Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Om Sarah
Sarah Whitehead er en anerkendt certificeret klinisk dyreadfærdsforsker med base i Storbritannien, som har en dyb passion for at afsløre hemmelighederne bag dyrs adfærd. Sarah er ekspert i både hunde og katte og kan derfor hjælpe både hunde- og katteejere med at afkode deres dyrs kropssprog og adfærd. Hun mener, at træning og leg er vigtige redskaber, ikke kun til at forbedre kommunikationen, men også til at opbygge varige, meningsfulde bånd mellem mennesker og deres hunde og katte. Sarahs tilgang kombinerer videnskab med medfølelse og giver et nyt perspektiv på, hvordan vi kan berige vores dyrs liv og uddybe det bånd, vi deler med dem.
Autorist
Da jeg for nogle år siden flyttede fra et hus til et andet med min kat, var jeg så heldig at have begge ejendomme i en uges tid. Det er nok at sige, at det ikke gjorde det lettere at skifte hjem (det forlængede snarere forstyrrelsen!) bortset fra én meget vigtig undtagelse.
Som certificeret klinisk dyreadfærdsforsker og ivrig livseksperimentator gav det mig mulighed for at afprøve en teori om at flytte med en kat, som jeg havde tænkt på i lang tid. Og det lærte mig utrolig meget.
Din kats hjem er dens slot
Vi ved, at en kats hjem er hans eller hendes slot. Den tryghed, som de fire vægge giver, er ikke kun fysisk og giver beskyttelse og husly, de giver også følelsesmæssig tryghed i form af fortrolighed, kontinuitet og - ikke mindst - duftsikkerhed.
Katte lever i en verden af dufte, ligesom vi lever i en verden af farver. Det er sådan, de navigerer i verden og genkender andre i den. Det er faktisk grunden til, at vores katte gnider sig op ad os hver dag - ved at salve os med duft fra feromonkirtler i kinderne, langs ryggen og mellem trædepuderne sørger de for, at vi dufter ligesom dem - og er let genkendelige, selv i mørke eller på afstand, som betroet familie.
Disse dufte skal fyldes op ofte og regelmæssigt. De kemiske bestanddele i feromonerne nedbrydes over en periode på flere timer, og ændringen i lugten får vores katte til at salve os igen - på den måde holdes duftinformationen opdateret.
Duftsikkerhed er nøglen
Katte efterlader også duft rundt omkring i vores hjem. Det sker naturligt, lige fra hvor de ligger og hviler, går rundt eller gnider sig. Men de kan også intensivere det ved bevidst at tilføre mere duft til møbler, tæpper eller endda stolper som f.eks. dørkarme - ved at kradse eller i mere ekstreme tilfælde sprøjte urin eller endda middening (katteadfærdstermen for at deponere lort).
Intensiveringer på så højt niveau er ret svære at ignorere og indikerer normalt, at din kat enten er syg eller dybt ængstelig eller ulykkelig.
Men måske har du bemærket en mindre markant stigning i duftmarkering, hvis din kat bare har brug for lidt mere følelsesmæssig tryghed. Måske er der flyttet en ny kat ind på den anden side af gaden, som får din til at føle sig lidt usikker? Der er stor sandsynlighed for, at den begynder at kradse i måtten lige inden for hoveddøren - og dermed markerer tærsklen med mere af dens egen duft for at overtrumfe duften af den anden kat, som du uundgåeligt bringer ind på deres område med dine sko. Ja, det kan virkelig være så subtilt.
Det allerhelligste i din kats hjem er så vigtigt, at selv den mindste forstyrrelse i duftkontinuiteten kan være nok til at få din kat til at gøre en indsats for at genoprette duftharmonien.
Ligger din kat sig på din bærbare computer? Her er årsagen!
Har du nogensinde undret dig over, hvorfor din kat gerne vil ligge på avisen, når du prøver på at læse den? Eller hvorfor den gnider eller ruller sig på nye ting, som du har taget med hjem? Helt sikkert for opmærksomhedens skyld! Men ikke kun... Er det for at få det 'nye' til at dufte betryggende som resten hjemmet? Ja, absolut.
Med det i tankerne kan man forestille sig, hvordan det må være for vores katte, når vi ikke bare ændrer én ting i vores hus, men det hele på én gang.
Der er ingen tvivl om, at det er stressende for os at flytte – men vi er bevidste om, hvad vi gør, og selv om det kan være foruroligende i et stykke tid, vænner vi os hurtigt til vores nye omgivelser og forandringerne.
At flytte hjem er stressende for katte
For vores katte kan tabet af deres gamle, velkendte hjem dog være oprivende. Alt er nyt og anderledes, og de ved ikke, hvor de befinder sig rent fysisk. Selve huset vil lugte ukendt, eller endnu værre, af andre katte eller andre dyr – hvilket kan være foruroligende for en art, der ikke er socialt anlagt og ikke har det godt med, at der kommer fremmede. Din kat tænker, at hvis den kan lugte det, så må det være der et eller andet sted.
Den gode nyhed er dog, at der er ting, du kan gøre for at minimere din kats stress og gøre dens indflytningsproces så gnidningsløs og behagelig som muligt.
Så hvordan kan vi gøre det mindre traumatisk at flytte med en kat?
At forberede en kat på en flytning
Ok, sådan her hænger det sammen. Din kat vil vide længe før flyttefolkene dukker op, at der er noget stort på færde. Det er ikke kattetelepati, der er på spil - det er simpel observation af menneskelig adfærd! Din kat har set dig opføre dig mærkeligt i dagevis, hvis ikke i ugevis, og da du så henter dens transportkasse ned fra loftet, bekræfter du dens værste anelser - og med et svirp med halen og et smæld med kattelemmen er den væk.
For at undgå, at denne katastrofe opstår, skal der ske fire ting:
- Kendskab til transportkassen
Din kat skal se transportkassen som et rart sted at være - det betyder, at transportkassen skal være en integreret ting i dit hjem, som en del af møblerne, længe før flytningen finder sted. Dermed kan din kat udforske den, sove i den og lege i den, ligesom den ville gøre, hvis det var en papkasse. - Du må ikke miste den nu!
Din kat skal holdes sikkert i ét rum med mad, kattebakke og seng, nogle dage før der begynder at ske væsentlige forstyrrelser i husholdningen, især hvis den har en følsom natur. På den måde undgår man risikoen for, at den forsvinder få dage før, man skal flytte. - Sikkerhed først
Din kat skal være et sikkert sted på flyttedagen, langt væk fra huset og alle de forstyrrelser og det kaos, der er en uundgåelig del af processen. Brug eventuelt et kattepensionat, hvis det er den eneste måde, du kan være sikker på, at din kat har det godt, mens du er optaget af flytningen. - Støtte fra dyrlægen
Hvis din kat er meget følsom eller nervøs, kan du spørge din dyrlæge til råds om midlertidig medicinering, der kan hjælpe din kat med at klare de kommende forandringer. Der findes i dag nogle meget effektive muligheder, som har den fordel, at de er "hukommelsesmodulerende" - med andre ord kan de hjælpe med at forhindre de langsigtede virkninger af traumer samt lindre kortvarig angst.
Sådan får du din kat til at falde til i et nyt hjem
- Så snart du er kommet ind i dit nye hus, skal du afsætte et rum til din kat. Dette rum SKAL have en sikker dør og vinduer, og jeg vil gå så langt som til at sige, at det skal have en lås på døren, så ingen ved et uheld kan komme ind og lukke din kat ud ved en fejltagelse.
- I dette rum skal du have din kats mad, vand og en kattebakke (placeret så langt fra maden og vandet som muligt). Den skal have flere gemmesteder – store papkasser på siden er ideelle til dette, og du skal sørge for blødt og velkendt sengetøj, som den kan hvile sig på.
- Ideelt set har din kat også brug for et højt sted at sidde. Det hjælper den med at føle sig mere tryg. Du skal ikke bekymre dig om, at rummet er lille eller kedeligt – det er et midlertidigt skjulested, og sikkerhed er langt vigtigere end underholdning på nuværende tidspunkt.
- De eneste besøgende, din kat har brug for i denne tidlige fase, er dig og alle andre, den er knyttet til. Din kat har ikke brug for selskab af fremmede – det vil kun øge dens angst.
Efter flytningen
Hvor længe du beholder din kat i det tildelte rum, afhænger af dens individuelle selvtillid, og hvor roligt der er i dit nye hus.
Du ved, at den er klar til at udforske mere, når den gladeligt kommer for at hilse på dig, når du kommer ind i deres trygge rum samt vil spise og lege der. Det er gode tegn på, at din kat er ved at tilpasse sig.
I denne fase kan du opfordre din kat til at gnide sig op ad et rent tæppe eller en ren klud, når den er sammen med dig. Tag det straks med til det næste rum, som den skal udforske, og gnid det rundt på vægge, dørkarme og møbler. Bær den nu ind i det nye rum (med alle andre døre og vinduer lukket og sikret), og lad den gå på opdagelse. Forhåbentlig vil dens egen velkendte duft i rummet få den til at føle sig hjemme, og du kan så fortsætte med at gøre dette med alle de andre rum i huset og gradvist hjælpe den til at føle sig godt tilpas i hvert enkelt rum.
Hvornår skal din kat lukkes ud i sit nye hjem
Hvis din kat er vant til at gå ud, er det vigtigt, at den er tryg, føler sig godt tilpas og er afslappet i sit nye hjem, før den får lov til at gå ud. Der er ingen fast regel for, hvor lang tid det tager, efter at man er flyttet med sin kat, men man anbefaler normalt mindst tre uger.
Så tilbage til min kat og min flytteoplevelse for mange år siden. Da jeg var så heldig at kunne rejse fra det ene sted til det andet et par dage før selve færdiggørelsen, fulgte jeg mit eget råd. Jeg tog en klud, som min smukke kattekilling Alex havde sovet på, og tørrede den af på stolper og fodpaneler i alle rum i det nye hus. Herefter spoler vi frem til dagen for flytningen: Jeg satte Alex ind i hans tildelte sikkerhedsrum, så snart flyttefolkene var gået, og blev hos ham, mens han gik på opdagelse. Alex snusede sig omkring og begyndte næsten med det samme at gnubbe sig op ad mig og genstandene i rummet. Han spiste lidt aftensmad og lagde sig derefter til at sove. Det var, som om han allerede var på hjemmebane; at han havde været der før. Og det havde han også på et eller andet plan.