Foderallergi & Hudpleje hos hunde

 

Klør din hund sig?

 

 

Klør, kradser, slikker eller gnubber din hund sig mere end normalt? Så har den måske en hudlidelse. Hvis du bemærker noget af dette hos din hund, bør du undersøge de hudområder, der ser ud til at volde flest problemer. Her er nogle af de mest almindelige symptomer på hudproblemer hos hunde:

 • Røde områder, pletter eller knopper
 • Sårskorper eller fortykket hud
 • Områder med løse hudflager eller skæl
 • Kløe, kradsen, slikken eller gnubben
 • Hårtab
 • Dårlig lugt fra huden

Hvis du bemærker nogen af disse tegn på en hudlidelse hos din hund, bør du gå til dyrlæge med hunden for at få den undersøgt.

 
 

Årsager til hudlidelser hos hunde

 

Miljøbetingede allergier

Hudproblemer hos hunde skyldes sommetider allergener i omgivelserne. Hudallergier hos en hund viser sig typisk på meget specifikke områder af kroppen, herunder: ansigt, ører, poter, halerod, under albuerne og i lysken. Allergier viser sig typisk, når hunden er mellem tre måneder og seks år gammel. Sørg for at spørge din dyrlæge, om en allergitest er en god ide.
Miljøbetingede allergier kan skyldes pollen, skimmelsporer og støvmider. Disse allergener er luftbårne og kan forekomme året rundt, bortset fra pollen, som mest forekommer om foråret. Din hunds hud er en afgørende barriere mod allergener, og hudpleje bør derfor prioriteres højt af hensyn til hundens sundhed.
Hudallergier hos hunde vil ofte være kroniske og kræve livslang behandling. En hund med hudallergi bør derfor blive badet med brug af en kløestillende shampoo som hjælp til lindring af hudsymptomerne. Ernæring har også stor betydning for en hunds hud – et hundefoder sammensat til at understøtte sund hud kan bidrage til at mindske irritationen hos en hund med hudallergi.

Parasitter og lopper

Lopper, lus og mider kan alle fremkalde hudirritation hos hunde. Bid fra parasitter er irriterende og bevirker, at hunde bider og kradser sig selv og dermed beskadiger huden. Nogle hunde er særligt følsomme, eller “hypersensitive”, over for bid fra parasitter, og et enkelt loppebid kan forårsage meget ubehag hos en hund.

Infektioner

Ligesom hundes generelle helbredstilstand kan blive påvirket af bakterie- og svampeinfektioner, kan de også forårsage hudproblemer. Infektioner kan skyldes flere ting, herunder allergier, men åbne sår eller skrammer er mest udsatte for infektion og udgør generelt den største trussel mod din hunds hud og generelle sundhed. Sørg for at tale med din dyrlæge, hvis du tror, din hund kan have en hudinfektion.

Foderallergier

Ligesom mennesker kan udvikle fødevaresensitivitet, kan hunde udvikle fodersensitivitet som følge af en reaktion på visse typer protein i foderet. Din dyrlæge kan foretage en allergitest for at fastslå, om din hund har nogen foderallergier, og anbefale et hundefoder, der er sammensat til at lindre problemer for hunde med fodersensitivitet. 

 

Understøt sund hud hos din hund

 

Det første, du bør overveje, når du har mistanke om, at din hund har et hudproblem, er at kontakte din dyrlæge. Dyrlægen kan hjælpe med at fastslå årsagen til hudirritationen og med at vælge den bedste behandling. Dyrlægens anbefalinger kan omfatte en eller flere af følgende: 

 

Medicin

kan hjælpe med at håndtere hudinfektion eller alvorlig kløe

Ernæring

kan hjælpe med at lindre følsom hud. Den kan også nå til bunds i problemet ved at hjælpe med til at identificere årsagen (såsom fodersensitivitet). Foder med masser af essentielle fedtsyrer understøtter også sund hud og skinnende pels.

Kosttilskud

kan hjælpe hunden med at få nogle af de fedtsyrer eller andre næringsstoffer, der fremmer heling

 

Tal med din dyrlæge

 

Sund hud er vigtig for hundes generelle sundhed. Med korrekt badning, regelmæssige pels- og hudundersøgelser og et årligt besøg hos dyrlægen kan du bidrage til at forebygge hudproblemer hos din hund og dermed holde den sund og glad. Sørg også for at tale med din dyrlæge om Hill’s sortiment af hundefoder og godbidder til brug ved fodersensitivitet og til hudpleje, da et eller flere af disse produkter kan være egnet til din hund.

 

Pleje af din hund

ARTIKLER OG VÆRKTØJER

Hunde- og kattepleje

 • Hund | Race - hillspet.dk

  Uanset om du leder efter en makker til løbeture eller én til at kæle med på sofaen, er det vigtigt at vælge en race, der passer til din livsstil.
 • Hund | Sundhedspleje - hillspet.dk

  Hvis du overvejer at anskaffe en hund, eller har haft hund i flere år, har du sikkert mange ubesvarede spørgsmål om hundes helbred.
 • Hund | Adfærd og Udseende - hillspet.dk

  Vi stiller os selv spørgsmål om vores hundes adfærd næsten dagligt. For eksempel: Har du det godt? Hvorfor kan du lide at grave huller i jorden? Er al den gøen virkelig nødvendig? Der er ingen tvivl om, at hundepsykologi er kompliceret, men det er værd at prøve at forstå, hvad de tænker, og hvorfor de opfører sig, som de gør.
 • Hund | Leg og Motion - hillspet.dk

  Selvom det virker som om, at din hunds yndlingsbeskæftigelse er at sove på sofaen, har den brug for regelmæssig motion for at forblive sund – ligesom dig! Heldigvis er der mange aktiviteter, som I begge to kan nyde.
 • Hund | Ny hundeejer - hillspet.dk

  Tillykke! Du har truffet en stor beslutning ved at få et nyt firbenet familiemedlem! Det er både en af de mest spændende begivenheder i livet, men også et stort ansvar.
 • Hund | Ernæring og Fodring - hillspet.dk

  Har du været på jagt efter det bedste foder til din hvalp? Det er ikke nemt at vælge det rette foder, når der er så meget forskelligt at vælge imellem. Men fortvivl ikke.