Den utrolige videnskab bag dit kæledyrs mikrobiom

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Vidste du, at antallet af mikroorganismer, der lever i og på din krop, overstiger antallet af din krops egne celler? Det samme gælder for vores dyrevenner, og videnskaben har påvist, at dette samfund af mikrober - hundens mikrobiom og kattens mikrobiom - har et gensidigt fordelagtigt forhold til kæledyrenes kroppe; med andre ord er de partnere, der arbejder sammen for at opretholde kæledyrets samlede sundhed og velvære.

Men hvad er et mikrobiom?

"Mikro" betyder ekstremt lille, mens "biom" refererer til et naturligt samfund af levende ting, der lever i et økosystem. Den nemmeste måde at konceptualisere et hundemikrobiom eller et kattemikrobiom på er at tænke på det som en mikroskopisk befolkning af milliarder af bakterier, vira, svampe og protozoer, der lever og trives i deres eget økosystem - kroppen. 

Den særlige blanding af bakteriearter, vira, svampe og protozoer er unik for hver hund eller kat. En nyere artikel i Nature forklarede, at mennesker og kæledyr, der bor sammen, udveksler og deler deres mikrober med hinanden. En interessant opdagelse er, at selvom disse mikroorganismer kan være forskellige hos forskellige individer, gør de stadig de samme ting og fungerer på samme måde, f.eks. som i tilfældet med metaboliske funktioner, siger Nature Communications.

Du vil ofte høre om tarmmikrobiomet, men der er også mikrober, der lever på huden, i mundhulen, i hunners nedre reproduktionssystem og i luftvejene. Hvert sted i og på kroppen er forskelligt, og det samme er de typer mikrober, der bebor disse regioner - hver type mikrobiom er således helt unikt.

Inden i fordøjelseskanalens økosystem er der et blomstrende tarmmikrobiom. Størstedelen af tarmmikroberne lever i tyktarmen, selvom der er mikrober i andre dele som maven, tyndtarmen og den øvre tyktarm.

Hvordan udvikler mikrobiomet sig i vores dyrevenner?

Hunde og katte fødes ikke med et mikrobiom. Hvalpe og killinger begynder at bygge et mikrobiom umiddelbart efter fødslen og får deres mikrober fra deres mor, fra personerne i deres hjem og fra det omkringliggende miljø. Dit kæledyrs mikrobiom kan bygges ud fra en række ting, de kommer i kontakt med hver dag - fra legetøj til foder til indendørs og udendørs miljøer, og ja, selv fra dig.

I takt med at hvalpe og killinger vokser og modnes, ændrer deres mikrobiomer sig også og modnes. Mikrobiomet forbliver stabilt hos de fleste voksne hunde og katte, medmindre deres helbred påvirkes negativt som følge af sygdomme eller fejlernæring.

Hvordan påvirker mikrobiomet mit kæledyrs generelle helbred?

Tarmbakterier hjælper ikke kun med fordøjelsen, men de syntetiserer også vitaminer og essentielle aminosyrer, hjælper med at forhindre infektioner, styrker immunforsvaret og understøtter generel sundhed og velvære ifølge forskerne ved Texas A&M Gastrointestinal Laboratory. Mikrobiomet hos raske hunde og katte ændrer sig ikke meget, medmindre der er en ændring i foderet eller en sygdom, der forstyrrer mængden og typen af tarmmikrober. Mange sygdomme er forbundet med tarmdysbiose, hvilket betyder, at der er opstået ændringer i tarmmikrobiomets sammensætning, der påvirker dets funktion. Det er også vigtigt at vide, at behandling med antibiotika også kan være skadeligt for tarmmikrobiomet. Mikrobiomet kan påvirke næsten ethvert organ i dit kæledyrs krop, hvilket betyder, at et velbalanceret mikrobiom er afgørende for det generelle helbred.

Hvordan påvirker ernæring mikrobiomet?

Fødevarer har stor indflydelse på hundens og kattens mikrobioms sundhed og population. Selv noget så tilsyneladende harmløst som et hurtigt skifte af hundens eller kattens foder kan ændre deres mikrobiom. Forskellige niveauer af protein, fedt, kulhydrater, opløselig fiber og uopløselig fiber kan alle påvirke og ændre balancen i en hunds eller kats mikrobiom. Selv fodring af rester fra spisebordet eller et kæledyr, der spiser af køkkenaffaldet, kan medføre udvikling af fordøjelsesforstyrrelser, der har oprindelse i et forstyrret mikrobiom.

Når forskellige fødevarer kommer ind i tyktarmen, påvirkes tarmbakterierne også, hvilket producerer overskydende luft med ildelugtende gener til følge eller påvirker kæledyrets afføringskvalitet. Derfor er det bedst at tage sig god tid til at omstille dit kæledyr til en ny kost, da tarmbakterierne også har brug for tid til at tilpasse sig og opretholde balance.

Når du fodrer dit kæledyr, fodrer du også deres mikrobiom. Mens forskningen stadig befinder sig på et tidligt stadie, gøres der nye opdagelser hver dag, der afslører den rolle, som fodring af et kæledyrs mikrobiom har på deres generelle helbred. 

På Hill's Global Pet Nutrition Center forbinder et team af kæledyrsforskere og ernæringseksperter virkningen af visse næringsstoffer på dit kæledyrs mikrobiom - såvel som deres celler. At forstå forholdet mellem disse næringsstoffer og bakterier hjælper med at udvikle fodervarer, der fremmer sunde mikrobiomer. Mikroorganismerne, der lever i vores kæledyr, skal være afbalancerede for at fremme deres sundhed og velvære. Det, du fodrer dit kæledyr med, understøtter deres helbred og hjælper med at opretholde deres mikrobioms sundhed, hvilket er vigtigt for deres generelle velvære.

Forfatterbiografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten dimitterede fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Dr. Wooten, der er medlem af American Society of Veterinary Journalists, deler sit professionelle virke mellem en smådyrspraksis i Greeley, Colorado, foredrag om tilknyttede emner, ledelse, kundekommunikation og artikler. Hun nyder at campere med sin familie, stå på ski, dykke og deltage i triatlon.

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>
  Buy Now »