Urinvejsproblemer og blæresten hos hunde

$authorText
$readingTime

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

 

Hvad er urinvejssten?

Urinvejssten (også kendt som urolitter) er ansamlinger af mineralkrystaller, der samles til sten i urinblæren. Sten kan også formes i nyrerne, men det er mindre hyppigt forekommende. PH-niveauet i din hunds urin påvirker udviklingen af krystaller, der leder til urinvejssten. De mest hyppigt forekommende typer af sten/krystaller hos hunde er struvit .

Hvad forårsager urinvejssten?

Selvom der ikke er én enkelt årsag til urinvejslidelser, har dyrlæger opdaget, at der er visse faktorer, der kan have en indflydelse på hvilke hunde, der udvikler disse sygdomme.

Faktorer, der øger din hunds tilbøjelighed til at udvikle problemet, inkluderer:

Alder: Hunde mellem 2 og 10 års-alderen.

Køn: Hanhunde og tæver får sygdommen med samme frekvens, men hanhunde har en højere risiko for livstruende blokeringer i urinvejene med krystaller eller sten.

Infektion: Bakterier i blæren kan medføre udfældning af struvitkrystaller.

Foder: Du ved sikkert allerede, at det foder du giver til din hund, er ekstremt vigtigt for dens helbred. At fodre med den forkerte type foder kan forårsage urinvejsproblemer. Høje mængder af bestemte mineraler i hundefoder kan øge risikoen for krystaldannelse i urinen. Magnesium og fosfat er mineral komponenter i de hyppigst forekommende typer af struvitkrystaller. Derfor er det en god ide at undlade at give et foder, der indeholder for store mængder af disse mineraler. Det foder, som din hund spiser, påvirker også urinens surhed (pH). Dette kan påvirke dannelsen af visse sten, så det er vigtigt at give et foder, der understøtter blærens sundhed.

For lidt væske: Hvis din hund ikke drikker nok, vil den få en mere koncentreret urin, hvilket kan øge risikoen for dannelse af sten.

Racen: Små hunderacer er mere modtagelige end store hunderacer. Desuden er visse hunderacer såsom miniature schnauzer, dalmatiner, yorkshire terrier og bulldogs mere tilbøjelige til at udvikle urinvejssten. Andre risikofaktorer kan være mangel på motion, mangel på regelmæssig urinering (typisk en hund holdt indendørs) eller reduceret vandindtagelse.

Har min hund et urinvejsproblem eller blæresten?

Hvis din hund har et urinvejsproblem, kan den være meget utilpas. Det er vigtigt at få den undersøgt hos dyrlægen, hvis du har lagt mærke til nogen af disse symptomer:

 • Svært ved at tisse
 • Blod i urin
 • Slikker sine kønsdele
 • Incontinence or an inability to control urination
 • Inkontinens eller manglende kontrol over urinering
 • Hyppig vandladning
 • Nedsat appetit
 • Mangel på energi eller nedsat interesse for normale aktiviteter
Common signs

VIGTIGT: Hvis din hund ikke kan tisse, kan det skyldes en blokering i urinvejene. Kontakt din dyrlæge med det samme, da denne tilstand kan være livstruende.

Behandling: Vigtigheden af ernæring

Det hundefoder, som din hund spiser, spiller en vigtig rolle for dens overordnede helbred. Balanceret ernæring er en essentiel del i den aktive, sunde livsstil. Hvis din hund har urinvejssten, er det endnu vigtigere at fodre den med det rette hundefoder. Foder med et højt indhold af magnesium, fosfor, protein og calcium er associeret med stendannelse. Vælg derfor et foder med meget begrænsede mængder af disse mineraler. For at opnå en præcis diagnose og behandling skal du altid kontakte din dyrlæge og spørge dem, hvilket foder de anbefaler.

En hund, der tidligere er blevet behandlet for en urinvejslidelse, er i risiko for at udvikle det igen. Derfor er det vigtigt at fortsætte med at håndtere sygdommen via ernæringen og være opmærksom på tilbagevendende symptomer.

Spørgsmål du kan stille din dyrlæge

 1. Hvad kan forårsage min hunds symptomer? Hvad er de kortsigtede og langsigtede behandlingsmuligheder
  • Vær sikker på at spørge om symptomer, der ikke er hyppigt forekommende eller uden et bestemt mønster, kan være tegn på et mere alvorligt problem.
  • Spørg om problemet er adfærdsmæssigt, miljømæssigt eller medicinsk.
  • Spørg om, hvordan ernæring og væskeindtag kan påvirke din hunds helbred.
 2. Skal ernæring være en del af min hunds behandling? Ville du anbefale et Prescription Diet hundefoder, til min hund?
 3. Hvad hvis jeg har flere hunde? Kan jeg fodre dem alle med det samme hundefoder?
  • Hvordan kan ernæring hjælpe? Hvad er fordelene ved at fodre med klinisk ernæring som en del af behandlingen?
 4. Hvilken form for hundefoder er bedst ift. urinvejsproblemer, tør- eller vådfoder? Hvorfor?
  • Spørg hvordan klinisk ernæring kan hjælpe med at fremme langvarig sundhed i urinvejene hos min hund?
 5. Hvor længe bør jeg fodre min hund, med det anbefalede hundefoder?
  • Hvis du fodrer din hund med en blanding af tør- og vådfoder, spørg hvilke produkter, der kan blandes.
 6. Hvad er den bedste måde (email/mobil) at kontakte dig, hvis jeg har spørgsmål?
  • Spørg om du får brug for en opfølgende aftale.

RELATEREDE ARTIKLER

 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
 • Vaccinere din hund mod sygdomme

  Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.

RELATEREDE ARTIKLER

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hundefoder med kylling

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken er sammensat til optimal led- og muskelopbygning hos hunde af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, glukosamin og chondroitin fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature er sammensat til at støtte en sund mund, sund hud og sund fordøjelse hos hunde af små racer. Med høje niveauer af klinisk dokumenterede antioxidanter og naturlige ingredienser, med tilsat vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hvalpefoder med kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Large Breed Chicken er sammensat til at styrke en sund knoglevækst hos hvalpe af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og optimalt mineralindhold.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blanding af ingredienser og et lavt fedtindhold. Sammensat til at hjælpe din hund med at opnå en sund vægt med forventningen om et længere liv. </p>