Er min hund syg? Hvordan kan jeg vide det?

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du er ny hundeejer, og din hund opfører sig underligt, spekulerer du måske på, "hvad der galt med min hund?" Selv hvis du har mistanke om, at der er noget galt, ved du måske ikke, hvordan du kan se, om den faktisk er syg, hvordan en syg hund ser ud eller opfører sig, og hvorfor din hvalps mærkelige adfærd muligvis holder dig vågen om natten. Og hvis din hund rent faktisk er syg, og du ikke bemærker tegnene (eller hvis hunden bare er god til at skjule dem), kan du føle dig skyldig og ked af, at du ikke opdagede, at din hund havde det dårligt.

Mens nogle symptomer, f.eks. opkast eller diarré, er tydelige, er mange sygdomstegn hos hunde svære at identificere, hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter. Her er nogle få situationer og tegn, der kan hjælpe dig med at finde ud af, om din hund kan være syg, og hvornår du bør overveje at kontakte din dyrlæge.

Tegn nr. 1: De spiser ikke

De fleste hunde vil sjældent gå glip af et måltid eller en godbid - især når du stiller det direkte foran dem. Hvis din hund ikke vil have sin morgenmad eller aftensmad, når den normalt bare sluger den, skal du være opmærksom. Der er mange ting, der kan få hunde til at holde op med at spise, f.eks. kvalme, tandpine, angst, virusinfektioner og tarmsmerter.

Aftal en tid hos din dyrlæge, hvis din hund ikke spiser i mere end én dag eller springer over mere end to måltider.

Tegn nr. 2: De ligger bare og flyderFugleperspektiv af en lille blød hund på et egetræsgulv med legetøj spredt rundt om.

Hvis du opdager, at din hund sover mere, halter bagefter på gåture, er uinteresseret i at lege eller ikke leger så meget som tidligere, er der måske noget galt. Nogle gange er det bare for varmt udenfor til at lege og motionere. Når temperaturen stiger, er hunde naturligt nok lidt mere dovne. På den anden side, hvis hunden ikke er varm, tyder denne adfærd på, at der kan være mere på færde.

Der er mange ting, der kan forårsage tab af energi hos hunde. Enhver form for infektion, hvad enten det er virus, bakterier eller svampe, kan forårsage tab af energi. Hjertesygdomme eller åndedrætsproblemer af enhver art kan gøre en hund træt. Hormonelle forstyrrelser, som f.eks. lavt stofskifte, kan forårsage øget sløvhed. Fedme kan få hunde til at sove mere, fordi det er anstrengende at bevæge sig rundt. Fedme kan også føre til f.eks. degenerative ledsygdomme, hvilket gør det mere smertefuldt for din hund at løbe og lege. Dette kan skabe en frustrerende cyklus, hvor hunden kan have svært ved at motionere og derfor tager mere på i vægt og således kan motionere endnu mindre. Hvis din dyrlæge antyder, at din hund er overvægtig, er det vigtigt at følge dyrlægens råd og samarbejde om en plan for vægttab. Kræft, leversygdomme, nyresygdomme og neurologiske sygdomme som f.eks. slagtilfælde eller kognitiv dysfunktion hos hunde (også kendt som "hunde-Alzheimers") kan også få en hund til at virke træt.

Hvis din hund er ved at blive gammel, tror du muligvis også, at den bevæger sig mindre på grund af alderdom. Selv om det er rigtigt, at hunde bliver langsommere, når de bliver ældre, betyder det ikke, at de skal holde helt op med at bevæge sig. Ældre hunde (hunde på syv år og derover) er stadig i stand til at bevæge sig rundt og motionere. Hvis din unge hund ikke leger som normalt, er det nok værd at ringe til dyrlægen og få den undersøgt for at udelukke eventuelle lidelser. Efterhånden som din hund bliver ældre, vil din dyrlæge sandsynligvis foretage yderligere undersøgelser for at sikre, at din hund forbliver i topform.

Smerter kan også være maskeret som tab af energi. Mave- og tarmproblemer, der forårsager mavesmerter, kan få hunde til at virke sløve, og hvis hunde har smerter på grund af gigtsygdomme i leddene, kan smerten blot komme til udtryk som et øget søvnbehov. Det vigtigste er, at øget søvnbehov eller ladhed helt sikkert kan være et tegn på et problem. Hvis det varer mere end én dag, skal du ringe til din dyrlæge. Det er altid bedre at være proaktiv og ringe til dyrlægen end at undre sig over, om din hund er syg i dagevis.

Tegn nr. 3: De drikker en masse vand

Hvis du opdager, at din hund konstant tømmer vandskålen, beder om at blive lukket ud oftere eller pludselig kommer til at tisse inde i huset, er din hund måske syg. At drikke meget på grund af overdreven tørst kaldes polydipsi. Nogle af de almindelige årsager til polydipsi omfatter hormonelle tilstande som diabetes mellitus eller hyperadrenocorticisme, også kendt som Cushings syndrom, ifølge PDSA. Nyresygdomme og alvorlige livmoderinfektioner kan også få en hund til at drikke mere. Hvis du opdager, at din hund drikker mere end normalt, og det ikke er varmt udenfor, og adfærden varer mere end en dag eller to, skal du ringe til din dyrlæge og bestille en tid.

Tegn nr. 4: Du kan mærke deres ribben

Vægttab kan være svært at opdage, især hvis din hund har langt hår. Nogle gange ved dyreejere ikke, at deres hund har tabt sig, før hunden er blevet vejet af dyrlægen. Hunde taber sig af én af disse to årsager: Enten spiser de ikke nok eller optager ikke nok næringsstoffer, eller også forbrænder de for mange kalorier. Kræft, diabetes, lever- og nyresygdomme, samt andre sygdomme, forårsager alle vægttab. Hvis du bemærker, at din hunds ribben eller hofter stikker ud, kan din hund være syg og bør undersøges af din dyrlæge.

Den bedste måde at se, om der er noget galt, er at vide, hvordan din hund opfører sig normalt, herunder hvordan hunden spiser, drikker, tisser og afføringsmønstre, samt hvordan hundens normale afføring ser ud, og hvad hundens normale energiniveau er. Når du klapper din hund, skal du mærke efter over det hele og kigge efter noget usædvanligt, f.eks. udslæt eller knuder og buler. Du kan også se, om din hund har en normal vægt, med en nem test, som du kan foretage derhjemme, og som hedder en "håndtest".

Du kender din hund bedre end nogen anden, og hvis noget får dig til at overveje, om der er noget galt, eller om den er syg, så stol på din mavefornemmelse og få hjælp fra din dyrlæge.

Forfatterbiografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten er uddannet i 2002 fra UC Davis School of Veterinary Medicine og er en kendt international foredragsholder inden for veterinær- og dyresundhedspleje. Hun har 10 års erfaring med foredrag og mediearbejde, og hun skriver desuden for en lang række online- og trykte dyresundhedspublikationer. Dr. Wooten har undervist inden for veterinærområdet i fem år og holder foredrag om ledelse, kundekommunikation og personlig udvikling. Dr. Wooten er også certificeret veterinærjournalist, medlem af AVMA og har 16 års erfaring med dyrlægepraksis for små dyr. Ud over at være foredragsholder, forfatter, dyrlæge og medskaber af det meget populære kortspil "Vets Against Insanity" ("Dyrlæger mod sindssyge") er hun medejer af restaurantgruppen Elevated Eateries i Greeley sammen med sin mand gennem 21 år, og sammen har de tre relativt vilde mini-mennesker. Når det er tid til leg, står hun på ski i Colorado, dykker med hajer i Caribien eller træner kenpo-karate i sin lokale dojo. Det handler om...at gå linen ud. Du kan få mere at vide på drsarahwooten.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

  • Hold øje med din hvalps vægt

    Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
  • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

    Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
  • Drægtighed hos hunde

    Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
  • Vaccinere din hund mod sygdomme

    Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.