De forskellige årstider

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Beskyt hvalpen hele året rundt

I ugerne og månederne i hvalpens første år vil den komme ud for mange forskellige oplevelser, hvoraf de fleste vil være behagelige og gode, men ikke dem alle. For at hjælpe dig med at forberede dig, følger her nogle faldgruber, du skal holde øje med, og nogle gode råd, hvis din hvalp skulle komme ud for en lidt ubehagelig oplevelse.

Den søde juletid er ikke så sød for en hvalp

Desværre kan julen være det værste tidspunkt at introducere en ny hvalp i dit hjem og dit liv. En lille, ny hvalp har brug for ekstra opmærksomhed og et stabilt miljø, men julen er en meget travl og somme tider kaotisk tid. Hvalpen har brug for fodring fordelt over hele døgnet, renlighedstræning og tid til at blive trøstet og beroliget. Alt det er praktisk taget umuligt ved juletid. Men hvis du alligevel overvejer at få en hvalp i huset på det tidspunkt, følger her en liste over nogle af de trusler, den kan komme ud for:

  • Døre, der står åbne, og folk, som kommer og går, kan give hvalpen lejlighed til at stikke af.
  • Hvalpen vil hele tiden være om benene på folk og i fare for at blive trådt på eller at få andre skader .
  • Renlighedstræningen vil blive vanskelig, når de daglige rutiner bliver afbrudt af festligheder, som giver både dig og hvalpen unødig stress. Desuden er vinteren ikke det bedste eller mest bekvemme tidspunkt til renlighedstræning.
  • Vær opmærksom på de ekstra risikomomenter: juledekorationer, gaver, bånd, gavepapir og legetøj. Hvalpe elsker ting i stærke farver og kan komme til at sluge et stykke legetøj. Det kan være yderst farligt.
  • Hold især øje med juletræspynt af chokolade. De er meget fristende for hvalpen, men chokolade er ikke godt for hunde, og hvis den får for meget, kan den blive forgiftet.
  • Det samme gælder for alt for mange godbidder fra bordet eller et køkkenskab, som står åbent. Det er ikke rart at få julen ødelagt af en hvalp med dårlig mave.
  • Fjerkræben kan kvæle hvalpen, sætte sig fast i dens mund eller beskadige mave eller tarme. Sørg for ikke at lade madrester ligge fremme.
  • Den vigtige periode, hvor du skal skabe et nært forhold til hvalpen, kan blive ødelagt. En hvalp har brug for den bedste start på livet, hvis du skal undgå, at den udvikler dårlige vaner.
  • Julens mange aktiviteter sætter en stopper for din overvågning af forholdet imellem hvalpen og dine børn. Det betyder, at du risikerer, at en syg, skræmt eller tilskadekommen hvalp bider et barn.

Fyrværkeri og hvalpe går ikke sammen

Når en lille hvalp udsættes for uforudsigelige brag, drøn og blink fra fyrværkeri, bliver den meget stresset, og dens adfærd kan blive uforudsigelig. Hvalpen ved ikke, hvad der sker, og den er bange. Nu om stunder er fyrværkeri ikke kun noget, som forekommer én gang om året, men her følger nogle råd til hvad du kan gøre for at gøre livet en smule mere behageligt, når raketterne begynder at eksplodere:

  • Skab et sikkert, behageligt område masser af tæpper, hvor hvalpen kan bore sig ned. Det bør være så langt væk som muligt fra fyrværkeriet. Vis hvalpen stedet flere gange på forhånd, giv den mad der af og til, og lad den ligge der og tygge i et stykke legetøj. Og sørg for, at hvalpen kan komme til hulen om aftenen.
  • Gå en tur med hvalpen, før fyrværkeriet begynder og sørg for at fodre den en times tid før, så den er søvning.
  • Musik på et moderat niveau kan maskere de høje brag, men sluk, hvis det ser ud til at gøre hvalpen mere stresset.
  • Lad være med at prøve at berolige hvalpen ved at kæle med den, hvis den ser stresset ud. Det belønner adfærden, så den vil tro, det er i orden at være bange. Prøv at lade være med at vise, at du tager dig af det.
  • Hvis hvalpen ikke vil falde til ro i sin hule, kan du prøve at distrahere den med en leg eller lidt træning, men lad være med at tvinge hvalpen.
  • Overvej at sætte tv'et i et "sikkert" værelse og sid sammen med hvalpen. Normalt samvær med familien virker beroligende.
  • Hvis hvalpen vil gemme sig i et hjørne eller under møbler, så lad den gøre det.
  • Sørg for, at hvalpen har halsbånd og navneskilt på, og at den er registreret med mikrochip eller øretatovering, hvis den skulle løbe væk.
  • Hvis hvalpen går i panik, skal du sikre, at der ikke er nogle farlige områder i nærheden, som glasdøre eller ild.

Hvis du allerede ved, at hvalpen vil være bange, kan du bede dyrlægen om nogle beroligende hunde-feromoner eller køb et apparat, som sættes i en stikkontakt og afgiver beroligende feromoner i luften. Tænd for den i et værelse, hvor hvalpen tilbringer mest tid op til to uger før fyrværkeriet. Du kan også købe en speciel cd med fyrværkerilyde, som du kan spille af og til for at hjælpe hvalpen med at vænne sig til lydene lige før den store aften.

Hvalpen til påske

I påsken er der masser af chokolade overalt. Det er også det tidspunkt, hvor det er meget fristende at dele noget af chokoladen med hvalpen. Men lad være! Selvom det er fristende at give efter for de bedende hvalpeøjne, kan nogle få stykker mørk chokolade være dødeligt for en lille hund. Flødechokoladen i de fleste påskeæg kan også være farlige. Giv din hvalp dens normale hundegodbidder og hold chokoladeæggene for dig selv, så får alle en god påske.

Hjælp hvalpen med at nyde sommeren

Vi tilbringer alle mere tid ude, når det bliver varmt i vejret. Men sommeren kan være farlig for hvalpen, og da den er uvidende om de lurende farer, bliver du nødt til at hjælpe.

Solbadning: Hvalpen vil sikkert elske at ligge i solen, men sørg for, at den ikke får for meget varme eller bliver forbrændt. Prøv at opmuntre den til at ligge i skyggen midt på dagen, når det er varmest, eller hold den inde. Lad heller ikke hvalpen være for længe i en havestue. Den bør altid have adgang til et køligt, skyggefuldt sted, når det er varmt. Hvide hunde med tynd pels og blege ører og/eller næser kan være specielt modtagelige for at blive solbrændte. Dyrlægen kan fortælle dig om brug af sunblock og solcreme, hvis hvalpen er i risikogruppen. Dyrlægen vil anbefale et ikke-giftigt produkt, da hunde instinktivt vil slikke creme af pelsen eller huden. Hvis du opdager en ny læsion på hundens hud, skal du vise den til dyrlægen, da det kan være hudkræft. Hvis det opdages i tide, kan hudkræft fjernes med et godt resultat.

Gåture om sommeren: Når du går tur med hvalpen, når det er varmt, skal du medbringe vand og en skål. Stop ofte for at lade hvalpen drikke og holde sig kølig. Hunde kan få hedeslag, hvis de er udsat for høj varme i for lang tid. Hvis den ikke hurtigt kommer under behandling, kan den gå i koma. Hvis du er bange for, hvalpen lider af hedeslag - symptomerne er bl.a. gispen og savlen - skal du bade den i køligt vand, svøbe den i et fugtigt håndklæde og omgående ringe til dyrlægen. Lad ikke hunden sidde i en parkeret bil, der står i solen.

Sommerforfriskninger: Når det er varmt, kan hvalpen miste væske, når den gisper efter vejret, og den vil drikke mere vand end normalt. Sørg for, at den altid har friskt vand i sin skål, og måske kan du sætte en ekstra skål uden for køkkendøren. Men husk at vand fordamper hurtigere, når det er varmt så sørg for at fylde op. Hvad angår foder, skal du kassere eventuelle levninger for at undgå, at det bliver inficeret af fluer eller bliver dårligt, når det er meget varmt.

Sommerens parasitter: Parasitter trives, når det er varmt, så hold øje med lopper og flåter. Efterse regelmæssigt hvalpens pels for flåter og husk også kurven. Dyrlægen kan rådgive om, hvilke produkter der er de bedste at bruge.

Sommersår: Du går sikkert flere ture om sommeren, så hold øje med, om hvalpen har rifter eller sår, som kan blive inficerede, hvis de ikke opdages. Der kan også sidde græsfrø i ørerne og imellem trædepuderne. De kan sågar trænge igennem huden og give infektioner. Små sten kan også sætte sig falst imellem hvalpens trædepuder. De kan forårsage problemer, hvis du ikke fjerner dem. Få om nødvendigt dyrlægen til at rådgive dig om, hvordan du skal behandle det. Lidt ekstra pleje og soignering om sommeren giver dig mulighed for at opdage eventuelle små skader.

Sommerstik:  Legesyge hvalpe synes, at insekter i alle former og farver er uimodståelige og og putter alt, de finder på jorden, i munden. Hvis hvalpen bliver stukket eller bidt i munden eller svælget, eller hvis du har mistanke om, at den er allergisk over for stik, skal du omgående tage til dyrlægen med den.

Sommerforgiftning: Der er større sandsynlighed for, at hvalpen smutter ind i skure og garager om sommeren, og hvem ved, hvad den kan stikke sin næse i der. Sørg for, at havekemikalier er uden for hvalpens rækkevidde, og hold den inden døre, hvis du sprøjter planter eller græsplænen eller lægger sneglegift ud. Hvis du har mistanke om, at hvalpen kan være blevet forgiftet, skal du omgånde tage til dyrlægen. Og tag emballagen med, hvis du tror, du ved, hvad den har spist. Det hjælper dyrlægen med at finde den rigtige modgift.

Relaterede Artikler