Hvorfor slikker katte sig selv? Kan det nå et niveau, hvor det bliver til et problem?

Udgivet af Christine O'Brien
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Har du nogensinde set din kat slikke sig selv og sin krop og derefter undret dig over, hvad årsagen til denne mærkelige vane er? Det viser sig faktisk, at de ikke kun gør det for at holde sig rene. Katte bruger meget tid på at holde sig i form og at slikke sig er én af måderne at gøre det på. Det er dog værd at bemærke, at det også har positive psykiske konsekvenser, når katte slikker sig.

Hvorfor slikker katte sig selv?

Når katte slikker sig, er det en måde, hvorpå de renser og vasker sig selv. De fordeler spyttet over hele kroppen, og til ansigtet og bag ørerne bruger de forpoterne. Ifølge PDSA er det for mange katte en ganske langvarig proces, og nogle katte bruger op til halvdelen af deres dag på at slikke sig. Når spyttet fordamper, er det med til at køle katte ned, når de er overophedede. Derfor kan katte altså slikke deres poter for at køle sig selv ned ved høje temperaturer.

Ifølge Cats Protection er en anden grund til, at katte slikker sig selv, at det frigør endorfiner, som har en positiv effekt på humøret. Det er altså en aktivitet, som er med til at berolige sindet og løfte humøret.

Brown tabby kat har lukkede øjne, mens den slikker sine poter

Hvornår er det for meget?

Hvis din kat bruger mere tid end normalt på at pleje sig selv, hvis den er alt for opmærksom på sine poter eller andre dele af kroppen, eller hvis den ligefrem trækker stykker af pels ud, så tyder det på, at det er blevet til et problem. Hvis dette er tilfældet, skal du tage din kat med til dyrlægen, så vedkommende kan identificere og behandle problemet bag din kats uhensigtsmæssige adfærd.

Der findes flere forskellige fysiske og psykologiske problemer, der kan føre til, at katte slikker sig for meget, ifølge PDSA. Nogle af disse er:

  • Allergier
  • Parasitter
  • Skader eller hudinfektioner (herunder neglebidning)
  • Smerter
  • Tør hud
  • Stress eller angst

Årsagerne til angst hos katte er bl.a.: katten er blevet adskilt fra sine katteejere; ændringer i kattens omgivelser som f.eks. at flytte ind i et nyt hjem; katten føler sig truet af f.eks. et andet kæledyr i husstanden, som den har svært ved at bo sammen med, eller den ser nabokatte udenfor, tæt på eller indenfor.

Diagnosticering og behandling

Slikker din kat sig for meget? Hvis du har et indtryk af, at den slikker sig for meget, skal du holde et vågent øje med dens adfærd. Læg mærke til, hvornår den slikker sig, og hvor længe den bruger på det. Læg mærke til eventuelle ændringer i dens hud eller pels, f.eks. irritation eller hårtab. Derudover skal du se efter eventuelle tegn på smerte. Adfærdsændringer eller modvilje mod at hoppe kan være tegn på dette. Hvis du identificerer nogen af disse adfærdsændringer, skal du tage den med til dyrlægen. Fortæl din dyrlæge, hvad du har spottet, for jo flere oplysninger du kan give, desto nemmere vil vedkommende kunne stille en præcis diagnose.

Under besøget vil din dyrlæge foretage en fysisk undersøgelse af din kat. Vekommende vil måske lave nogle få prøver, der vil kunne hjælpe med at fastslå årsagen til og behandlingen af dens adfærd. Behandlingen vil variere alt efter, hvad din dyrlæge diagnosticerer. Den kan omfatte brug af hudcreme eller shampoo, antiinflammatorisk medicin, enten injiceret eller til oral brug, foderændringer, loppemiddel, eller antidepressiv/angstdæmpende medicin.

PDSA uddyber, at ændringer i din kats omgivelser vil kunne mindske dens stressniveau. Disse ændringer kunne være at bruge en duftspreder i hjemmet, eller at du sørger for, din kat ikke konkurrerer med andre katte om mad eller legetøj. Ganske små ting vil faktisk kunne øge din kats aktivitetsniveau derhjemme. Du kan for eksempel bruge et madpuslespil, når den skal fodres, anskaffe kattetræer eller hylder, den kan jage og hoppe rundt i.

Ifølge Cats Protection viI din dyrlæge i nogle tilfælde henvise til en katteadfærdsekspert, hvis vedkommende mener, at det er stress, som er medvirkende til problemet, og at miljømæssige eller sociale ændringer kan hjælpe med at reducere netop denne stress.

I bund og grund er det tegn på helt normal katteadfærd at slikke sig selv, men hvis du ser tegn på, at det bliver for meget, skal du tale med din dyrlæge så hurtigt som muligt. Sammen kan du og din dyrlæge afgøre, hvilken behandling der er bedst for din pelsede ven.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien er Ph.D., forfatter, forsker, og STEAM-pædagog. Derudover er hun medlem af Cat Writers' Association (CWA) og en hengiven katteejer. Hun skriver om kæledyrs- og uddannelsesemner. Hendes arbejde har også været offentliggjort i NIU STEM Read, Fit Pregnancy, What to Expect When You're Expecting Word of Mom og Care.com. Du kan finde og følge hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

  • Komme af med dårlige vaner  

    Det er en helt naturlig katteadfærd at strinte. Det er kattens måde at markere et sted med oplysninger om den selv. Men det er selvfølgelig ikke særligt rart, hvis det sker i dagligstuen!
  • Forstå din kats adfærd

    Katte er gode til at fortælle dig, hvad de vil have, enten med stemmen eller med kroppen. Det varer ikke længe, før du forstår, hvad din killing prøver at fortælle dig.
  • Katte og mus: Hvad skal du gøre, hvis din kat fanger en mus

    Katte elsker at jage mus - Og som jægere fra naturens side er de meget gode til det.
  • Katte i løbetid

    Katte i løbetid har brug for speciel pleje og opmærksomhed. Hvis din kat allerede har været igennem en løbetidsperiode, vil du næppe glemme hendes hylen og konstante krav om opmærksomhed.

Relaterede produkter