Hvornår skal man begynde at give killinger fast foder

minutters læsetid

En sideprofil af en tabbykilling med hovedet vendt mod kameraet med både øjne og ører

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

For at få den bedste start på livet, både fysisk og mentalt, bør killingerne blive hos deres mor, indtil de er mindst ni uger gamle. Når du tager din killing med hjem, bør den normalt allerede være helt afvænnet og spise fast foder, hvad enten det er vådt, tørt eller ideelt set en kombination af de to. Men hvis moren og kuldet er dine, eller killingerne er forældreløse, kan det være nødvendigt, at du selv afvænner killingerne. Du kan begynde at afvænne en killing, når den er omkring tre til fire uger gammel.

Samarbejde med mor og moder natur

Hvis killingenes mor er til stede, starter fravænningsprocessen normalt helt naturligt, når killingerne begynder at bevæge sig mere rundt og udforske deres omgivelser. De vil, helt bogstaveligt, falde over moderens foder og begynde at udforske smagen og fornemmelsen af det. Ideelt set bør moderen allerede spise killingefoder, fordi det er den bedste måde at sikre, at hun får de kalorier og næringsstoffer, hun har brug for til amningen. Tal med din dyrlæge så tidligt som muligt i graviditeten om ormekur og ernæring, samt hvornår og hvordan du skifter fra voksenfoder til killingefoder.

Moderen er måske ikke så begejstret for, at killingerne stjæler hendes foder, og prøver måske endda at skræmme dem væk. Når killingerne er tre til fire uger gamle, eller når du kan se, at denne proces begynder, alt efter hvad der falder tidligst, kan du begynde at tilbyde killingerne deres eget killingefoder. Du kan fylde ekstra op på flade tallerkener eller i skåle i kattenes indhegning, så det er nemt at komme til, eller lave et lille område adskilt fra moren, så hun også kan få en pause.

Det er meget vigtigt, at du giver killingen et afbalanceret fuldfoder (som helst skal være det samme som moderens). Du kan fodre med vådt eller tørt foder eller en kombination af de to, men til at begynde med bør du fugte tørfoderet med lidt varmt vand, før du giver det til killingen, så det er blødt for dens lille mund.

Afvænningen skal ske gradvist for at undgå at overbelaste killingernes mave-tarm-system, så begynd med at tilbyde en lille smule flere gange om dagen. Du kan enten tilbyde det på en tallerken eller på din fingerspids. Unge killinger vil altid padle rundt i foderet til at begynde med, fordi de ikke rigtig ved, hvad det er. Det er helt normalt og vil hjælpe dem med at lære, så vær tålmodig og rengør tallerknerne ofte – og killingerne, hvis der er brug for det!

Som dagene går, kan du langsomt øge mængden af fast foder og gradvist reducere mængden af det vand, der tilsættes foderet, indtil det tilbydes tørt. Når killingerne har vænnet sig til foderet, bør de begynde at foretrække det og blive meget entusiastiske spisere, der mere bruger killingemor til at fylde op og til at sutte på. Når du kan se, at killingen har accepteret foderet, og der ikke er nogen maveproblemer, kan du fodre dem ad libitum, hvis du har lyst. Det betyder, at de kan spise flere gange om dagen, som og når de har lyst. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, skal de som minimum have fire måltider om dagen, men helst flere.

Killingemoderen vil, ligesom vi mennesker, begynde at fortælle killingerne, når hun har fået nok af at fodre dem, og hendes mælkeproduktion vil så småt standse. De fleste killinger bør være helt afvænnet og på fast foder, når de er seks til otte uger gamle, og være klar til at flytte til deres nye hjem, når de er ni uger gamle.

Hvordan ved du, om alt er i orden?

Dine killinger skal vejes med et par dages mellemrum til at begynde med. Din dyrlæge bør kunne forsyne dig med vækstdiagrammer, så du kan se, om de vokser som forventet. Når killingerne er velernærede og tilfredse, vil de sove meget af tiden og have fyldige, runde maver. Hvis de græder meget, ikke sover eller ser tynde ud, så er der noget galt, og en tur til dyrlægen er på sin plads.

Hvis killingerne er blevet forældreløse, eller der er problemer med mælkeforsyningen, skal du bede din dyrlæge om en passende erstatning for mælken og råd om, hvordan du giver den. Giv ikke killinger komælk; det er ikke ernæringsmæssigt tilstrækkeligt, og de kan ikke fordøje det.

Hvis du opdrætter killingerne selv, skal du følge de samme råd om fravænning og gradvist reducere mængden af killingemælk mellem fire og otte ugers alderen i takt med, at de får mere fast foder.

Og til sidst, men ikke mindst...

Killinger bør blive på killingefoder, indtil de er voksne, normalt mellem ni og tolv måneder gamle. Foder til killinger er sammensat, så det kalorie- og næringsrigt understøtter deres utrolige vækst. Efter kastration kan nogle unge katte begynde at tage for meget på i vægt på killingefoder og vil have gavn af et foder, der er sammensat til netop dette scenarie. Tal med din dyrlæge om, hvornår og hvordan du skal skifte dem væk fra killingefoder. Men vigtigst af alt: Glem ikke at tage dig tid til at nyde at se de små slyngler blomstre op til endnu frækkere og underholdende teenagere!

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA