Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Det er altid en spændende tid for enhver familie, når de får en ny hvalp. Du har sikkert brugt timer på at kigge rundt i dyrehandlerne og gøre alt tilbehøret klar. Men en ting, du måske ikke tænker på, når det gælder en ung hvalp, er tandpleje. Vi tænker ofte på tandproblemer som et problem hos ældre hunde, hvilket er sandt, men hvis du passer og plejer din hunds tænder fra hvalpestadiet, kan du forebygge en masse problemer senere i livet. I denne artikel ser vi på, hvordan og hvornår tænderne kommer og går, og hvordan du tidligt kan få en god rutine.
Tandudviklingsstadier hos hvalpe
Hvalpe er ligesom menneskebørn født uden tænder. De er ikke nødvendige, når man sutter mælk, og de kan også gøre livet lidt ubehageligt for mor! Når din hvalp er tre til fire uger gammel, begynder dens mælketænder at bryde frem. De har 28 mælketænder i alt. Fremkomsten af nye tænder kan medføre lidt ubehag, fordi tænderne skal trænge igennem tandkødet. De vigtigste tegn på tandfrembrud, du kan iagttage, er følgende:
Overdreven savlen
Den kradser sig om munden
Tygger på legetøj eller husholdningsartikler mere end normalt
Betændt tandkød
Reduceret fødeindtag
Det er alt sammen normalt, men hvis du nogensinde føler, at noget er forkert eller ser voldsomt ud, skal du få det tjekket af din dyrlæge for at være på den sikre side. Hvis du udskifter tyggelegetøj for at holde det interessant, vil dette hjælpe med at mindske skaderne på møblerne!
Når den er omkring 3-4 måneder gammel, begynder mælketænderne at blive løse og falde ud. De bliver derefter erstattet af permanente voksentænder. Du vil muligvis se mælketænder på gulvet, men de fleste bliver slået ud og slugt, mens din hvalp spiser.
Hvalpe bør tabe deres mælketænder, før deres voksentænder bryder frem. Af og til falder nogle mælketænder ikke ud, men bliver siddende. Det gælder ofte hjørnetænderne, og det er meget mere almindeligt hos de helt små hunderacer og racer med flade ansigter, hvor tænderne ofte er skævt placeret i forhold til hinanden. Hvis din hvalps tænder stadig sidder fast, når en voksentand begynder at dukke op, skal du spørge din dyrlæge til råds. Blivende mælketænder kan forårsage tandkødssygdomme, fordi mad ofte blive fanget mellem de voksne tænder og mælketænderne. De kan også give ubehag. Din dyrlæge vil sandsynligvis råde dig til at fjerne dem under fuld narkose.
De første blivende tænder, der kommer frem, er normalt de øverste fortænder forrest i munden, og de sidste er normalt de store kindtænder bagest i munden. De fleste hvalpe vil føle meget lidt ubehag i denne periode, fordi hullerne i tandkødet allerede er der fra mælketænderne
Voksne hunde har 42 tænder, 20 i overkæben og 22 i underkæben. Underkæben har to kindtænder mere end overkæben. De bør alle være kommet frem i 6-7 måneders-alderen.
Forebyggelse er bedre end helbredelse
Tandsygdomme er meget almindelige hos hunde, især senere i livet. Det kan give smerter og betændelse, tandtab og også infektioner, der kan komme ind i blodbanen og skade andre organer, f.eks. hjerte og nyrer. Børstning er den mest dokumenterede måde at forebygge tand- og tandkødssygdomme på, præcis som hos mennesker. Hvis du begynder, mens din hund er ung, bliver det hurtigt en normal del af jeres daglige rutiner.
Sådan børster du din hvalps tænder
Positionér dig selv og din hvalp, så du har let adgang til hvalpens mund. Det kan du gøre ved forsigtigt at placere hvalpen mellem dine knæ eller bede en ven eller et familiemedlem om forsigtigt at holde den fast for dig. Det er meget vigtigt at have både tandpasta og en tandbørste, der er udviklet til hunde, ikke mennesker. Tandpasta til mennesker er designet til at skumme op og blive spyttet ud. Dyr kan sluge for meget og få for store mængder fluor. En skånsom tandbørste til hunde er ideel, og når din hvalp er lille, er det tilstrækkeligt med en fingerbørste. Husk ikke at begynde at børste, når din hvalp er ved at få tænder. Hvis du begynder, når de er dårligt tilpas, kan du afskrække dem for resten af livet. Når du får din nye hvalp, har den måske allerede alle sine mælketænder – hvis du opdrætter en hvalp, skal du vente, indtil alle mælketænderne er der. Det kan også være en god idé at give den lidt plads i den periode, hvor voksentænderne kommer frem. Her er, hvad du skal gøre:
Det er vigtigt at holde din hvalp rolig og afslappet ved at rose den igennem hele processen. Du kan holde en pause og tilbyde belønninger, hvis den ser ud til at have brug for en pause. Bare sørg for at gå langsomt frem til at begynde med. Forvent ikke, at du kan klare hele munden den første dag. Gør det i ét minut eller to, og stop så. På den måde kan hele læringsprocessen forblive en positiv oplevelse.
Kom lidt tandpasta på din finger og lad din hvalp slikke det af, og begynd så forsigtigt at massere det på dens tænder. Start bagerst i munden, fordi fortænderne har en tendens til at være mere følsomme.
Når I har vænnet jer til dette, kan du begynde at bruge hundetandbørsten.
Træk forsigtigt læberne og kinderne tilbage for at få adgang til præmolarer og molarer.
Børst i en cirkulær bevægelse, og sørg for at børste der, hvor tanden møder tandkødsranden.
Prøv at komme helt ind til de bagerste tænder, hvor der er størst risiko for, at der opstår tandproblemer.
Selvom opgaven i begyndelsen kan virke overvældende, bliver den lettere med tiden, og hvis din hvalp vænner sig til den tidligt i livet, bliver det en stressfri opgave for jer begge. Daglig børstning er ideelt, men hvis du ikke kan klare det, skal du ikke bebrejde dig selv – bare gør det så ofte, du kan, for det er bestemt bedre end ingenting.
Ud over tandbørstning findes der særligt tørfoder, som du kan bruge til at holde din hunds tænder og tandkød sundt, når den bliver voksen. Disse fodertyper er specielt sammensat med store stykker, så din hund bliver nødt til at tygge på dem i stedet for bare at sluge dem. De har også specielt tilpassede fibre, der er designet til at rengøre tænderne, hvilket hjælper med at holde din hunds tænder fri for opbygning af plak og tandsten. Spørg din dyrlæge til råds om disse specielle fødevarer, som kan være et kærkomment supplement til den daglige børstning.
Din dyrlæge vil foretage en fuld undersøgelse af din hund hvert år, når den får sine vaccinationer, men det er en god idé at holde øje med dens tænder og tandkød derhjemme. Jo tidligere du opdager ting, f.eks. flækkede eller knækkede tænder, tandsten eller betændelse i tandkødet, jo hurtigere kan du få professionel hjælp – og jo hurtigere og mere effektivt kan problemet forhåbentlig løses.
Bedømt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS