Katteafføring: En guide til alt, du skal vide

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Som katteejer er rengøring af kattebakken måske ikke en af dine yndlingsaktiviteter (hvis det er, har vi masser af kattebakker til dig her!). Men at tjekke kattens afføring for at sikre, at den har en normal farve og form, er en af de måder, hvorpå du kan opdage tegn på mulige helbredsproblemer.

De fleste katte har afføring mindst en gang om dagen, og kattens afføring er en god indikator for din kats sundhedstilstand. Den kan fortælle dig, om din kat har stress, en underliggende sygdom, eller om dens foder ikke passer på til den.

Ved at blive klogere på, hvordan "sund afføring" ser ud, kan du sikre dig, at du er rustet til at kunne identificere, hvornår din kats afføring ikke virker normal. Selvfølgelig har mange af os katteejere ikke kattebakker og ser stort set aldrig vores kattes afføring, fordi de går udenfor, når de skal besørge. Hvis det er tilfældet, kan du stadig holde øje med ændringer i, hvor ofte din kat går ud, eller om du bemærker blød eller løbende afføring omkring dens bagdel. Hvis du nogensinde får mistanke om problemer, kan du give din kat en kattebakke og selv se efter.

Sund vs. Usund afføring: Hvad du skal kigge efter

Sund afføring er generelt formbar (som modellervoks: ikke for blød, ikke for hård). Det anses for at være den sundeste form for afføring og er et tegn på, at din kat har normal afføring. Sund afføring er mørkebrun i farven, men ikke for mørk, da sort afføring kan betyde blod i afføringen. En afføring, der er for lys, kan også indikere et mere alvorligt problem som leversygdom, da det kan være en indikation af, at galdegangen er fuldstændig blokeret, oplyser Merck MSD Veterinary Manual.

Små, hårde kugler af afføring betragtes som unormale og usunde, fordi de kan være en indikator for forstoppelse. Dette er et alvorligt problem for katte, fordi det kan indikere problematiske helbredsproblemer som neurologiske eller metaboliske tilstande eller en tarmobstruktion, bemærker International Cat Care(ICC). De tilføjer, at forstoppelse også kan være et tegn på, at din kat er dehydreret. Du bør helt sikkert ringe til din dyrlæge, hvis din kats afføring består af små, hårde kugler.

Grå kat sover på kanten af en brun lædersofa.

Du skal også holde øje med blød eller væskelignende afføring, der ikke har nogen tydelig form. Diarré hos katte kan skyldes mange forskellige ting, lige fra bakterielle infektioner til tarmparasitter og fødevareintolerance. Hvis man ikke ser godt efter, kan man forveksle flydende afføring med urin. Sørg for altid at kigge godt og grundigt på den afføring, du samler op, eller brug et par engangshandsker til at teste konsistensen.

Ikke al afføring, der afviger fra normalen, er grund til panik, men den kræver ekstra opmærksomhed. PDSA siger, at det er almindeligt, at katte får diarré, når de for eksempel skifter foder. Men hvis denne type afføring fortsætter i mere end 24 timer eller er ledsaget af opkast, sløvhed eller blodig afføring, anbefaler de, at du tager din kat til dyrlægen. Det er bedst at være på den sikre side.


Forberedelse af afføringsprøver fra katte

Ved hvert årligt besøg vil din dyrlæge bede om en afføringsprøve, som laboratoriet kan udføre forskellige test på. Prøverne indsamles bedst i godkendte plastbeholdere, som din dyrlæge vil stille til rådighed. Du kan også hente en beholder hos dyrlægen før din aftale, eller købe en online eller i en dyrehandel. Laboratoriet skal bruge en frisk prøve, så det er vigtigt, at du ikke samler afføring op fra kattebakken før den dag, du afleverer den hos dyrlægen. Når du har samlet afføringen op og placeret den i den godkendte plastbeholder, bør du placere den i køleskabet, hvis muligt, og husk at notere dato og tidspunkt for opsamlingen, så dyrlægen har nøjagtige oplysninger.

Flere katte, flere kontroller

Hvis du har mere end én kat, behøver du ikke nødvendigvis at tage en prøve fra hvert enkelt dyr, medmindre din dyrlæge specifikt beder dig om det. Men hvis du finder blodig afføring, er du sandsynligvis nødt til at patruljere omkring kattebakken for at finde ud af, hvilken kat der har et helbredsproblem. Hvis én kat er syg, kan de andre selvfølgelig også være det. Hvis du opdager et alvorligt problem med en kat, så prøv at isolere den med sin egen kattebakke, indtil du kan tage den med til dyrlægen.

Tro det eller ej, men din kats afføring kan fortælle dig en masse om dens velbefindende. Ved at inkorporere et afføringstjek i din daglige rutine for rengøring af kattebakken, kan du hjælpe med at holde din kat i topform og give den et rent og sundt miljø.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteejer til to Russian Blue-katte, der styrer hele huset. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne

Relaterede artikler

Relaterede produkter