Pas på din hund i varmen: kend tegnene på overophedning
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
De historisk høje temperaturer påvirker os alle - også vores firbenede venner. Overophedning hos hunde skal tages meget alvorligt, da det i sidste ende kan være livstruende, hvis ikke der bliver grebet ind i tide. Derfor guider vi dig til at kende symtomerne på overophedning hos din hund. Vi giver dig også vores bedste tips til at holde din hund afkølet og glad i sommervarmen.
Overophedning og hedeslag
Hunde sveder ikke den overskydende varme ud, som mennesker gør. De afkøler sig i stedet gennem en hurtig, gispende vejrtrækning med åben mund. Desværre er denne metode ikke altid nok til at undgå overophedning.
Overophedning hos hunde kan forekomme når kropstempreaturen er mere end normaltemperaturen, som ifølge PetMD.com er omkring 39,5 grader. Hvis temperaturen fortsætter med at stige til over 41 grader kan hunden risikere at få et hedeslag. Her vil organerne begynde at sætte ud og hunden vil risikere hjertestop.
Advarselstegn
Tegnene på overophedning er tydelige.Overdreven gispen er det første symptom. Ifølge American Kennel Club Canine Health Foundation vil en meget overophedet hund kunne falde om, få et slagtilfælde eller kaste op/få diarre. Hundens gummer kan også blive blålige eller blege. Det er vigtigt at tage hånd om problemet og undgå voldsom overophedning, inden hunden når hertil. De første tegn på overophedning er mindre tydelige. Det kan være så små tegn, som at hunden ikke er så opmærksom på kommandoer som normalt. Hvis du er det mindste i tvivl, skal du bringe din hund til et køligt sted. The Humane Society of the United States tilføjer at andre advarselstegn inkluderer slørede øjne, overdreven savlen, hurtig puls, svimmelhed, manglende koordinationsevne, feber, sløvhed og bevidsthedstab.
Særligt udsatte hunde
Alle hunde kan risikere at blive overophedede, men nogle er mere udsatte. Det gælder hunde med en særligt tyk eller lang pels, hvalpe eller ældre hunde, hunde med flade snuder, overvægtige hunde eller hunde der lider af vejrtrækningsproblemer eller hjertesygdom.
Meget aktive hunde og brugshunde har også en øget risiko. Derfor er det vigtigt ikke at presse dem i varmen og være ekstra opmærksom på at give dem masser af vand og mange pauser i skyggen. brugsshunde er ofte så fokuserede på deres opgaver, at de ikke selv er opmærksomme på, at de er tørstige eller varme- derfor er det vigtigt, at du sørger for pauser, skygge og vand.
Omgivelserne spiller også en stor rolle. Høj luftfugtighed øger risikoen for overophedning hos hunde. Alle hunde risikerer hedeslag hvis ikke de har mulighed for at søge skygge eller et køligt sted at opholde sig. Netop derfor er det ekstremt vigtigt aldrig at efterlade en hund i en parkeret bil- også selvom bilen er i skyggen og vinduet står på klem.
Hvad gør du, hvis din hund er overophedet?
Ved det mindste tegn på overophedning skal du handle med det samme. Vetstreet anbefaler følgende:
- Bring straks din hund til kølige omgivelser som skygge eller indendøre med adgang til air condition eller ventilation.
- Mål din hunds temperatur- er den over 41 grader bør du kontakte dyrlægen.
- Hvis du er i nærheden af vand, så lad hunden bade for at afkøle sig. Hvis ikke du har et badebassin eller lignenede i nærheden kan du anvende kolde kludfe eller håndklæder. Placer kludene på hundens hals, armhuler eller mellem bagbenene. Du kan også vådte hans ører og poter forsigtigt med koldt vand.
- Hvis hunden er bevidst nok, så tilbød rigeligt koldt vand. Tving dog aldrig hunden til at drikke, da det i så fald kan ende i lungerne. Hvis ikke hunden kan eller vil drikke, kan du vådte dens tunge. Pas på med at give hunden isterninger, da den pludselige nedkæling kan få den til at gå i chock.
- Kontakt altid dyrlægen med det samme.
Undgå at din hund overopheder
Det bedste du kan gøre er naturligvis at forebygge, at din hund overopheder. Det gør du ved at begænse udendørsaktiviter på særligt varme eller fugtige dage, tilbyde skygge og rigeligt med vand, aldrig at efterlade hunden i en parkeret bil. Selv ved temperatuerer omkring 20 grader kan bilens temperatur stige til 49 grader på få minutter, hvilket gør det til en livsfarlig situation for din hund.
Hvis din hund har brug for at bruge noget energi kan en god aktivitet være en svømmetur eller leg i havesprinkleren. Du kan også bruge en kølesvest eller give hunden en sommerfrisure, hvis den er langpelset- husk blot at undgå at pelsen bliver så kort, at huden kan blive forbrændt.
Hold også de længere gåture til de tidlige morgentimer eller om aftenenn, hvor vejret oftest er lidt køligere (husk at varme fortove og asfalt kan brænde hundens poter). Medbring vand på turen og giv hunden pauser. Undgå også løbeture med hunden.
Husk at din hund oplever varmen mere voldsomt end du selv gør, da den har en meget højere kropstemperatur, pels og sværere ved at komme af med varmen.