Hvad er det bedste foder til små hunderacer? | Hill's Pet DK

minutters læsetid

En lille, hvid hund rejser sig på bagbenene, mens en skål med tørfoder bliver holdt frem foran den. Hunden ser glad og spændt ud med klare øjne og en åben mund

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Før vi tænker på det bedste hundefoder til små hunderacer, hvad mener vi så med en lille race? Små racer er generelt hunde, der ikke vejer mere end 12-15 kg, når de er voksne. Eksempler er Jack Russel terrier, Yorkshire terrier, Lhasa apso og cocker spaniels. Vi kalder også nogle gange de mindre af de små racer for miniatureracer, som f.eks. chihuahua og pomeranian.

Når det gælder ernæring, kan alle disse hunde betragtes som en del af den samme gruppe: små og mini. Men hunde er vel hunde, vil du måske sige. Hvorfor fodre dem forskelligt? Når man tænker på forskellen i størrelse, vægt, stofskifte og levetid på f.eks. en irsk ulvehund sammenlignet med en af de miniracer, vi har nævnt, er der helt sikkert nogle forskelle.

De største forskelle forskelle der er på små hunde i forhold til store hunde

  • Længere gennemsnitlig levetid. Generelt har mindre hunde en tendens til at leve længere end større hunde. Derfor har de fordel af højere niveauer af antioxidanter, der hjælper med at bekæmpe slitage og cellealdring.

  • Hurtigere stofskifte. Mindre hunde har et højere stofskifte end større hunde. De taber varmen hurtigere, og de forbrænder flere kalorier pr. kilo kropsvægt. Det betyder, at de nogle gange har svært ved at holde vægten.

  •  

  • De bliver nemmere stressede end større hunderacer. Du kan sikkert forestille dig, at hvis du er meget lille, så kan verden omkring dig, samt de dyr og mennesker, der lever i den, virke lidt overvældende.

  • Vækst og næringsbehov. Store og kæmpe store racer har brug for at vokse og modnes langsommere end små hunderacer. Derfor er de to gruppers behov for mineralbalance lidt forskellig, for at få deres skelet og muskler til at vokse sundt og efterfølgende holde sig i topform.

  • Små munde. Det virker måske indlysende, men nogle små hunde har bittesmå munde, og de har simpelthen brug for en anden størrelse foder end deres større artsfæller.

Hvad er det bedste foder til en lille eller mini hund?

Det er der ikke noget entydigt svar på, for det afhænger af din hunds smag, og om du foretrækker vådfoder, tørfoder eller en kombination af de to. Dog skal din lille hunds foder være et afbalanceret fuldfoder. Det betyder, at det indeholder alle næringsstoffer i det rette forhold til din hunds livsfase. Hvis du gerne vil fodre med en kombination af vådt og tørt, hvilket de fleste små hunderacer elsker, så skal du blot sørge for, at begge dele er et afbalanceret fuldfoder, derefter kan du fodre med de to slags foder i det forhold, du ønsker.

På grund af deres større energibehov og mindre tænder bør du tale med din dyrlæge om, hvilke muligheder der passer til netop din hund, og hvor meget den skal have. Det er super vigtigt at holde hunden slank hele livet, men du finder muligvis ud af, at flere små måltider om dagen passer bedre til din lille hund end et eller to store, og at det samtidig hjælper den med at holde vægten.

Som vi sagde, kan mindre hunde have tendens til at være lidt mere stressede. Lige fra starten bør du tale med din dyrlæge om, hvordan du vælger en rolig og veltilpasset hvalp, og hvordan du socialiserer og vænner den til den store, vide verden omkring den. Dette skal gøres på en positiv og tålmodig måde. Hvis du ender op med en hund, der synes, at livet er lidt stressende, så findes der foder til små hunderacer med naturlige ingredienser, der reducerer angst og afhjælpe tegn på stress. Hvis du giver din hund det rigtige foder og holder den slank, får I begge et langt og smukt venskab.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA