Kat versus hund Hvad er det bedste kæledyr for mig?

Published by
min read

Katte og hunde kan sagtens bo sammen. Disse to arter kan faktisk komme ganske godt ud af det med hinanden på trods af deres åbenlyse forskelle. Men hvad skal du vælge, hvis du kun kan vælge en? Her er en guide til 'kat versus hund'-dilemmaet, som måske kan hjælpe dig med at træffe en beslutning.

Hunde er flokdyr

Two black and silver miniature schnauzer dogs chewing on the same stick.
ifølge Veterinarians.com danner hunde flokke i naturen, hvor hvert medlem hjælper med at finde mad og yde beskyttelse,. Flokken har typisk en "alfahund", som de andre hunde betragter som lederen. Dette flokinstinkt ligger dybt i tamme hvalpe, hvilket generelt gør dem sociale, venlige og enormt glade for at tilhøre en familie, der kan give dem mad og lederskab. Hunde følger instinktivt flokken overalt, hvilket gør det lettere for dem at omfavne og acceptere nye ting, såsom det at rejse eller flytte. Denne flokmentalitet gør det også svært for hunde at være alene, især i længere perioder. Hunde higer efter nærhed og opmærksomhed. At have en hund kan på nogle punkter sammenlignes med at have et lille barn.

Katte er ensomme jægere

De fleste katte er derimod ensomme jægere i naturen - med undtagelse af løver. I modsætning til hunde er katte i stand til at hoppe og klatre, hvilket hjælper dem til at kunne jage og gør det lettere at flygte, når der er fare på færde. Deres skarpe kløer, der kan trækkes tilbage, giver en klar fordel, når det gælder om at fange bytte og forsvare sig mod større rovdyr. På grund af dette har katte ikke behov for samarbejde for at klare sig. Dette gør dem også territoriale.

Derfor er huskatte meget mere uafhængige end hunde. Denne uafhængighed kan få dem til at virke reserverede. De sover ofte om dagen og strejfer rundt i huset om natten. Katte er ikke kun glade for deres eget rum, de er ofte også tilbøjelige til at markere deres territorium ved at tisse udenfor deres kattebakke, især hvis ikke de er blevet neutraliseret. Denne territoriale adfærd betyder, at store ændringer, som f.eks. at flytte eller blot omarrangere møblerne, bliver en kilde til stress. Mens en kats uafhængige natur ofte gør det nemmere for den at være alene hjemme, er det vigtigt at huske, at alle katte er forskellige. Nogle racer er mere sociale end andre. Katte er i stand til at udvikle ekstremt stærke bånd til deres ejere. Når en kats yndlingsperson forsvinder, kan den udvikle separationsangst, især hvis den overleveres fra ejer til ejer. Katte er også meget intelligente skabninger, og selvom de har en jægers mentalitet kodet ind i deres DNA, ved de også, hvem der fodrer og leger med dem. Mens katte måske ikke er lige så kærlige som hunde i starten, kan de med tiden udvikle en forkærlighed for deres menneskelige forældre. Katte lever ofte også længere end hunde, hvilket kan være værd at overveje, hvis man leder efter en livslang ven.

Kæledyrstræning: Kat versus Hund

The gray cat with green eyes lies on a sofa. Gray cat with green eyes. Gray cat. Striped not purebred kitten. Small predator. Small cat.
Hunde er generelt lettere at træne end katte. En hunds flokmentalitet gør den villig til at følge en leder og vil betyde, at den generelt er mere lydig af natur. Hundetræning er typisk en proces, der består af at lære og yderligere bekræfte kommandoer, der hjælper dig med at kommunikere dine ønsker til din hund. Hunde er så ivrige efter at behage, at de gladeligt vil imødekomme disse ønsker. Hver hund er imidlertid forskellig, og nogle racer har temperament og indlæringsevner, der gør dem mere modtagelige for træning end andre.

Katte kan trænes, men ikke så indgående som hunde. Det kræver en masse tålmodighed og en konsekvent fremgangsmåde på grund af deres egenrådige natur. Med katte er det bedst at træningen fokuseres på at etablere grænser.

I forhold til at blive stuerene, har katte flere fordele end hunde. Katte bruger kattebakken instinktivt. De behøver ofte kun at få vist kattebakkens placering en enkelt gang. Hvis en kat er langsom til at lære at bruge kattebakken, eller synes at glemme det igen senere hen, er det ofte et tegn på et underliggende helbredsproblem, og i så fald bør du konsultere din dyrlæge.

Hunde kan derimod være meget sværere at renlighedstræne, det gælder især hvalpe. Det kræver normalt mange gentagelser og positiv forstærkning at lære dem, hvor de må gå på toilet.

Tag højde for plads

Selvom hunde kan være ganske tilfredse med at bo i en lille lejlighed, har de stadig brug for at få motion udendørs. En hund være et godt match, hvis du fører en aktiv livsstil - du kan gå ture med din hund eller lukke den ud i baghaven, hvor den kan løbe rundt og lege. Men en kat kan være en fremragende ledsager, hvis du bor i en mindre lejlighed. Katte får generelt deres motion gennem leg (en fremragende mulighed for at knytte et bånd mellem dig og din kat) og gennem deres generelle jægeradfærd, hvor de vil jage bytte (i dette tilfælde legetøj) og springe højt op i træer (altså 'kradsetræer'). Katte behøver derfor normalt ikke så meget plads at strejfe rundt på. Faktisk kan du i et stort hus sagtens opleve ikke at kunne finde din kat et stykke tid, da er fremragende til at lege gemmeleg.

Udgifter

Der bør tages højde for udgifterne, når du vælger at anskaffe et kæledyr. Hunde er ofte dyrere end katte, når man sammenlægger udgifterne til mad, legetøj, træning, pasning og dyrlægeregninger. Da katte er uafhængige af natur, har de lært at klare sig selv og er almindeligvis kun afhængige af deres menneske, når de skal have mad. Legetøj behøver heller ikke koste ret meget. De fleste katte underholder sig fint med en legetøjsmus eller en drillepind.

Hvad er det bedste kæledyr for mig?

Katte og hunde er ikke de eneste med forskelligt temperament og personlighedstræk. Ifølge Psychology Today adskiller katte- og hundeejere sig også markant på disse områder. Nogle katteejere har tendens til at være  mindre sociale og mere selvstændige, mens hundeforældre kan være mere sociale og interagerende.

Uanset om din personlighed er tættere på det typiske hundemenneske eller det typiske kattemenneske, er det vigtigste at huske på, at en hund sandsynligvis vil kræve lidt mere af din tid og opmærksomhed end en kat. Hvis du leder efter en ledsager, der vil sidde ved din side, så er en hund formentlig dit bedste bud. Katte kan være ganske kærlige og omsorgsfulde, men kun til en vis grad. De har en tendens til at kede sig eller blive overstimuleret meget lettere end hunde , og når det sker, vil de smutte væk fra det hele et stykke tid. Så hvis du foretrækker et kæledyr, der kan holde dig ved selskab, men som ikke kræver helt så meget opmærksomhed hele tiden, skal du overveje en kat.

Dette er alt sammen generaliseringer. Husk på, at katte og hunde ikke kun er forskellige arter, men også har forskellige personligheder. Derfor vil disse generaliseringer ikke gælde alle kæledyr. Faktorer som genetik, race, racens temperament og dyrets historie er alle afgørende for hvor venlig, social og lærenem den vil være. Uanset om du overvejer, om du skal have en hund eller kat, er det vigtigt at tænke dig godt om, inden du investerer i din nye ven. Prøv eventuelt at passe en ven eller familiemedlems kat eller hund for at se, om du foretrækker den enes selskab frem for den anden. Sørg derefter for at tilbringe lidt tid på dit lokale dyreinternat, før du tager den endelige beslutning om at adoptere. Du vil muligvis opleve, at det ikke er arten, der er afgørende, men snarere båndet, du danner med et af dyrene. Uanset om du vælger at adoptere en hund eller en kat vil du opleve masser af kærlighed og hengivenhed og en ven i mange år frem.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er en kæledyrsforælder og freelance-kæledyrsblogger, der skrev denne artikel under opmærksom overvågning af to killinger på skødet, der konstant insisterer på at blive kælet med. Selv når hun skriver.

 

Relaterede artikler

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Adoption af kæledyr: Det skal du vide

  Få en grundlæggende viden om at adoptere en hund eller kat - herunder hvor du skal begynde og de generelle spørgsmål, du skal stille dig selv, når du beslutter, om en hund eller kat er det rigtige for dig.
 • Kæledyr på internater: Her er, hvad du skal vide.

  Overvejer du at adoptere et kæledyr fra et internat? Bliv klogere på hvad du skal kigge efter hos en hund eller kat og hvorfor det er vigtigt at tage dig god tid.
 • Fordelene ved at adoptere kæledyr

  Læs mere om, hvilke fordele der er ved at adoptere end hund for dig og din familie.

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>