En guide til sterilisation: Sterilisation af din kat eller killing
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Sterilisation giver fordele for både dig og din elskede følgesvend. Mange dyrlæger anbefaler sterilisation af katte tidligt i deres liv for at undgå uønskede killinger, for at mindske dine bekymringer og fordi sterilisation har sundhedsmæssige fordele.
Terminologien omkring sterilisation kan være forvirrende, så vi gennemgår her de udtryk, din dyrlæge vil bruge:
Ved sterilisation får hunkatten fjernet enten æggestokkene eller både æggestokkene og livmoderen.
Kastration er officielt defineret som fjernelse af alle kønsorganer, men det er mest almindeligt at referere til i forbindelse med fjernelsen af en hankats testikler.
Ordet "neutralisering" gælder for begge køn og betyder, at de bliver steriliseret og ikke kan få killinger.
Fordelene ved sterilisation
Forebygger sygdomme
Hvis du steriliserer din hunkat før hendes første østruscyklus (når hun kommer i "sæson" eller "løbetid" eller er i stand til at yngle), reducerer du i høj grad risikoen for brystkræft senere i livet. Det skyldes, at niveauet af hormoner som f.eks. østrogen, der fremmer væksten af visse kræftformer, reduceres. Desuden er risikoen for tumorer i/på æggestokkene og infektioner i livmoderen meget lavere.
Der er andre sygdomme, der kan opstå som følge af kattens naturlige adfærd i forbindelse med parring. Feline leukæmi (FeLV) og katte-AIDS (FIV) er to sygdomme, der ifølge Blå Kors spredes ved, at smittede katte bider andre katte (disse sygdomme adskiller sig fra AIDS og leukæmi hos mennesker og kan ikke overføres fra katte til mennesker). Ved at reducere din kats trang til at slås, reducerer du også risikoen for, at den får disse uhelbredelige sygdomme fra andre katte.
Reducerer slagsmål
Hankatte, der ikke er steriliserede, er drevet af hormoner til at søge en mage og forsvare deres territorium mod ubudne gæster. Så to eller flere ikke-steriliserede hankatte i samme husstand, eller endda i samme nabolag, kan føre til kampe, især hvis der er en hunkat i løbetid i nærheden. Ved at sterilisere dine katte reducerer du deres aggressive instinkter og mindsker risikoen for, at der udbryder slagsmål. Ikke alene kan det reducere risikoen for at få FIV og FeLV, som tidligere nævnt, men din steriliserede kat er også meget mindre tilbøjelig til at få skader og smertefulde bylder.
Reducerer din kats trang til at strejfe rundt
Når en hunkat kommer i løbetid, opfordrer både hendes hormoner og instinkter hende til at finde en mage. Husk, at hannerne også er drevet af hormoner og parringsinstinkter. Sterilisation hjælper med at forhindre dine katte i at strejfe for langt omkring i søgen efter "kærlighed" og vil reducere deres risiko for hændelser som bilulykker og klatreskader...
Et renere hjem
Hankatte sprøjter deres urin på lodrette overflader for at markere deres territorium. Den skarpe lugt af urin fra en ikke-steriliseret kat gør andre hanner opmærksomme på, at der er en anden "mand i huset" i nærheden, som har gjort krav på området som sit territorium, og fortæller hunnerne, at han venter på sin chance for at parre sig med hende. En ikke-steriliseret hankat i huset kan være en rodet og meget ildelugtende affære. Sterilisation af en kat reducerer eller eliminerer trangen til at sprøjte, og hvis den alligevel gør det, bør duften være meget mildere.
Hunkatte afgiver også kropsvæsker, når de kommer i løbetid. Disse væsker indeholder også duftstoffer, som gør hannerne opmærksomme på, at der er en frugtbar hun i nærheden. Ved at sterilisere din hunkat fjerner du dette problem.
Hvornår skal du sterilisere din kat eller killing?
Din dyrlæge vil anbefale den optimale alder for sterilisation. Generelt foretrækker de fleste dyrlæger at sterilisere katte, når de er mellem fire og seks måneder gamle, før de bliver kønsmodne.
Hvordan forløber en sterilisation?
Den kirurgiske sterilisation foretages under fuld narkose. Din dyrlæge vil forklare dig det hele og give dig specifikke instruktioner til præ- og postoperativ pleje. Det kan være nødvendigt at holde igen med maden i et antal timer før operationen. Hvis du holder din kat inde natten før operationen, undgår du, at den spiser andre steder, og du sikrer dig også, at den ikke er ude at strejfe, når det er tid til at tage afsted!
Under operationen vil din kat blive bedøvet, så den ikke mærker eller er opmærksom på, hvad der sker. Hos hankatte laves et lille snit, og testiklerne fjernes. Snittet lukkes med enten opløselige sting eller kirurgisk lim. Hunkatte kan få et større snit for at fjerne æggestokkene og/eller livmoderen. Nogle dyrlæger steriliserer i dag katte laparoskopisk, hvilket er mindre invasivt. De fleste katte kan normalt komme hjem samme dag, medmindre der er komplikationer eller særlige problemer.
Nogle dyrlæger vil give katten et dækken og/eller en krave på efter operationen. Det forhindrer din kat i at kradse, bide eller slikke på operationsstedet, mens det heler. De fleste katte har ikke brug for medicin eller særlig behandling efterfølgende. Hvis din dyrlæge vil se din kat igen efter operationen, skal du sørge for at komme til tiden.
Vil min kat være anderledes efter sterilisation?
Efter sterilisation vil din kat meget hurtigt vende tilbage til sit gamle, legesyge jeg. Du kan være sikker på, at den stadig vil være den samme kat, som du altid har kendt og elsket, men med den ekstra fordel, at den er mere tilbøjelige til at blive i hjemmet og mindre tilbøjelige til at markere sit territorium.
Fodring af katte efter sterilisation
Det er ikke ualmindeligt, at katte tager hurtigere på i vægt efter sterilisation, så det er vigtigt at sørge for, at din kat holdes aktiv og får den rette mængde foder for at holde sin idealvægt. Spørg din dyrlæge, om du skal ændre dens foder, og sørg for, at den får foretaget regelmæssige vægtkontroller, efterhånden som den vokser. Det vil hjælpe dig med at holde den slank og sund og spotte uønsket vægtøgning, før det er for sent. Fordelene ved at sterilisere din kat opvejer i høj grad ulemperne. Ja, det kan være skræmmende at bringe sit elskede kæledyr ind til operation, men det er det hele værd, når man tænker på den øgede risiko for alvorlige sygdomme, uønskede killinger, at din kat stikker af eller kommer i problemer. Hvis du ikke allerede har gjort det, så tal med din dyrlæge om at få din kat steriliseret.
Forfatterbiografi
Jeanne Grunert
Jeanne Grunert er en forfatter, blogger og freelance-skribent fra Virginia. Hun tager sig af seks omplacerede katte og en omplaceret hund ved navn Shadow på sin 17 hektar store gård i Virginia.
Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS