Hvad kan næringsstoffer gøre for en hund eller kats immunforsvar?

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Alle ønsker, at deres hund eller kat skal være sund, og her kan den rette ernæring kan spille en stor rolle.

Præcis som det er tilfældet med mennesker, er hunde og katte modtagelige over for deres egne vira og infektioner. Det er derfor vigtigt at vælge et foder, der er sammensat med næringsstoffer, der proaktivt styrker et naturligt immunforsvar. Når du tjekker mærkaten på hunde- eller kattefoderet, så hold øje med disse næringsstoffer, som hjælper med at bevare et stærkt immunforsvar hos din firbenede ven.

Fordelene ved antioxidanter

Din hund eller kats krop arbejder hele tiden på at fjerne giftige, oxiderede molekyler fra kroppen. Præcis som hos mennesker. Hvis der ikke bliver gjort noget ved dem, ophober disse molekyler (kendt som "frie radikaler") sig i cellerne og fremkalder oxidativ stress. Jo mere belastet en celle er, desto sværere bliver det er udføre den tilsigtede funktion eller reparere sig selv.

Antioxidanter er et vigtigt værktøj, som kroppen bruger til at håndtere frie radikaler og bekæmpe oxidativ stress, før det påvirker kroppens cellestruktur og DNA.

De tre vigtigste antioxidanter til hunde og katte

E-vitamin

E-vitamin består af en gruppe forbindelser (kendt som tocopheroler), der har til opgave at deaktivere frie radikaler, hvormed de får en antioxidant virkning. E-vitamin er en antioxidant, der har til opgave at forbedre blodcirkulationen og fremme heling af væv.

Mennesker kan få supplement af E-vitamin gennem huden via olier, i pilleform mm., mens det er nemt at tilsætte mange typer af hunde- og kattefoder. Det er vigtigt at huske, at E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og kan ophobes i kroppen, så det bedste er, at vælge afbalanceret hunde- eller kattefoder i henhold til retningslinjerne og dermed sikre, at din hund eller kat får den rette mængde.

C-vitamin

C-vitamin er en vigtig antioxidant, der også er med til at reducere inflammation og regenerere E-vitamin.

Hunde og katte er faktisk i stand til selv at syntetisere C-vitamin som en måde at understøtte obligatoriske funktioner i kroppen.  Ved at tilsætte ekstra C-vitamin til deres foder – sammen med en afbalanceret mængde af andre vigtige næringsstoffer – er det med til at styrke deres immunforsvar.

Orange cat eating from a bowl on wood floor

C-vitamin er samtidig vandopløseligt, hvilket betyder, at når du giver din hund eller kat C-vitamin, så optager kroppen præcis den mængde, den har brug for, mens resten udrenses af kroppen. Et komplet og afbalanceret foder, der også indeholder C-vitamin, er den bedste måde at sikre, at din hund eller kat får den mængde, der er hensigtsmæssig, uden at kroppen skal arbejde mere end højst nødvendigt.

Betakarotin

Som det er tilfældet med andre antioxidanter har betakaroten til opgave at forhindre ophobning af frie radikaler og den potentielle skade, de kan gøre på sunde celler. Dette næringsstof er med til at understøtte E-vitaminet og fremme et stærkere immunforsvar hos hunde og katte.

Andre nøglespillere i forhold til din hund eller kats immunforsvar

Ud over de almindelige antioxidanter kan taurin, selen og den essentielle aminosyre methionin spille en særdeles vigtig rolle i din hund eller kats naturlige immunforsvar.

Desuden er omega-3 fedtsyrer blevet populære på grund af deres antiinflammatoriske egenskaber. EPA og DHA er specifikke omega-3 fedtsyrer, der ofte findes i fiskeolier fra koldtvandsfisk. Linolensyre er en essentiel omega-3 fedtsyre, som findes i sojabønneolie og hørfrø.

Katte- og hundefoder, der er omhyggeligt sammensat og indeholder disse gavnlige næringsstoffer, gør det nemt for dig at give din hund eller kat tilstrækkelig og afbalanceret ernæring.

Men der er andre vigtige faktorer at forholde sig til end ingredienser og næringsstoffer. Din hund eller kats livsstadie, størrelse, aktivitetsniveau og eventuelle helbredsmæssige udfordringer spiller alt sammen ind, når du skal tage stilling til, hvad din hund eller kat har brug for for at få et langt og sundt liv. Det er derfor bedst at tale med dyrlægen og finde det hunde- eller kattefoder, der er mest velegnet i forhold til din hund eller kats specifikke behov.

Relaterede Artikler

Relaterede produkter