Hvad man kan forvente efter en kræftdiagnose af et kæledyr

Publicerad av
minuters läsning

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

En kræftdiagnose hos et kæledyr kan føles skræmmende, overvældende og ødelæggende. Dit veterinærteam forstår disse følelser samt dine bekymringer for fremtiden og den angst, du kan føle med hensyn til behandlingsmulighederne. Den gode nyhed er, at fremskridt inden for veterinær onkologi resulterer i, at mange kæledyr kan opnå kræftremission og få forbedret deres livskvalitet og opnå længere liv. Hvis dit kæledyr er blevet diagnosticeret med kræft, kan denne artikel hjælpe dig gennem rejsen.

Diagnose af kræft hos kæledyr

For at diagnosticere kræft hos dit kæledyr vil din dyrlæge starte med at spørge om eventuelle tegn eller symptomer, som du har bemærket. Ligesom hos mennesker er der mange forskellige kræftformer, der kan ramme kæledyr, med en lang række potentielle tegn og symptomer. Som en generel tommelfingerregel bør du besøge din dyrlæge, når du ser en ændring i dit kæledyrs udseende, adfærd eller generelle velbefindende.

Din dyrlæge vil bekræfte eller udelukke kræft ved at vurdere dit kæledyrs generelle helbred og foretage nogle prøver. Foreløbige undersøgelser omfatter ofte blod- og urinprøver, mikroskopisk vurdering af celler eller prøver fra eventuelle tumorer og billedundersøgelser som f.eks. røntgenbilleder og ultralydsundersøgelser. Disse prøver giver grundlæggende oplysninger om dit kæledyrs helbred og hjælper med at afgøre, om der er kræft, hvilken type kræft der er tale om, og om den har spredt sig til andre organer. Disse oplysninger gør det muligt for din lokale dyrlæge eller en dyrlæge, der er certificeret i veterinær onkologi, at give dig en prognose og anbefale en behandling.

Læge udfører en ultralydsscanning på hund

Kræftbehandling af kæledyr

De tilgængelige behandlingsmuligheder for kræft hos kæledyr er stort set de samme som kræftbehandlinger for mennesker. Den største forskel er, at kæledyr har færre negative bivirkninger ved kemoterapi; de oplever sjældent kvalme eller tab af hår. Dit kæledyr har sandsynligvis en bedre chance for at overleve, hvis du følger den behandlingsplan, som din dyrlæge har udarbejdet, og som kan omfatte en eller flere af følgende behandlinger.

Kirurgi

Kirurgi bruges til at fjerne kræftsvulster og kan være helbredende ved nogle kræftformer, f.eks. ved fuldstændig fjernelse af en lavgrads mastcelletumor. Kirurgi kan også bruges sammen med andre behandlinger for at fjerne kræften fuldstændigt fra dit kæledyrs krop.

Kemoterapi

Denne metode bruger medicin til at dræbe kræftceller og er en del af de fleste kræftbehandlingsplaner. Kemoterapimedicin kan indtages oralt i pilleform eller indgives intravenøst (i en blodåre) af en dyrlæge.

Stråling

Stråling bruges til at mindske tumorer før en operation, dræbe kræftceller, der er tilbage efter en operation, og bremse kræftvæksten i dele af kroppen, hvor det ikke er muligt at operere - f.eks. i næsen. Kæledyr skal normalt have flere stråledoser. Husk, at strålecentre typisk kun findes på højt specialiserede dyrehospitaler, og at det kan være forbundet med store omkostninger.

Immunterapi

Ved immunterapi bruges en vaccine til at stimulere kæledyrets immunsystem til at bekæmpe kræftceller. Denne behandling anvendes til behandling af hundemelanom og undersøges som en mulighed for behandling af osteosarkom.

Palliativ pleje

Kræft hos kæledyr kan ikke altid helbredes. Palliativ pleje fokuserer på at maksimere dit kæledyrs livskvalitet i den tid, de har tilbage. Dette kan omfatte smertekontrol, minimering af kvalme og hjælp til at forstå, hvornår det er tid til at sige farvel. Palliativ kirurgi kan bruges til at stoppe smerter, især hos hunde, der er diagnosticeret med knoglekræft. God ernæring er også vigtig under palliativ behandling, så det er vigtigt at have en samtale med din dyrlæge om kost og ernæringsbehov for dit kæledyr. Den gode side er, at palliativ behandling ofte kan give dig uger til måneder med kvalitetstid uden smerter sammen med dit kæledyr, som du måske ellers ikke ville have haft - og det er virkelig værdifuldt.

Hvad du kan forvente, når dit kæledyr har kræft

Afhængigt af den kræfttype, dit kæledyr har, dets generelle helbred og alder og de behandlinger, det får, kan der ske nogle ændringer i hjemmet. For eksempel:

  • Hvis dit kæledyr er blevet opereret, har det brug for tid og pleje i hjemmet til at komme sig.
  • Dit kæledyr kan sove mere og spise mindre, hvis det har en kræftform, der forårsager tab af appetit eller energi. Tving dem ikke til at motionere, og lad dem selv regulere deres aktivitet. Hvis du har en hund, skal du fortsætte med at tage den med udenfor dagligt for at få frisk luft og solskin. Hvis dit kæledyr ikke spiser, kan din dyrlæge udskrive et appetitstimulerende middel eller ændre deres foder.
  • Hvis dit kæledyr har hjernekræft, kan du måske bemærke ændringer i kognitionen, f.eks. tab af indlært adfærd. De kan også få anfald, som skal behandles med medicin.
  • Kræft eller kræftbehandlinger kan undertiden forårsage problemer med urin- eller tarmkontrol. Dit kæledyr kan have brug for at gå på toilettet oftere, og kan have tilbøjelighed til uheld i hjemmet.
  • Forvent hyppige besøg hos dyrlægen. Hvis dit kæledyr er i behandling, vil din dyrlæge foretage yderligere undersøgelser under og efter behandlingen for at vurdere, hvor godt behandlingen virker. Behandling kan være dyrt, så hvis du har en dyreforsikring, skal du sørge for at tage en snak med din udbyder så hurtigt som muligt for at forstå, hvad din forsikring dækker.

Når dit kæledyr er under palliativ behandling, kan det være svært at vide, hvornår det har brug for dyrlægeindgreb, og hvornår det er tid til at sige farvel. PDSA har en tjekliste til vurdering af livskvalitet, som kan være en hjælp.

Begrebet omsorgsbyrde hos mennesker, der tager sig af andre syge mennesker, er veldokumenteret, men ifølge forskning, der er omtalt i British Medical Journal, er det også et meget reelt problem, som mennesker, der tager sig af kronisk eller dødeligt syge kæledyr, står over for. Hvis du er ejeren, skal du passe på dig selv og få støtte, hvor du kan. Organisationer som Blue Cross tilbyder ressourcer som gratis og fortrolig rådgivning samt muligheder for at komme i kontakt med andre kæledyrsforældre, der forstår, hvad du går igennem. Kontakt Blue Cross supportservice ved kæledyrsdød på telefon 0800 096 6606, via e-mail på pbssmail@bluecross.org.uk eller online via live chat.

En kræftdiagnose hos et kæledyr kan være overvældende, men din dyrlæge er her for at hjælpe dig med at navigere gennem processen. Sorg er også en normal del af behandlingen af kræft hos kæledyr. Hvis du har det svært, kan du overveje at søge støtte, så du kan få mest muligt ud af den tid, du har tilbage med dit dyrebare kæledyr.

Forfatterbiografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten er uddannet i 2002 fra UC Davis School of Veterinary Medicine og certificeret veterinærjournalist og har 16 års erfaring inden for veterinærpraksis for smådyr, hun er en velkendt international taler og forfatter inden for veterinær- og dyresundhedspleje og arbejder for at hjælpe kæledyrsejere med at lære at passe bedre på deres kæledyr.