Årsager til, at hunde kaster op, og hvad det betyder

Udgivet af Kara Murphy
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er ikke usædvanligt, at hunde kaster op. Der kan faktisk være mange grunde til, at din hund kaster op, hvoraf nogle er mere bekymrende end andre. Men hvordan kan man så se, om hundens opkast er et tegn på alvorlige sundhedsmæssige problemer? Er der forskellige typer opkast? Læs videre for at blive klogere på dette.

Opkast eller opstød

Hvad får en hund til at kaste op? Det er vigtigt, at du i første omgang forstår forskellen mellem opkast og opstød. Når en hund har opstød, er det typisk ufordøjet mad, vand og spyt, der kommer op. Det kommer ofte op i en cylindrisk form, fordi opstød normalt er mad, der kommer fra spiserøret. Det kommer umiddelbart ubesværet op uden muskelsammentrækninger. Normalt kommer det ganske spontant op, så hverken du eller din hund får nogen advarsel om, at der er noget på vej.

Ved opkast er kroppen derimod meget mere aktiv. Det får musklerne til at trække sig sammen og hele kroppen til at spænde. Når en hund kaster op, kommer maden eller genstanden typisk fra maven eller den øverste del af tyndtarmen. Ved opkast vil du sandsynligvis kunne høre hunden kaste op, og der vil komme mad op, som er ufordøjet eller delvist fordøjet. Hvis det kommer fra maven, følges det ofte af en klar væske, hvorimod væsken er gul eller grøn væske, hvis det kommer fra tyndtarmen. Derudover findes der andre almindelige advarsler om, at der er opkast på vej, såsom; din hund savler, klynker, vandrer hvileløst rundt, eller der kommer gurglende lyde fra dens mave.

hund gaber

Almindelige årsager til opkast

Ifølge UK Kennel Club er almindelige årsager til opkast hos hunde bl.a.:

  • Spise affald, rester fra bordet eller andre ting, den ikke bør spise.
  • Sluge noget hårdt såsom en sten, en knogle, legetøj eller noget giftigt såsom rengøringsmidler, frostvæske eller pesticider.
  • Virus, bakterieinfektioner eller parasitter.
  • Ændringer i din hunds kost, f.eks. nyt foder
  • Sensitivitet over for visse fødevarer eller ingredienser.
  • Oppustethed eller andre fordøjelsesproblemer.
  • En bivirkning af medicin, den har fået.
  • Hedeslag.
  • Sundhedsmæssige problemer, der påvirker tarm, nyrer, lever eller bugspytkirtel.

De mest almindelige årsager til opstød er:

Hvornår man skal være bekymret

Opkast ikke er så usædvanligt hos hunde, og derfor er mange hundeejere normalt ikke bekymrede, hvis deres hund kaster op af og til. Men hvornår skal man begynde at bekymre sig?

Ifølge Kennel Club findes der nogle få situationer, hvor din hund kaster op, som bør give anledning til bekymring. Disse er:

  • Du tror, at din hund har slugt et fremmedlegeme eller noget giftigt.
  • Din hund har kastet op og den opfører sig anderledes end normalt. Det kan være, at den sover mere end normalt, nægter at spise eller har diarré. I disse situationer bør du ringe til din dyrlæge.
  • Din hund har feber, virker dehydreret eller ser ud til at have smerter.
  • Hvis du ser blod i opkastet eller afføring eller hvis din hund kaster noget op, der ligner kaffegrums - fordøjet blod - så skal du ringe til dyrlægen. Blodet kan være et tegn på alvorlige problemer, såsom mavesår eller et tegn på at din hund har spist et skarpt fremmedlegeme, såsom en knogle eller legetøj.
  • Din hund stopper ikke med at kaste op. Det er ikke usædvanligt, at din hund kaster op af og til, men hvis din hund kaster op jævnligt eller i voldsom grad, skal du kontakte en dyrlæge for at finde ud af, hvad problemet er. Det kan også være et advarselstegn, hvis din hund ser ud til at forsøge at kaste op, men ikke kan.

Hvis du er bekymret for din hunds helbred, skal du ringe til din dyrlæge for at få at vide, hvordan du skal forholde dig.

Hvad din dyrlæge vil gøre

Når din dyrlæge undersøger din hund, vil vedkommende sandsynligvis først høre om, hvad din hund kan have spist eller været i nærheden af og om hvor ofte din hund kaster op eller har opstød. Derudover vil dyrlægen måske tage blodprøver for at finde årsagen til opkast, som f.eks. en nyresygdom eller bugspytkirtelbetændelse. Dyrlægen kan også være nødt til at tage røntgenbilleder og/eller ultralydsscanninger, hvis vedkommende mener, at din hund kan have en spærret mave-tarmkanalen eller at spiserøret ikke fungerer korrekt.

Når din dyrlæge identificerer problemet, vil vedkommende starte behandlingen, så din hund hurtigt kan få det bedre.

Hvad kan du gøre

Hvis din dyrlæge identificerer årsagen til din hunds opkast, og forklarer, at det vil være tilstrækkeligt med pleje af din hund derhjemme, er det naturligvis vigtigt for dig at finde ud af, hvad du skal gøre. PDSA har disse tips til god pleje af hunde, der kaster op, i hjemmet:

  • Hold en pause på 6-8 timer med foderet, medmindre din dyrlæge anbefaler en længere periode.
  • Sørg for, at din hund stadig drikker vand, medmindre din dyrlæge anbefalet noget andet. Der er en væsentligt risiko for dehydrering, hvis din hund bliver ved med at kaste op. Derfor er det vigtigt, at du giver din hund nok vand.
  • Når din hund ikke kaster op længere, skal du give din hund små, fedtfattige måltider tre til seks gange dagligt i et par dage. Hvis din dyrlæge bad dig om at ikke at give din hund vand i en periode, skal du efter denne periode genindføre de normale vand-rutiner langsomt og give den vand i små mængder.
  • Øg gradvist mængden af foder og reducer antalle af gange, du giver din hund foder, efterhånden som du vender tilbage til din hunds normale foder.

Hvis du opdager, at din hund kaster op, fordi den spiser for hurtigt, kan en løsning være et "aktivtetslegetøj til fodring", som tvinger hunde til at spise langsommere, da de skal arbejde for at få mad. Du kan også prøve at skifte din hunds foder til et foder af højere kvalitet eller en særlig type diætfoder, som hjælper din hund med fordøjelsen og giver afbalanceret ernæring. Overgå langsomt til det nye foder i stedet for at skifte det ud på én gang, da dette muligvis vil forværre problemet.

Hvis din hund kaster op, er den ikke nødvendigvis syg eller har brug for øjeblikkelig dyrlægehjælp. Men hvis du oplever bekymrende tegn, skal du ringe til din dyrlæge for at få afklaret, hvad problemet er, og finde ud af, hvordan det kan løses. Herefter vil du snart igen kunne være sammen med din hund uden hele tiden at skulle tørre opkast op.

Forfatterbiografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er freelance-forfatter og hundeejer. Hun bor i Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle, der hedder Maddie.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterede artikler

  • Hold øje med din hvalps vægt

    Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
  • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

    Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
  • Drægtighed hos hunde

    Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
  • Vaccinere din hund mod sygdomme

    Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.

Relaterede produkter