Sundhedstjek for hvalpe: Vigtige dyrlægebesøg og tips til pleje

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er altid spændende at få en hvalp, og du er forhåbentlig fuldt udstyret med alt det nødvendige tilbehør, så dit nye familiemedlem føler sig velkommen og glad i dit hjem. Det er vigtigt at få din hvalps helbred undersøgt af din dyrlæge, så snart du kan. Forhåbentlig har du fundet en god opdrætter eller et godt adoptionscenter, og din hvalp er i topform – men et sundhedstjek af hvalpen er stadig vigtigt. Det første leveår er virkelig vigtigt for at sikre, at din hvalp er klar til at blive en sund og glad voksen, så du skal sørge for at gøre brug af alle de rigtige råd. I denne artikel ser vi på, hvad du kan forvente af de første par besøg, og hvordan du kan hjælpe dem med at gå så glat som muligt.

Billede af hund

Valg af dyrlæge

Hvis du har haft kæledyr før, har du måske allerede en dyrlægeklinik, som du elsker og stoler på, men hvis ikke, hvordan finder du så den dyrlæge, der er den helt rigtige for dig? Anbefalinger fra familie og venner kan være nyttige, og ellers må du stole på din mavefornemmelse. Virker personalet venligt, vidende og hjælpsomt? Er det nemt for dig at komme til klinikken, og er der gode muligheder, hvis din hvalp bliver syg uden for klinikkens åbningstid? Du bør også finde ud af, om klinikken har specialiseret sig i bestemte områder, eller om din dyrlæge kan henvise din hund til en specialist, hvis det er nødvendigt. Se efter tegn på ekstra omsorg, f.eks. separate områder til katte og hunde i venteværelset og på hospitalet.

Dit første sundhedstjek af hvalpen

Dit første besøg hos dyrlægen kan være ret stressende for din hvalp. Den skal måske rejse i bil, møde nye mennesker og nye lugte og finde sig i en vis mængde af nødvendige undersøgelser. Du kan hjælpe hvalpen på flere måder. Det første og vigtigste er at være rolig og hvile i dig selv. Jo mere nervøs du er, jo mere vil din hund opfange det og selv blive nervøs. Dernæst skal du sørge for, at din hvalp er sikkert fastspændt i bilen, enten ved at bruge et rejsebur eller en hvalpesele og en sikkerhedssele. Det er også en god idé at pakke lidt legetøj og godbidder, så du kan belønne din hvalp for god opførsel. På den måde ser den, at det ikke er så slemt at gå til dyrlægen! Du kan endda overveje en lille træningstur til klinikken før den store dag. Et lille besøg i venteværelset og et par godbidder undervejs vil sætte gang i positive associationer for jer begge.

Ved dette første besøg vil din hvalp sandsynligvis være 8-10 uger gammel, og dit dyrlægeteam vil gerne diskutere en række ting samt foretage en fysisk undersøgelse. Her er, hvad du kan forvente;

  • Fysisk undersøgelse og vægtkontrol. Din dyrlæge vil undersøge din hvalp fra hoved til hale. Det er vigtigt at tjekke, hvor godt den er ernæret, om den har medfødte problemer som navlebrok eller hjertefejl eller andre problemer, f.eks. lopper. Regelmæssige vægtkontroller gennem hele livet er meget nyttige til at spotte overvægt eller vægttab, men under vækstfasen er de især afgørende. At holde hvalpen slanke er med til at sikre en slank voksen hund, men det er også vigtigt at overvåge væksten, fordi du vil være sikker på, at din hund ikke vokser for hurtigt eller for langsomt. Dette er især vigtigt for hvalpe af store racer, som kommer til at veje over 25 kg som voksne. Din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske kan give dig et vækstdiagram eller simpelthen plotte væksten ind på deres computer for dig.

  • Vaccinationer. At vaccinere din hvalp mod livstruende sygdomme er afgørende og en af de vigtigste ting, du kan gøre for at holde den sund og rask. Vacciner udvikler sig over tid, og derfor ændres retningslinjerne. Din hvalps vaccinationsplan varierer også afhængigt af, hvor du bor. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) udarbejder regelmæssigt omfattende retningslinjer for vaccination, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du kan forvente.

Din hvalp har måske allerede fået en eller flere vacciner, mens den var hos opdrætteren, så sørg for at have denne viden. Hvis den har fået det, skal opdrætteren gerne have givet dig et certifikat, der var underskrevet og stemplet af den dyrlæge, der gav vaccinationerne. Din dyrlæge kan så se, hvilke andre vacciner din hvalp har brug for.

For at opretholde beskyttelsen skal der gives årlige boostervacciner, og nogle kun er nødvendige hvert andet år. Din dyrlæge vil rådgive dig om dette, igen afhængigt af, hvilke sygdomme der er udbredt i dit land eller dit område

  • Ormekur. Der er to typer orm, der kan inficere din hvalp: spolorm og bændelorm – og du skal begynde at behandle mod dem så hurtigt som muligt. Din dyrlæge vil rådgive dig om et regelmæssigt ormekursprogram. Da nogle orme også kan smitte mennesker, er det vigtigt, at du holder dig til den ormekur, som din dyrlæge har anbefalet. Hvalpe kan optage nogle orme fra deres mor gennem livmoderen og i hendes mælk, så alle hvalpe skal gennemgå en ormekur, uanset om du ser tegn på orm eller ej.

  • Lopper Hvis din hvalp har uønskede gæster, vil den sandsynligvis klø sig meget. Du kan også se loppeskidt i pelsen, når du reder den. Det er usandsynligt, at du kan se de egentlige lopper, som er rødbrune og ca. 2-3 mm lange, da de bevæger sig meget hurtigt og tilbringer det meste af deres tid i dine bløde møbler.

Hvis du tror, at din hvalp har lopper, skal du spørge din dyrlæge til råds om behandling. Moderne loppemidler er særdeles effektive, og du bør kunne slippe af med lopperne ret hurtigt. Det kan også være nødvendigt at behandle dit hjem, og din dyrlæge kan give dig en passende spray eller et pulver.

  • Flåter er blodsugende parasitter, som er almindelige i hedelandskaber og i varmere områder. De sidder og venter i vegetationen og klatrer op på dyr, når de går forbi. Derefter kravler de gennem pelsen og sætter sig fast ved at begrave deres munddele i huden, oftest på hovedet og i ørerne. Afhængigt af flåtens livsstadie kan de være meget svære at få øje på. Når de er synlige, er det oftest store, voksne flåter, som er helt opsvulmede af blod og derfor lettere at se. Flåter kan sprede visse alvorlige sygdomme, så spørg din dyrlæge om forebyggelse og om, hvordan du opdager dem.

     

  • Hundeforsikring. Du kan beslutte dig for at tegne en hundeforsikring til din nye hvalp. På den måde slipper du i det mindste for den ekstra stress, det er at bekymre dig om store dyrlægeregninger.

Husk, at de fleste hundeforsikringer ikke dækker rutinemæssig sundhedspleje. Det er også vigtigt at gøre sit hjemmearbejde, da politikker og priser varierer meget. Skriv ikke under på noget, før du har læst det med småt. Spørg din dyrlæge, hvilke selskaber de anbefaler. At betale lidt ekstra kan gøre hele forskellen for, hvad der er dækket af forsikringen.

  • Mikrochip. En mikrochip er en lille enhed, der kan implanteres under din hvalps hud ved halsen. Det er en relativt smertefri procedure; det er ligesom at få en vaccinationsindsprøjtning. Chippen har et unikt nummer, som er registreret i en central database. Hvis din hvalp nogensinde bliver væk, kan den spores tilbage til dig. Du skal betale for det, men det er investeringen værd. I mange lande er mikrochip påkrævet ved lov. Spørg din dyrlæge om flere detaljer.

  • Rådgivning om socialisering, tilvænningsevner og adfærd. De første uger og måneder af en hvalps liv er der, hvor den lærer at klare sig i verden omkring sig. Socialisering er den måde, hvorpå en hvalp lærer at opføre sig og kommunikere med andre dyr og mennesker. Tilvænning er den måde, hvorpå en hvalp lærer at føle sig tryg og ikke være bange for ting i sit liv, som f.eks. trafik, høje lyde og husholdningsapparater. Den afgørende periode for disse processer starter allerede fra hvalpen er 4 uger gammel og kan fortsætte i varierende tid afhængigt af race og størrelse – men de første uger og måneder er de vigtigste. Det er en meget kortere periode end hos mennesker.

Måden, det gøres på, er afgørende. Det hele skal gøres med en så positiv indstilling som muligt, ellers kan man let komme til at forårsage det stik modsatte af det, man forsøger at opnå. Spørg din dyrlæge til råds om den bedste måde at gøre det på. De kan også tilbyde "hvalpefester" eller kurser, hvor du og din hvalp kan møde andre mennesker og deres hvalpe i et trygt miljø.

  • Kastration. Din dyrlæge vil måske tale om kastration ved dette tjek. Kastrationspolitikkerne varierer meget mellem lande og også mellem hunderacer. Din dyrlæge vil rådgive dig om, hvorvidt kastration anbefales, og i så fald i hvilken alder din hund bør kastreres. Det er normalt mellem 4 og 12 måneder.

  • Ernæring. Ernæring under vækstfasen er afgørende for udviklingen af sunde knogler, led og organer som hjerne, hjerte og øjne. Tal med din dyrlæge om, hvilket hvalpefoder der er bedst til netop din hund. Hvis du skifter væk fra det foder, som opdrætteren gav, skal du sørge for at skifte over en periode på 5-7 dage eller som anbefalet af din dyrlæge. Det hjælper med at undgå maveproblemer ved et pludseligt skift og hjælper din hvalp med gradvist at vænne sig til det nye foder.

Sundhedstjek for hvalpe i det første år – hvad kan du forvente?

Der kan være mindre forskelle på, hvor ofte dit dyrlægeteam ønsker at se din hvalp, men her er et generelt skema over, hvad du kan forvente i din hvalps første leveår.

  • Vægtkontrol hele året rundt. Det er en god idé at veje din hvalp hver anden uge i de første 3-4 måneder, hvis du har mulighed for det. At komme ind til dyrlægen for at blive vejet og få en godbid af en af de ansatte er en god måde at opbygge positive associationer i forbindelse med dyrlægebesøg og samtidig holde øje med, hvor meget den er vokset. Månedlige kontroller, indtil den er fuldt udvoksede, er ideelt. Gennem hele livet er det en god idé at veje din hund med et par måneders mellemrum.

  • 4-6 måneder. Når din hvalp er 4-6 måneder gammel, kan den blive kastreret, også kaldet neutralisering eller sterilisation. Tidlig kastration af tæver reducerer risikoen for brysttumorer senere i livet, og kastration kan generelt have mange sundhedsmæssige fordele for begge køn. Din dyrlæge kan rådgive dig om, hvad du kan forvente, og hvor lang tid det tager at komme sig. Afhængigt af din hunds adfærd og race vil de muligvis anbefale at udskyde kastrationen, indtil den er ældre. På dette tidspunkt kan din hund, afhængigt af hvor du bor, have brug for en supplerende boostervaccination. Din dyrlæge vil også tjekke din parasitkontrol på dette tidspunkt og foretage en ny fysisk undersøgelse.

  • 9 måneder. Hvis din hund er blevet kastreret, vil din dyrlæge muligvis foretage mere end en vægtkontrol ved 9 måneder for at se, om den er ved at blive for tyk. De kan på dette tidspunkt anbefale en ændring i foder eller rationerne.

  • Et år. Når de er et år gamle, er de fleste små og mellemstore hunde voksne og kan begynde at blive behandlet som sådan. Store og klæmpestore racer er længere tid om at blive kønsmodne og kan først betragtes som voksne, når de er 18-24 måneder gamle. Spørg din dyrlæge om, hvornår du skal skifte til voksenfoder til netop din hund. Når de er et år gamle, får de deres boostervaccinationer.

Det kan virke som en skræmmende tid, men hvis du er forberedt og ved, hvad du kan forvente, vil du, din hvalp og din familie få en flyvende start. Spørg altid din dyrlæge, hvis du er bekymret for, at noget ikke er helt rigtigt. Det er derfor, vi er her, og det er altid bedre at være på den sikre side. Der er ikke noget, der hedder dumme spørgsmål, når det gælder hvalpesundhed!

Bedømt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS