Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Den bedste måde at passe på din kats sundhed og velvære på er at forstå, hvordan dens krop fungerer, og hvad du skal være opmærksom på, når den er syg. Her er, hvad du skal vide om lymfekræft hos katte, så du kan være den bedst informerede kæledyrsejer, du kan være.
Lymfekræft hos katte
Lymfom hos katte er en kræftsygdom i lymfesystemet, som er en samling af lymfocytter (blodceller) og organer (lymfeknuder osv.). Den kan påvirke mange systemer i kattens krop og er den mest almindelige årsag til rygmarvstumorer.
Ifølge The Royal Veterinary College er lymfekræft hos katte den mest almindeligt diagnosticerede kræftform hos katte. Der findes mange typer lymfekræft hos katte, men den mest almindelige er tarmlymfom, også kendt som gastrointestinal (GI) eller alimentær lymfom. En række forskellige faktorer afgør, hvordan denne kræftsygdom kan påvirke din kat.
Årsager
Udbruddet af lymfekræft hos katte er blevet kædet sammen med felin leukæmi virus (FeLV) og i mindre grad med felin immundefekt virus (FIV). Katte, der er positive for felin leukæmi, udvikler generelt kræft i en yngre alder. I dag er lymfekræft mindre udbredt hos yngre katte, fordi mange katte bor indendørs, og fordi der er udbredt testning for og vaccination mod FeLV. Katte, der er negative for viruset, har tendens til at udvikle lymfekræft i en højere alder.
Blue Cross siger, at udsættelse for tobaksrøg kan øge risikoen for lymfekræft hos katte. De forklarer, at selv om passiv rygning kan være skadelig for alle kæledyr, er katte særligt sårbare. De indånder ikke kun røg fra luften, men kan også indtage giftige partikler fra røg, der har sat sig på deres pels, mens de slikker sig.
Typer af lymfekræft hos katte
Fordi lymfesystemet interagerer med alle kroppens systemer, kan lymfekræft påvirke ethvert af disse organer. De vigtigste typer af lymfekræft omfatter:
- Alimentær (fordøjelseskanalen)
- Mediastinal (bryst)
- Renal (nyrer)
- Nasal (næse)
- Spinal (rygsøjle)
- Kutan (hud)
- Multicentrisk (hvilket betyder, at flere organer er påvirket, oftest milt og lever)
Typer af lymfekræft hos katte
Tegn på lymfekræft hos katte afhænger af, hvilke organer der er angrebet. Her er nogle af de tegn, du skal holde øje med, alt efter hvor lymfekræften er lokaliseret:
- Fordøjelseskanalen: Opkastning, diarré, forstoppelse, tab af appetit, vægttab, sløvhed og blodig afføring.
- Bryst: Åben mund vejrtrækning, hoste, tab af appetit, vægttab og opstød.
- Nyrer: Øget drikkeri og vandladning, vægttab og tab af appetit.
- Næse: Kronisk næseflåd, blodig næse, hævet næse, nysen, tab af appetit, udflåd i øjnene og støjende vejrtrækning.
- Ryg: Svaghed eller lammelse af bagbenene.
- Hud: Kløe, hårtab og blødende hudtumorer.
Hvis du bemærker nogen af disse tegn hos din kat, skal du straks kontakte din dyrlæge. De kan diagnosticere din kats tilstand og bestemme den bedste behandling.
Diagnoser
Lymfekræft diagnosticeres ved hjælp af en kombination af en række oplysninger. Hvis din dyrlæge har mistanke om, at din kat har lymfekræft, vil han/hun spørge dig om din kats historie og livsstil. De vil sandsynligvis følge op med en fysisk undersøgelse af din kat, laboratorieundersøgelser (herunder blodprøver, urinanalyser og test for FeLV og FIV) og billeddannende undersøgelser, såsom røntgenbilleder og ultralyd.
Den test, som din dyrlæge anbefaler, vil variere afhængigt af den type lymfekræft, som de har mistanke om. Hvis der f.eks. er en masse eller en hævet lymfeknude, kan de også tage en biopsi. Dette indebærer, at der tages en lille prøve af det berørte væv der undersøges for kræftceller.
Behandling
Behandlingen af lymfekræft hos katte har til formål at få kræften til at gå i remission (fjerne alle tegn og symptomer) og maksimere din kats livskvalitet så længe som muligt. Fordi lymfekræft normalt er udbredt i kroppen, forklarer Blue Cross, er kemoterapi den foretrukne løsning frem for kirurgi. Katte reagerer normalt godt på denne behandling og oplever ikke de ubehagelige bivirkninger, som mennesker oplever, f.eks. hårtab eller kvalme.
Hvis kemoterapi ikke er en mulighed, kan din dyrlæge anbefale strålebehandling og i sjældne tilfælde operation. Katte kan også få behandlinger som prednison (et steroid) for at lindre symptomerne på kræft.
Prognose
Med kemoterapi kan mange katte opnå midlertidig bedring af de kliniske tegn og bevare en god livskvalitet. Nogle katte kan opnå kræftremission i op til flere år, afhængigt af deres individuelle situation. Prognosen varierer dog afhængigt af typen af lymfekræft, om din kat er positiv for FeLV og/eller FIV, og hvor kræften er lokaliseret. Katte, der er FeLV- eller FIV-positive, har ofte en dårligere prognose.
Katteejere bør også rådføre sig med deres dyrlæge om ernæringsmæssige krav til katte med lymfekræft.
Forebyggelse
Selv om der ikke er nogen måde at forebygge lymfekræft på, kan du gøre noget for at mindske din kats risiko for at udvikle det.
Hold din kat indendørs
Dette vil forhindre dem i at komme i kontakt med katte, der er FeLV- eller FIV-positive.
Test for FIV og FeLV
Få din kat testet, når den er en killing, hvis det er muligt. Hvis du tilføjer en ny kat til din husstand, skal du få dem testet, før du udsætter din kat for dem.
Vacciner kattekillinger mod FeLV
Der findes i øjeblikket ingen FIV-vaccine, men du kan få din kat vaccineret mod FeLV. Hvis din kat går udendørs, skal du sørge for, at dens FeLV-vaccine er opdateret.
Hold din kats omgivelser røgfri
Passiv rygning er ikke godt for nogen, og ifølge Blue Cross gælder det også for katte.
Besøg din dyrlæge regelmæssigt
Tidlig opdagelse er nøglen. Få din kat undersøgt to gange om året og anmod om årlige blodprøver for katte på 7 år og derover.
Fremskridt inden for medicin og bedre uddannelse af kæledyrsejere forbedrer fortsat oddsene for katte med kræft. Du kan tage skridt til at hjælpe din kat med at leve det bedste liv, lige fra tidlig opdagelse til at reducere risikofaktorer.
Forfatterbiografi
Dr. Sarah Wooten
Dr. Sarah Wooten er uddannet i 2002 fra UC Davis School of Veterinary Medicine og certificeret veterinærjournalist og har 16 års erfaring inden for veterinærpraksis for smådyr, hun er en velkendt international taler og forfatter inden for veterinær- og dyresundhedspleje og arbejder for at hjælpe kæledyrsejere med at lære at passe bedre på deres kæledyr.