Problemer med blodsukkeret hos katte: Årsager, tegn og behandling

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvad vil problemer med blodsukkeret sige hos katte?
 

Diabetes (diabetes mellitus) er en tilstand, der opstår, når din kat ikke kan optage sukker (glukose) effektivt, og når dens krop ikke kan kontrollere sukkerniveauet i blodet. Insulin er et hormon, der produceres i bugspytkirtlen, og som regulerer brugen og lagringen af blodsukker ved at føre det fra blodet ind i cellerne, hvor der er brug for det. Forestil dig det som en forælder, der henter et lille barn i børnehaven og tager det med hjem. Hvis der ikke produceres nok insulin, kan det have potentielt livstruende konsekvenser.

Hvad forårsager problemer med blodsukkeret hos katte?

Der er to overordnede måder, hvorpå problemer med blodsukkeret opstår. Den første er, at kroppens immunsystem begynder at angribe de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen. Det er uopretteligt og er mere almindeligt hos hunde end hos katte. Den anden, som er den mest almindelige form for problem med blodsukkeret hos katte, er, når kroppens celler bliver mere resistente over for insulin. Det betyder, at bugspytkirtlen skal arbejde hårdere for at producere ekstra insulin. Med tiden bliver cellerne udmattede, og insulinproduktionen begynder at falde. Det er især tilfældet med overvægtige og fede katte. Denne type problem med blodsukkeret kan undertiden vendes med hurtig diagnose, håndtering og vægttab.

Følgende faktorer øger risikoen for, at din kat udvikler problemer med blodsukkeret:

  • Kroppens tilstand. Overvægtige katte er meget mere tilbøjelige til at udvikle problemer med blodsukkeret. Svært overvægtige katte er mest udsatte.
  • Alder. Katte kan udvikle problemer med blodsukkeret i alle aldre, men det er oftest katte omkring de 8 år, der udvikler det.
  • Køn. Problemer med blodsukkeret hos katte er mere udbredt hos hankatte.
  • Race. Burmesere er mere udsatte end andre racer.
  • Andre faktorer. Dårlig ernæring og hormonelle abnormiteter kan øge risikoen.

Tegn på problemer med blodsukkeret hos katte?

Det er svært at opdage tegnene på problemer med blodsukkeret, fordi de ligner tegnene på andre sygdomme, som f.eks. kronisk nyresygdom og hyperthyroidisme (for højt stofskifte). Hvis du bemærker noget af det følgende, kan det betyde, at din kat har problemer med blodsukkeret.

Tegn og symptomer på diabetes:

  • Øget tørst og vandladning

  • Vægttab

  • Spiser ikke

  • Øget appetit

  • Træthed

  • Svaghed

  • Sløvhed

  • Opkast

  • Depressive tendenser

  • Mavesmerter

Hvis din kat udviser disse symptomer, kan den have problemer med blodsukkeret.

Diagnosticering af problemer med blodsukkeret hos katte

Din dyrlæge vil gerne tage blodprøver og analysere en urinprøve. På grund af manglen på insulin, der fører glukose fra blodet ind i cellerne, bliver blodsukkerniveauet højere og højere. Nyrerne spiller en vigtig rolle i at holde niveauet af sukker og andre næringsstoffer i blodet på et normalt, sikkert niveau. Dette kaldes 'homøostase'. Nyrerne begynder at udskille ekstra sukker i urinen for at forsøge at sænke niveauet i blodet. Forestil dig det som overløbshullet i en vask. Det er derfor, dyr og mennesker med problemer med blodsukkeret har sukker i deres urin. 

Blodprøverne sikrer, at der ikke er tale om noget andet på samme tid, og ser på niveauet af glukose i din kats blodbane. Nogle raske katte vil have et højt glukoseniveau bare på grund af den stress, det er at skulle til dyrlægen, så din dyrlæge kan se på en mere langsigtet markør kaldet fruktosamin. De vil måske også tage en række blodprøver eller bede dig om at tage nogle blodprøver derhjemme, hvor din kat vil være mere afslappet, og resultaterne er mere pålidelige. Der findes også enheder, der implanteres i huden og løbende overvåger din kats glukose. De er nyttige både i diagnosticeringsfasen og til at overvåge behandlingens effektivitet bagefter.

Behandling af problemer med blodsukkeret hos katte

Nøglen til effektiv håndtering af problemer med blodsukkeret hos katte er vægtkontrol, ernæring og passende brug af medicin.

  1. Vægttab. Katte, der har problemer med blodsukkeret oplever som regel en periode med usundt vægttab, når de bliver diagnosticeret. Din dyrlæge vil gerne standse det usunde vægttab og stabilisere din kat, eventuelt ved hjælp af insulin eller oral medicin. Hvis din kat stadig er overvægtig, når den er stabil, kan din dyrlæge justere dens foderrationer eller fodringsplan for at få den ned på en sund vægt. Overvægt gør kroppen mere modstandsdygtig over for insulin, hvilket forvirrer den lave produktion og gør det hele værre. Vægttab kan vende udviklingen, og mange katte kan med det rigtige foder opnå fuld bedring.
  2. Ernæring. Det bedste foder til katte, der alene lider af problemer med blodsukkeret, er et terapeutisk foder med et højt indhold af protein og et lavt indhold af kulhydrater. Dette foder har vist sig at hjælpe kattene med at få det bedre. Hvis din kat samtidig har andre sygdomme, især nyresygdomme, kan den måske ikke få den slags mad. I så fald vil din dyrlæge anbefale et foder, der så godt som muligt tilgodeser alle de forhold, din kat har. Din dyrlæge kan også vælge et foder med et højt fiberindhold. Disse kan være mere mættende for nogle af de katte, der altid er sultne på et proteinrigt foder. De kan hjælpe med vægttab og bedring. Det høje fiberindhold hjælper også med at sænke tempoet for frigivelse af mad fra maven. Det betyder, at maden fordøjes langsommere, og at glukosen frigives over en længere periode, i stedet for at der kommer meget store stigninger i blodsukkeret hurtigt.

    Uanset hvilket foder din kat får, er det vigtigt at holde tidspunktet for måltiderne og forholdet mellem våd- og tørfoder så ens som muligt fra dag til dag. Foder ad libitum er ideelt, men hvis din kat skal tabe sig og have sin mad rationeret, er små, hyppige måltider bedst. Foderautomater med timer er virkelig nyttige til at fordele din kats mad i løbet af dagen.
  3. Medicin. Klassisk set er insulin blevet brugt til at stabilisere katte, der har problemer med blodsukkeret. Som sagt kan man nogle gange, når katten har nået idealvægten, trappe ned på insulinen, fordi kroppen er mere følsom over for insulin, og bugspytkirtlen kan være kommet sig og producere tilstrækkelige mængder. I dag findes der også oral diabetesmedicin, som din dyrlæge kan anbefale i stedet.

Uanset hvad der sker, skal din kat overvåges. Som tidligere nævnt kan din dyrlæge bede dig om at tage blodprøver derhjemme. Det indebærer et lille nålestik i øret og måling af blodsukkeret på et lille apparat. De kan også foreslå, at man får en kontinuerlig glukosemåler. Overvågning er vigtig for at sikre, at din kat ikke bliver overmedicineret, da hypoglykæmi (lavt blodsukker) er en livstruende medicinsk nødsituation. Overvågningen vil også fortælle dig, hvornår din kat er på vej i bedring og måske kan slippe helt for medicin.

At få diagnosen problemer med blodsukkeret kan være noget af et chok, og behandling og overvågning kan virke skræmmende, men med hjælp og støtte fra dit dyrlægehold bør du kunne lægge en god plan og give din kat en chance for at få et langt og lykkeligt liv.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS