Er majs skadeligt for min hund eller kat?

Når du tænker på kulhydrater, er laboratorievidenskab nok ikke den første ting du tænker på. Ofte er det ord som “dårligt.” Eller værre - "stivelse." Du kan endda tænke på dem på samme måde som du tænker på fedt eller sukker. Med så mange modstridende informationskilder - både med hensyn til ernæring til mennesker og dyr, kan det være svært at vide, hvad din hund eller kat faktisk har brug for uden først, at forstå videnskaben bag din hund eller kats ernæringsmæssige behov.

Selvom kulhydrater har et dårligt ry, er den videnskabelige sandhed, at de har et formål og en ernæringsmæssig værdi og er en vigtig del af et komplet og afbalanceret hunde- og kattefoder. Sunde fuldkorn som havre, ris, byg, hvede, hirse, majs, kartofler og ærter giver hunde og katte den energi, de har brug for, så kropsproteiner (som muskler) ikke skal nedbrydes og bruges til energi. Desuden, når majs males og koges, er det let fordøjeligt for både hunde og katte.1

Og hvordan er det med fibrene fra din hund eller kats kulhydrater? De er faktisk slet ingen polstring. De understøtter sund fordøjelse, hjælper med at opretholde en sund balance mellem tarm-mikrobiomer og understøtter håndtering af overvægt, diabetes, diarré, forstoppelse og hårboller (katte) 2

På trods af alt dette, er der masser af misforståelser om, at kulhydrater gør hunde og katte overvægtiget. Der er flere sandsynlige årsager4 til, at hunde og katte kan blive overvægtige:

  • Stillesiddende livsstil
  • Neutralisering
  • Overfodring eller overdreven brug af godbidder
  • Foder med højt fedtindhold eller indtagelse af for mange kalorier

Hos Hill's har vi tillid til ekspertisen og forskningen fra vores mere end 200 foderspecialister, veterinærer og ph.d.-ernæringseksperter - forskning, der viser at kulhydrater er vigtige for at hjælpe hunde og katte med en række behov som energi, muskelvedligeholdelse, en sund tarm og mere.

Så hvordan kan kulhydrater understøtte din hund eller kats ernæringsmæssige behov?

  • De er en værdifuld energikilde
  • De kan levere fibre, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og endda protein
  • De hjælper med at beskytte musklerne i kroppen - især for katte
  1. Meyer H, Kienzle E. Dietary protein and carbohydrates: Relationship to clinical disease. In: Proceedings. Purina International Nutrition Symposium, Orlando, FL, 1991: 13-26.
  2. SACN 5, Periodontal Disease, Chapter 47
  3. Slingerland LI, Fazilova VV, Plantinga EA, et al. Indoor confinement and physical inactivity rather than the proportion of dry food are risk factors in the development of feline type 2 diabetes mellitus. Vet J 2009;179:247-253.