Blod i kattens afføring: Bør du være bekymret?

minutters læsetid

En grå kat med hvidt bryst sidder på skødet af en person og kigger opmærksomt på noget, der er ude af syne

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er altid bekymrende at opdage blod i afføringen hos din kat. Når alt kommer til alt, er det bedst at holde blodet inde i kroppen! Men blod i din kats afføring kan forekomme af mange forskellige årsager, hvoraf nogle ikke giver anledning til bekymring, mens andre kan være meget alvorlige. Lær hvordan kan du se, hvad der er hvad, og hvornår du skal tage din kat til dyrlægen? Lad os se på nogle af de mest almindelige årsager til blodig afføring hos katte sammen med nogle tegn på mere alvorlige problemer.

Årsager til blod i kattens afføring

Når det gælder blod i afføringen, er det nogle gange ikke helt så oplagt, som du måske tror. Frisk blod er let at få øje på, men blødninger højere oppe i tarmene har et mørkere udseende. Det skyldes, at blodet er blevet delvist fordøjet, hvilket ændrer farven. Dertil kommer, at mange katte, belejligt nok for deres ejere, går på toilettet udenfor og ikke i en kattebakke. I denne fobindelse kan det være ekstremt svært at vide, om de har problemer med fordøjelsen, medmindre de bliver tydeligt syge.

Grundlæggende kan alt, hvad der forårsager betændelse eller beskadiger den følsomme slimhinde i tarmene, forårsage blødning. De mest almindelige årsager til blod i afføring hos katte er:

  • Parasitter. Det er en god idé at overholde din kats ormebehandlinger. Katte, der jager meget og spiser deres bytte, kan have brug for mere regelmæssig behandling. Selv katte, der ikke jager, kan få orm.

  • Diarré. I mange tilfælde forsvinder diarréen i løbet af en dag eller to. Men hvis det fortsætter, kan der opstå blødning.

  • Colitis. Dette er betændelse i tyktarmen og giver ofte lyst rødt, frisk blod og slim.

  • Kroniske enteropatier. Disse omfatter en række tilstande, såsom fødevareresponsiv enteropati (FRE), antibiotikaresponsiv enteropati (AFR) og steroidresponsiv enteropati (SRE).

  • Uønskede reaktioner på fødevarer. Dette gælder blandt andet fødevareallergier og -intolerancer.

  • Kræft eller polypper i tarmen.

  • Giftstoffer. Nogle gifte, som f.eks. gnaverlokkemad, forårsager blødninger i hele kroppen, også i tarmene.

  • Bakterielle eller virale infektioner.

  • Stress. At bo sammen med andre katte, eller endda naboens katte, kan give stress. Katte er diskrete væsener og kan skjule det godt.

Her skal du være bekymret

Du kender din kat bedre end nogen anden, men jo mere du finder ud af, hvad der er normalt for din kat, jo tidligere vil du opdage ændringer. De bedste ejere er de mest opmærksomme. 

Hvis din kat bruger en kattebakke, bør det være nemt at se ændringer i dens afføring eller bemærke, hvis den anstrenger sig eller giver lyd. Hvis den går udenfor, så prøv at få et overblik over, hvad dens normale rutine er; hvor ofte går den ud? Er det altid efter, at den har spist? Spiser og drikker de normalt?

Mange fordøjelsesproblemer forsvinder af sig selv eller går måske endda ubemærket hen – men der er tidspunkter, hvor du helt sikkert bør søge råd hos en dyrlæge.

  • Virker din kat underlig? Hvis din kat holder op med at spise eller spiser mindre, har tabt sig, er sløv eller drikker mere end normalt, skal du altid opsøge din dyrlæge. Det er ofte de første tegn på mange forskellige problemer, herunder alvorlige fordøjelsesproblemer.

  • Hvis du opdager alvorlig, vandig diarré, med eller uden blod, især hvis din kat også kaster op, skal du søge hjælp. Væsketab som følge af opkast og diarré kan hurtigt føre til dehydrering og tab af vigtige mineraler.

  • Din kat har synlige problemer med afføring eller vandladning. Det kan være et tegn på forstoppelse, colitis eller et fremmedlegeme i tarmene, men det kan også være et tegn på en blokeret blære, hvilket er en medicinsk nødsituation. Hvis din kat nogensinde har synlige problemer med afføring eller vandladning, skal du tage til din dyrlæge så hurtigt som muligt.

  • Lang varighed. Selvom din kat virker frisk og spiser, er det bedst at få den undersøgt, hvis fordøjelsesproblemerne varer mere end 48 timer.

Hvis du beslutter dig for at gå til din dyrlæge, så prøv at få en afføringsprøve med, hvis det er muligt. Din dyrlæge vil gerne teste den for parasitter, infektioner og blod. Din dyrlæge vil måske også tage blodprøver og eventuelt røntgenbilleder eller en ultralydsscanning.

Ofte er et par dage med letfordøjelig mad (og nogle gange medicin) alt, det kræver, for at komme tilbage på rette spor. Men jo hurtigere du kommer til bunds i tingene, jo bedre. Og husk, at dyrlæger er der for at hjælpe dig og dine dyr. Du skal aldrig bekymre dig om, hvorvidt du overreagerer, for det er altid bedre at være på den sikre side.

Bedømt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA