Tegn på stress hos hunde: Håndtering af stress hos hunde

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Mange hunde nyder en "forkælet" livsstil med bløde senge, lækre godbidder og masser af kærlighed. På trods af disse bekvemmeligheder og denne omsorg (eller endda nogle gange som følge af dem) kan de også opleve stress.

Torden, fyrværkeri, en ny baby eller andre ændringer i rutinen eller husholdningen kan alt sammen påvirke din hund. Ud over psykiske problemer kan disse stressende begivenheder have indflydelse på din hunds fysiske helbred. De kan føre til ting som destruktiv eller aggressiv adfærd. Men hvordan ved du, om din hund er stresset? I denne artikel ser vi på tegnene på stress hos hunde, og hvad du kan gøre for at hjælpe.

Hvad er tegnene på stress hos hunde?

Alle hunde er forskellige, og nogle tegn er meget mere diskrete end andre. Det er meget vigtigt at kende de mere subtile tegn, fordi de ofte bliver overset og problemerne kan eskalere, hvis de ikke opdages. De mest almindelige stresstegn hos hunde er:

  • Gaben. Det er et af de mest oversete tegn på stress. Hunde gaber, når de er trætte, men gaben er et af de tidligste tegn på, at en hund føler sig utilpas eller ængstelig i en situation.
  • At din hund slikker sig om munden. Ligesom gaben bliver dette ofte overset
  • Viser det hvide i øjnene. Dette er også kendt som 'whale eye'.
  • Gispen.
  • At gå rundt og ikke kunne falde til ro.
  • Rysten eller skælven.
  • Din hund gemmer sig væk eller kryber sammen.
  • Halen er stukket godt ind mellem benene.
  • Tilbagetrukne ører, anspændt ansigt.
  • Tab af appetit.
  • Diarré eller tab af tarmkontrol.
  • Vandladning indenfor.
  • Din hund viser tænder.
  • Knurren.

Den snapper eller bider. Hvis din hund ser ud til at opleve stress, bør du kontakte din dyrlæge for at aftale en konsultation for at undersøge situationen til bunds. Smerter og sygdom kan være en væsentlig årsag til ovenstående tegn og til angst, så din dyrlæge vil gerne udelukke dette, før der kigges nærmere på adfærdsændringer. Dit dyrlægeteam kan sørge for, at du får den eksperthjælp, du har brug for. De har måske en kvalificeret adfærdsekspert i praksissen, eller de kan henvise dig til en specialist. Spørg altid din dyrlæge om en henvisning. I mange lande er adfærdsrådgivning helt ureguleret, og når det drejer sig om stress og håndteringen af den, skal man opsøge nogen, der ved, hvad de laver.

Sådan beroliger du en stresset hund, og sådan hjælper du den

Noget af det vigtigste, du kan gøre, er at være afslappet og tage det roligt. Hunde er utroligt gode til at aflæse deres ejers følelsesmæssige tilstand, og de vil helt sikkert opfange det, hvis du bliver anspændt, bekymret eller ophidset. Lær din hund at kende. Hvis du ved, hvad der udløser dem, kan du simpelthen prøve at undgå de situationer. Det klassiske eksempel på dette er børn. Mange hunde (og mange voksne!) synes, at børn er utroligt stressende at være sammen med. Hvis du får besøg af børn, skal du sørge for, at din hund har et sikkert sted, hvor børnene ikke må gå hen. Nogle hunde vil selvfølgelig blive stressede af mange ting, som du måske ikke kan undgå. I disse tilfælde kan din dyrlæge eller adfærdsspecialist anbefale en kombination af eller alle de følgende strategier til stresshåndterings for din hund.

  1. Træf foranstaltninger for at sikre din hunds og familiens sikkerhed – hvis din hund forsøger at flygte eller løbe væk under en stressudløsende begivenhed, er det bedst at flytte den til et sikkert sted. Hvis din hund har en aggressiv reaktion, skal den adskilles fysisk fra alle potentielle mål for aggressionen.
  2. Straf aldrig en hund, der viser tegn på stress – det er ikke kun barbarisk at straffe et stresset eller ængsteligt dyr, det vil sandsynligvis øge hundens stress, og det vil skade båndet mellem dig og din hund.
  3. Som vi nævnte i eksemplet med børn, skal du identificere og håndtere stressudløsende faktorer.Selvom den ideelle løsning ville være helt at eliminere stressudløsende faktorer, er det ofte ikke muligt. Man kan f.eks. ikke kontrollere tordenvejr, men selv når en udløser er uundgåelig, kan man minimere dens indvirkning ved at ændre miljøet. Under et tordenvejr kan du f.eks. flytte din hund til et indendørs rum og afspille baggrundsstøj.
  4. Start et adfærdsændringsprogram.Med hjælp fra din dyreadfærdsbehandler kan du arbejde på at desensibilisere din hund mod en stressudløsende begivenhed ved at eksponere den for en modificeret udløsende stimulus, der starter på et meget lavt niveau og gradvist øges. En anden strategi er modkonditionering: dvs. at påvirke din hund til at reagere på en udløsende faktor på en positiv måde, så den føler sig afslappet i stedet for stresset. Det kan man gøre ved at kombinere eksponering for den udløsende stimulus med noget behageligt, f.eks. mad eller legetøj. Desensibilisering og modkonditionering kombineres ofte. Begge disse ting skal gøres under kyndig vejledning, da man faktisk kan forværre frygt og stress, hvis man gør det på den forkerte måde.
  5. Giv din hund klinisk ernæring, der er udviklet til at modvirke symptomer på stress.Din dyrlæge kan også foreslå en kostændring, hvor du introducerer foder, der hjælper med at håndtere stressrelaterede fordøjelsesproblemer. En letfordøjelig ernæringsløsning sammensat med mælkeproteinhydrolysat, præbiotiske fibre og ingefær kan hjælpe med at håndtere stressrelateret fordøjelsesbesvær hos små hunde.
  6. Overvej livsstilsændringer for at reducere stress. Ligesom hos mennesker kan regelmæssig motion bidrage til generel stressreduktion hos din hund. Gåture og leg med din hund er med til at holde jer begge i form og sunde, mentalt stimulerede og afslappede.
  7. Der findes også en række nyttige produkter på markedet til at reducere stress, f.eks. feromoner. Under konsultationen vil din dyrlæge måske også diskutere mulige medicinske behandlinger.

Forebyggelse af stress i første omgang

Forebyggelse er bedre end helbredelse. Hvis det er muligt, skal du prøve at vælge en hund eller hvalp, der er afslappet og kommer fra velbalancerede forældre med et godt temperament. Socialiserings og tilvænningsevner er meget vigtigt for hvalpe og unge hunde, så sørg for at tale med din opdrætter eller adoptionscenter om, hvad der allerede er blevet gjort, og hvordan du gradvist kan fortsætte denne læringsrejse. Livet kan være skræmmende med alle de sære og vidunderlige syn og lyde, som familielivet byder på. Hvis du forbereder din hund på den rigtige måde, kan det spare jer begge for en masse hjertesorger og stress på længere sigt. Tal med din dyrlæge om den rigtige måde at socialisere og tilvænne din hund på, hvis du er i tvivl.

Af Jacqueline Neilson, DVM, DACVB

Anmeldt af Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA