Katteafføring: En udførlig vejledning

$authorText
$readingTime

Som katteejer er rengøring af kattebakken nok ikke en af dine yndlingsaktiviteter, (hvis det er, har vi masser af kattebakker til dig her!) Men vidste du, at kontrol af kattens afføring for at sikre, at den har en normal farve og form, er en af de vigtigste ting, du kan gøre for at holde din kat sund og rask?

De fleste katte besørger mindst en gang om dagen og katteafføring er en god indikator for en kats helbredstilstand. Det kan fortælle dig, om den har forstoppelse eller en underliggende sygdom, eller hvis foderet ikke er det rigtige for den.

Ved at lære, hvordan ”god afføring” ser ud, kan du sikre, at er i stand til at se, når din kats afføring ikke ser normal ud.

Sund kontra usund katteafføring Det skal du se efter

Sund afføring kan normalt formes (ligesom modellervoks: ikke for blød, ikke for hård) og formet som en karamelstang.  Dette anses som den gyldne standard for afføring: Din kat besørger helt normalt. Normal afføring er mørkebrun, men ikke alt for mørk, eftersom næsten sort afføring kan være tegn på blod i afføringen. Lys afføring kan være tegn på en mere alvorlig lidelse som fx leversygdom, da det kan indikere en fuldstændig blokering af galdegangen, siger eksperter.

Små, hårde kugler afføring anses for unormale og usunde, da de kan være tegn på forstoppelse. Det er et alvorligt problem for katte, da det kan være tegn på helbredsproblemer af neurologisk eller stofskiftemæssig art eller tilstoppet tyktarm, bemærker eksperter. Ifølge eksperter kan forstoppelse hos din kat også være tegn på, at den er dehydreret. Du bør kontakte dyrlægen, hvis kattens afføring er små hårde kugler.

Gray cat sleeping on the edge of a brown leather sofa.

Du skal også holde øje med blød eller flydende afføring, der ikke har nogen synlig form. Diarré hos katte kan skyldes flere ting, lige fra bakterieinfektion til parasitter i tarmsystemet og fødevareallergi. Med mindre du ser godt efter, kan du forveksle tynd afføring med urin. Sørg for, at du altid ser godt efter, hvad du skovler op, eller brug et par engangshandsker til at teste teksturen med.

Ikke al usædvanlig katteafføring er tegn på alvorlig sygdom, men du bør være opmærksom på det. Din kat kan have diarré i en dag eller to efter en ændring i foder eller en stresset køretur i bil, siger Cornell Feline Health Center.  Men hvis det fortsætter i mere end to dage eller ledsages af ”nedsat appetit, sløvhed eller opkastning,” skal du kontakte dyrlægen med det samme, siger Dr. Richard Goldstein fra Cornell. Det er bedre at være på den sikre side.

Klargøring af afføringsprøver

I forbindelse med den årlige sundhedstjek vil dyrlægen bede om en afføringsprøve, så laboratoriet kan teste den. Det er bedst at lægge prøver i godkendte plastikbeholdere, som kan fås hos dyrlægen. Du kan også hente en beholder hos dyrlægen inden jeres aftale eller købe en på nettet eller i en dyrehandel. Du skal bare huske, at: Laboratoriet skal have en frisk prøve, så det er vigtigt først at grave skatten frem i kattebakken den dag, den afleveres hos dyrlægen. Når du har lagt afføringsprøven i plastbeholderen, skal den opbevares på køl, hvis muligt, og husk at skrive dato og tid for indsamlingen ned, så dyrlægen får nøjagtige oplysninger.

Flere katte, flere kontroller

Hvis du har mere end en kat, skal du ikke nødvendigvis indsamle en prøve fra hver enkelt kat, medmindre din dyrlæge beder specifikt om det. Men hvis du finder blodig afføring, er du nødt til at have kattebakken under opsyn for at finde ud af, hvilken kat der har helbredsproblemer. Hvis en kat er syg, kan de andre selvfølgelig også være det. Hvis du bemærker et alvorligt problem med en kat, så prøv at isolere den med sin egen kattebakke, indtil I kan komme til dyrlæge.

Tro det eller ej, din kats afføring kan fortælle dig meget om, hvordan den har det. Ved at indarbejde afføringstjek i din daglige kattebakkerutine kan du hjælpe med at holde den i fin form og give din kat et rent og sundt miljø.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteejer af to Russian Blue-katte, der styrer huset. Hendes artikler kan også findes på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Relaterede Artikler