster, kan det ske med forskellig hastighed afhængig af racen. Generelt udvikler mindre racer sig hurtigere og er ofte udvoksede, før de er et år gamle. For større racer kan det tage helt op til 18 måneder, før de er fuldt udviklede.

Fra uge 0-3

Ligesom et nyfødt barn tilbringer hvalpen de allerførste dage med at sove og die. Men den kan godt kravle, og hvis hvalpen fryser, søger den hen til varmen fra sine søskende eller fra moderen. Når hvalpen er 10-14 dage gammel, får den øjne, men synet er dårligt de første par uger.

Uge 3

Hvalpen begynder at få tænder, og den lærer at gå og drikke. I slutningen af den tredje uge udvikles hvalpens lugtesans. Hvalpens opdrætter bør udsætte den for let stress, men ikke noget, man behøver at bekymre sig om. Alene det at tage hvalpen op og holde den på forskellige måder defineres som let stress. På den måde bliver hvalpen vant til at blive håndteret af mennesker, og det hjælper den med at klare sig senere i livet.

Uge 3-12: Socialisering

Det er en vigtig periode for hvalpen. Hvis den skal udvikle sig til en glad, sund og velafbalanceret hund, skal den møde forskellige mennesker og hunde og opleve mange forskellige miljøer.

Første trin: Fra uge 3-5: Hvalpen begynder at reagere på høje lyde. Det er nyttigt for moderen, når den knurrer ad hvalpen for at afholde den fra at die for længe. Op til uge 4 udvikles syn, hørelse og lugtesans og fungerer mere effektivt. Hvalpen begynder at gø, logre og nappe sine søskende i leg. Den begynder også at spise fast føde og forlade soveområdet for at besørge. Fra uge 4-5 begynder hvalpen at jage og lege ruskelege. Den viser også tænder, knurrer og kan bære ting i munden.

Andet trin: Fra uge 5-8: Hvalpens ansigt bliver mere udtryksfuldt, og syn og hørelse bliver mere koordineret. Den kaster sig ind i lege med sine søskende, og i uge 7 er hvalpen ved at være klar til at flytte til sit nye hjem. Efter dansk lov må hvalpe ikke omsættes, før de er 8 uger gamle. Ved slutningen af uge 7 er hvalpen nysgerrig og ønsker at undersøge alt og gå på opdagelse, men samtidig viser den tegn på forsigtighed.

I den sidste uge ,før du kan få hvalpen med hjem, bør den tages væk fra sin familie og have meget kontakt med mennesker både børn og voksne. Hvalpen bør have mindst fem minutters opmærksomhed om dagen.

Fra uge 8-9 begynder hvalpen at vænne sig til at være hos dig og din familie, og den ser, lugter og hører alle de spændende ting i sit nye hjem. Så snart du når dørtærsklen med hvalpen, skal du begynder at træne renlighed.

Tredje trin: Fra uge 8-12: Den nye hvalp vil udvise stor behagetrang, når den finder ud af, hvor den passer ind i en ny familie. Du skal begynde at lære den "menneskelege" og hjælpe hvalpen med at lære den, at den ikke må nappe for sjov.

Relaterede Artikler