Hvad er den bedste kost til en kat med hyperthyreose?
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
En af de mest almindelige lidelser hos midaldrende og ældre katte er hyperthyreose, også kaldet en overaktiv skjoldbruskkirtel. Skjoldbruskkirtlen er en kirtel, der sidder i halsen foran luftrøret. Det kontrollerer kattens stofskifte, og hvor hurtigt kroppen producerer energi. Forestil dig den som kroppens termostat, der skruer op for varmen, når det er nødvendigt.
Ved hyperthyreose sætter skjoldbruskkirtlen gang i stofskiftet, selvom kattens krop ikke har brug for ekstra energi. For at bruge termostatanalogien, er det som hvis din termostat derhjemme, der skruer op for varmen på en solrig sommerdag!
Når det sker, kommer din kats krop på overarbejde. De mest almindelige tegn på dette er rastløshed, overdreven sult, vægttab på trods af, at den spiser hele tiden, og i nogle tilfælde aggression. Katte med hyperthyreose ser ofte også uplejede ud med en pels i dårlig stand.
God ernæring er vigtig for et livslangt godt helbred, men det er endnu vigtigere, når det gælder katte med hyperthyreose. Dette skyldes:
At de kan have svært ved at holde en sund vægt og bevare muskelmasse. For at få den maksimale næring ud af hver bid, skal deres mad være letfordøjeligt og lavet af ingredienser af den bedste kvalitet.
Det er som regel tale om ældre katte. Midaldrende og ældre katte har tendens til at have andre helbredsproblemer, såsom nyresygdom, så det kan være nødvendigt med et kontrolleret niveau af protein, mineraler og andre næringsstoffer i deres foder for at imødekomme dette. Proteinet i deres mad bør også komme fra kilder af meget høj kvalitet.
Sørg for, at du fodrer med et afbalanceret fuldfoder af høj kvalitet, der passer til din kats livsfase. Hvis din kat også har andre helbredsproblemer, kan din dyrlæge anbefale et diætetisk foder til at afhjælpe de andre sygdomme. Husk på, at en kat med hyperthyreose skal have en større ration end normalt, og med stor sandsynlighed mere, end fodervejledningen angiver for dens vægt. Du kan fodre din kat så meget, du ønsker, hvis den er sulten hele tiden, men taber sig. Alternativt kan du give den 4-6 måltider om dagen for at sikre, at den får nok at spise. Foderautomater er meget nyttige til dette, hvis du er ude i lange perioder af gangen.
Foder som muligt tiltag mod hyperthyreose hos katte
Katte med en overaktiv skjoldbruskkirtel risikerer underernæring, forhøjet blodtryk, skader på nethinden og organskader, såsom hjertesygdomme, så du bør altid forsøge at kontrollere problemet. Der findes flere måder at håndtere hyperthyreose på, herunder medicin, kirurgi, radioaktivt jod og et særligt diætetisk foder - alle med deres egne fordele og ulemper.
Du bliver måske overrasket over at se, at mad er en måde at håndtere hyperthyreose, men der findes et specifikt diætetisk foder til at kontrollere tilstanden. Ud over at være et letfordøjeligt, afbalanceret fuldfoder, indeholder foderet reducerede niveauer af jod. Skjoldbruskkirtlen har brug for jod for at fungere, så hvis man sænker niveauet af jod, kan det bremse overproduktionen af skjoldbruskkirtelhormon, så din kats symptomer forsvinder efter et par uger. Foderet løser dog ikke det underliggende problem med skjoldbruskkirtlen, så din kat vil være nødt til at få dette foder resten af livet. Din dyrlæge kan fortælle om mulighederne og hjælpe dig med at vælge den løsning, der passer bedst til din kats livsstil, eventuelle andre sygdomme og din økonomi.
Resumé
Hvis din kat er blevet diagnosticeret med hyperthyreose, så spørg din dyrlæge om behandlingsmulighederne, og om det foder, din kat får i øjeblikket, er ideelt. Glem ikke at øge dens foderrationer, indtil dens vægt er stabiliseret, og skjoldbruskkirtlen er under kontrol. Overvej foder som en håndteringsmulighed, og spørg din dyrlæge om diætetisk foder, hvis du mener, at det ville passe godt til din kat. Husk dog, at du aldrig bør ændre din kats foder uden først at have talt med din dyrlæge om det.
Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA