Hunde og mad fra bordet: Hvorfor du skal undgå at fodre dem med rester

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Når tiggeriet begynder, er det svært at lade være med at give din hund en bid fra din tallerken. Men vidste du, at det kan være skadeligt at give mad fra bordet til hunde?

Kan hunde spise mad fra bordet?

Spørgsmålet er ikke så meget, om din hund må spise rester, men snarere om det er godt for din hund at gøre det? Her er en række grunde til, at det er en dårlig idé at fodre din hund med mad fra din tallerken.

Det kan forårsage fordøjelsesproblemer

Hund sidder ved siden af en kvinde i en sort og hvid polkaprikket kjole ved en gryderet.
Hundes fordøjelsessystem er anderledes end menneskers. Typisk menneskeføde er alt for kalorierig og fed til, at hunden kan fordøje det ordentligt; hvis hunden spiser det, kan det føre til opkastninger, dårlig mave og endda mere alvorlige tilstande som problemer med bugspytkirtelen. Mange fødevarer til mennesker indeholder også en usund mængde natrium for hunde.

Noget mad fra bordet er giftigt for hunde

Fødevarer til mennesker indeholder ofte ingredienser, der er giftige for hunde. Chokolade, rosiner, vindruer, macadamianødder, mandler, løg og hvidløg er alle farlige at spise for hunde. Hvis du ikke ved præcis, hvad der er i de restaurantrester, du har taget med hjem, kan du ubevidst skade din tiggende hund ved at fodre dem en skefuld mad. Mange forarbejdede fødevarer indeholder også kunstige sødemidler som xylitol, der er yderst skadelige for hunde.

Det kan føre til vægtøgning

Hunde, der får rester fra bordet, spiser typisk også almindelige daglige måltider. Selvom du måske tror, at en bid eller to her og der ikke vil få din hund til at tage på i vægt, vil du muligvis blive overrasket over, hvor lidt der skal til. For en hund på 9 kilo svarer blot 28 gram cheddarost i kalorier til halvanden hamburger for en person. Små bidder kan hurtigt løbe op og forårsage en vægtøgning, der kan føre til en lang række sundhedsmæssige problemer i forhold til led, bugspytkirtel og hjerte. Din hund bør aldrig indtage mere end 10 % af sit daglige kalorieindtag fra godbidder eller fødevarer til mennesker.

Det tilskynder til uønsket adfærd

Et andet problem ved at give hunde mad fra bordet er, at det forstærker tiggende adfærd. Og selv om du måske synes, det er sødt, vil middagsgæsterne muligvis ikke sætte pris på, at din hund kredser omkring deres tallerkener. Din hund kan også beslutte, at det da er helt fint at tage en bid (eller flere) af den mad, der står på spisebordet eller køkkenbordet, da de jo er vant til at få mad fra bordet. Nogle hunde kan endda begynde at nægte at spise deres egen mad, når de bliver mætte af menneskeføde.

Sunde måder at behandle din hund på

Husky stikker næsen over bordet for at kigge efter mad.
Den bedste måde at forkæle din hund på er ved at give den sunde hundegodbidder af høj kvalitet og indregne dem i hundens daglige kaloriebehov. Det betyder dog ikke, at de fødevarer, du spiser, er helt forbudte for din hund. Faktisk er mange fødevarer, som mennesker spiser, fine for hunde i moderate mængder. Her er nogle retningslinjer for, hvordan du giver menneskeføde til din hund:

 • Undgå forarbejdede og tilberedte fødevarer. Selv måltider, du selv laver, kan indeholde ingredienser, der kan skade din hund, så hold dig til godbidder med kun én ingrediens, f.eks. et usaltet æg, en skefuld naturligt, saltfrit jordnøddesmør eller en bid frugt eller usaltede grøntsager.
 • Tænk på kalorierne. Før du uddeler en snack, skal du tage højde for, hvor mange kalorier den indeholder, og lade det indgå i din beslutning. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at forstå de anbefalede daglige kalorier, som din hund bør få, så du kan være opmærksom på den indvirkning, som en enkelt rest fra bordet vil have på din hvalps helbred.
 • Uddan dig selv. Lær, hvilke fødevarer der er giftige for hunde, så du kan sikre dig, at du aldrig lader din hund komme i nærheden af dem.
 • Lad være med at give dem mad ved bordet eller fra din tallerken. Giv i stedet din hund en bid sund menneskeføde på samme måde, som du ville give hunden en hvilken som helst anden hundegodbid - som en belønning for lydighed eller for at være en god hund. Og lad være med at give dem en godbid, når de tigger. Det kan også være en god idé at placere rester i deres almindelige madskål, så de forstår, at de kun får mad fra deres normale skål.

Vigtigheden af at vælge det bedste hundefoder

Hunde er ikke gode til selv at regulere den mængde mad, de spiser. Mange hunde vil fortsætte med at spise, indtil de bliver syge, så det er vigtigt, at du holder øje med deres måltider og kalorier. Ved at fodre en hund med et komplet og afbalanceret hundefoder, der er optimeret i forhold til hundens livsfase, størrelse og aktivitetsniveau, sikrer du, at hunden får de nødvendige næringsstoffer, som er nødvendige for at være sund. På trods af de store hvalpeøjne, er fodring med det rigtige hundefoder i de rigtige mængder mere end nok til at holde dem glade og friske.

Så, kan hunde spise mad fra bordet? Hunde vil spise - og nyde - en lang række fødevarer - men bare fordi de spiser det, er det ikke ensbetydende med, at det er godt for dem. Som en velinformeret hundeejer kan du hjælpe din hund med at holde sig sund ved at begrænse, hvad du tillader den at spise. Selv om det kan være svært at sige nej til de store, bedende øjne, så husk, at det er for deres eget bedste. En sund hund er en glad hund!

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er dyreejer, kæledyrsblogger og skønlitterær forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsbabyer.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

Relaterede produkter