Find din næste bedste ven: hvorfor er adoption den rigtige vej at gå?

Udgivet af Emma Milne
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er let at udelukke adoption af mange grunde - måske er du overbevist om, at du vil have en hvalp eller killing, så du kan tilpasse den til din familie og vokse med den - men hør mit bud på, hvorfor det måske ikke er det bedste at gøre.

Adoptionscentre over hele verden er fyldt med katte og hunde, hvoraf de fleste er endt der uden selv at være skyld i det. Vi ser ofte dyr på internater som problemdyr eller ødelagte væsner og antager, at de er der, fordi de har været uartige. Det er dog ofte dumme valg, som deres tidligere ejere har truffet, eller ændringer i familieforholdene, der fører til, at de bliver afleveret.

Faktum er, at de gode internater er fremragende matchmakere og kan spare dig for en masse hjertesorger ved at hjælpe dig med at træffe de rigtige valg, når det gælder din næste bedste ven.

Hvalpe og kattekillinger er hårdt arbejde!

Glad pige leger med stribet kat derhjemme

Dette er meget vigtigt at huske på. Mange af os længes efter en hvalp eller kattekilling, fordi de er så søde, men det bliver de ikke ved med at være, og unge dyr er meget arbejdskrævende. Hvis du overvejer et ældre dyr, bliver du fri for at skulle gøre dem renlige, tyggen i møblerne, den skøre teenageadfærd og mange af de natlige forstyrrelser, der følger med både dyre- og menneskebabyer.

Matchmaking af de rette årsager.

Som jeg sagde, er der desværre mange mennesker, der træffer impulsive valg, når det drejer sig om hunde og katte. Hunde og katte er en forpligtelse på 10-20 år, og man bør ikke tage let på det. Du ser måske en hunderace, som du kan lide, i en film, i en annonce eller som en berømthed viser frem på de sociale medier, men det betyder ikke, at den race passer til dig og din situation.

Det gode ved de gode internater er, at de har adfærdseksperter eller adoptionsrådgivere, som kan sætte sig ind i din familiesituation og hjælpe dig med at finde den hund eller kat, der passer perfekt ind i dit liv. Er du fysisk aktiv? Hvordan er din økonomiske situation? Hvor stort er dit hus? Arbejder du? Har du en have? Er der børn i huset, og hvis ja, hvor gamle er de? Alle disse ting er utroligt vigtige, når det gælder om at vælge den rigtige hund eller kat.

Mange af os er tilbageholdende med at tale om økonomi, men PDSA paw reports viser jævnligt, at et stort antal ejere undervurderer omkostningerne ved at have et dyr. Afhængigt af racen anslår de faktisk, at det kan koste fra 42.000 kr. at eje en hund og helt op til 100.000 kr.! Og det er kun minimumsbeløbene.

Det er vigtigt, at vi stiller os selv alle disse spørgsmål, før vi får en hund eller kat, og at vi besvarer dem ærligt. Millioner af hunde får ikke nok motion, og mange får aldrig lov til at slippe fri fra deres snor. Det er en almindelig årsag til frustrationer og adfærdsproblemer, hvis man ikke opfylder alle dyrets behov. Det er dette, der ofte fører til, at dyret bliver aflivet, i stedet for at det underliggende problem bliver løst.

Mange finder hunde og kattes normale adfærd irriterende. Det kan være katte, der kradser på møblerne, eller hunde, der graver huller i haven eller endda gøer.

Ved at tale med internater og deres eksperter i adfærd kan du nemt undgå mange af disse faldgruber. Du kan læse historien om en dyreadoptionsrådgiver i USA. Du kan se, hvor tilfredsstillende det er for dem at hjælpe dyr og mennesker med at finde det perfekte match. Og hvor frustrerende det kan være, når nogen træffer det forkerte valg!

Vær en god ven.

Kvinde klapper schæfer på hovedet.
Vi siger, at dyr er vores bedste venner, men det er virkelig vigtigt, at vi også tager vores side af dette venskab alvorligt. Båndet mellem mennesker og dyr er virkelig værdifuldt, og vi skylder vores hunde og katte at træffe de rigtige valg, før de kommer ind i vores liv. Uanset om du adopterer eller køber et dyr, skal du sørge for at tale med din dyrlæge og så mange kyndige personer som muligt for at sikre dig, at du forstår alle dyrets behov, og selvfølgelig om du kan opfylde dem. Det er lige så vigtigt at beslutte sig for ikke at anskaffe sig en hund eller kat som at beslutte, hvilket dyr man ønsker eller tror, man ønsker. Hvis vi alle gjorde det, ville internaterne snart være tomme!

Hvis du ikke er overbevist om fordelene ved at adoptere, hvorfor så ikke bare tage ud og se dig omkring i dit lokale internat en dag? Du har intet at tabe og ingen forpligtelser. Men man ved aldrig, måske bliver du bare forelsket og finder det perfekte match.

Bidragyders bio

Emma Milne

Emma Milne

Dr. Emma Milne blev uddannet til dyrlæge i 1996. Hun arbejdede i 12 år i praksis med små dyr og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kendt for sit dyrevelfærdsarbejde og har skrevet ti bøger om kæledyr.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Adoption af kæledyr: Det skal du vide

  Få en grundlæggende viden om at adoptere en hund eller kat - herunder hvor du skal begynde og de generelle spørgsmål, du skal stille dig selv, når du beslutter, om en hund eller kat er det rigtige for dig.
 • Kæledyr på internater: Her er, hvad du skal vide.

  Overvejer du at adoptere et kæledyr fra et internat? Bliv klogere på hvad du skal kigge efter hos en hund eller kat og hvorfor det er vigtigt at tage dig god tid.
 • Kat versus hund Hvad er det bedste kæledyr for mig?

  Her kan du læse om forskelle mellem hunde og katte når det gælder udgifter og plads. Disse faktorer kan hjælpe dig med at beslutte, hvilket kæledyr der er bedst for dig.

Relaterede produkter