Hvad forårsager vægtøgning hos katte?

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

De fleste af os kender til det med at holde øje med vores taljemål og hvor hurtigt små fornøjelser kan skabe store ændringer på vægten! Det kan lige så let ske for vores katte, især når det at give mad er en af de ting, der gør båndet mellem dyr og mennesker så stærkt. Da vægten ændrer sig gradvist, er det let for selv katte, der er blevet passet og plejet godt, at blive overvægtige eller endda fede, uden at vi opdager det.

Ud over de åbenlyse årsager - for meget mad, for lidt motion og overdreven småspisning - kan der være andre faktorer, der bidrager til vægtøgning hos katte:

 • Når katte bliver ældre, har de en tendens til at blive mindre aktive og har derfor brug for færre kalorier for at holde vægten. 
 • Når katte kastreres eller steriliseres, ændres deres stofskifte, hvilket gør dem tilbøjelige til at tage på i vægt.
 • Af og til er vægtøgning forbundet med specifikke medicinske tilstande, der kræver behandling.
 • Miljøpåvirkninger kan påvirke en kats vægt. For eksempel kan din kat være bange for at gå ud, hvis du flytter til et nyt område, eller den kan blive tilbagetrukket, hvis der er et nyt kæledyr eller en baby i huset, hvilket fører til et lavere energiforbrug hos din kat.

Tegn på, at din kat tager på i vægt

Der er flere måder, hvorpå du kan se, om din kat vejer for meget:

 • Et stramt halsbånd. 
 • Langsomme bevægelser.
 • Vanskeligheder med at gå.
 • Åndenød.
 • Om din kat sover mere end normalt.

Hvis du bemærker nogle af disse tegn, er det tid til en tur til dyrlægen. Endnu bedre er det, hvis du vejer din kat regelmæssigt. 

Da din kat var en killing, har din dyrlæge sandsynligvis holdt øje med dens vægt, mens den voksede op. Efter kastration er det dog ikke ualmindeligt, at katte kun besøger dyrlægeklinikken en gang om året til den årlige kontrol. Meget kan ændre sig på den tid!

Det er en god idé at gøre det til en vane at veje din kat regelmæssigt. De fleste dyrlæger er glade for, at du kommer ind på klinikken til et gratis vægttjek. Men hvis din kat ikke kan lide at rejse til klinikken, kan du gøre det derhjemme ved hjælp af din egen badevægt. Hvis din kat er rolig, kan du placere den direkte på vægten. Alternativt kan du veje den i dens kurv og derefter veje kurven separat, og så trække kurvens vægt fra for at finde frem til kattens vægt.

Det er virkelig nyttigt at vænne sig til at gøre dette hver måned. Du vil se, hvis vægten går op og ned. Begge dele kan være meget tidlige tegn på enten simpel vægtøgning eller andre sygdomme. Hvis du kan tage vægtøgningen tidligt i opløbet, er den meget lettere at tackle, og risikoen for associerede helbredsproblemer er lavere. 

Hvis du er det mindste bekymret for din kats vægt, skal du kontakte din dyrlæge. Dyrlægen kan anbefale et foder med færre kalorier eller noget, der passer bedre til din kats livsstil og alder og kan undersøge, om der er underliggende helbredsproblemer, der skal tages hånd om. Hvis sygdom er årsag til din kats vægtændring, er det bedst at starte behandlingen så hurtigt som muligt. Din dyrlæge vil aldrig dømme dig, fordi du stiller spørgsmål og gerne vil være på den sikre side.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>
  Buy Now »