Graviditet hos katte

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du ikke planlægger at avle på din kat, er det bedst at få den steriliseret. En gravid kat er en betydningsfuld begivenhed, og hvis du har taget den store beslutning at lade din kat få killinger, så kan du glæde dig.

En kattemor klarer normalt fødslen helt selv, og det er normalt bedst at overlade det hele til den. Der er dog et par ting, du kan gøre for at gøre det nemmere for din kat.

Forudsigelige tegn

Der er mange tegn på, at din kat er gravid. Det første er, at hendes brunstcyklus vil stoppe. Et andet tidligt tegn er, at din kats brystvorter hæver og får en mørkere, rødlig farve. En gravid kat spiser også mere og vil måske rammes af "morgenkvalme". Efter fem uger vil man kunne se, at din kats mave er vokset, og den vil fortsætte med at vokse, indtil den føder.

Du vil måske opleve en større ændring i hendes adfærd. Hun bliver måske pludseligt meget kærlig og opsat på at bruge mere tid sammen med dig. I andre tilfælde kan din normalt venlige kat blive mere tvær og reserveret. Du skal ikke blive bekymret, det er alt sammen helt normalt.

Katte klarer sædvanligvis fødsler uden problem. Hvis du er bekymret for din kat eller vil bekræfte hendes graviditet, kan du tage den med til dyrlægen. Dyrlægen vil undersøge din kat for at forsikre dig, at den vordende mor er sund og rask, og bekræfte graviditeten med en fysisk undersøgelse eller med ultralyd.

Forberedelse

I månederne op til fødslen er der ikke meget, du kan gøre for den vordende mor. Du skal bare være sikker på, at hun fortsætter med at få en god, sund kost og masser af vand.

Så snart graviditeten er bekræftet, bør du ændre hendes mad til kvalitetsfoder til killinger, såsom "Hills Science Plan Kitten", der indeholder ekstra næringsstoffer til din kat og den killinger. Bliv ved med at give dette foder indtil killingerne stopper med at die. Du skal ikke være overrasket, hvis din kattemor ikke spiser så meget. Hun har maven fyldt med killinger og vil nok foretrække at spise flere gange om dagen men i små portioner.

I takt med at fødselstidspunktet nærmer sig, vil din kat nok begynde at lede efter et stille, blødt sted at lave sin rede. Giv hende gerne en kasse med håndklæder i og hjælp den til at bruge den. Vær dog ikke bekymret, hvis hun i sidste ende beslutter sig for ikke at bruge den.

At fødslen er lige oppe over, kan ses ved, at der drypper mælk ud af din kats brystvorter. Hvis du tager din kats temperatur, vil den normalt falde til under 38,9 lige før fødslen.

Når fødslen går i gang, begynder din kat måske at spinde højt, og du vil kunne se hendes veer. Husk at en kat helt og holdent er i stand til at klare fødslen alene i de fleste tilfælde.

Stille og roligt er bedre

Gennemsnitligt føder en kat imellem to og fem killinger. En kat vil oftest holde pause fra 10 minutter til 1 time mellem fødslen af hver enkelt killing. Hvis du ved, at hun stadig har en killing i maven, og det har taget mere end tre timer at føde de andre, bør du tage hende med til dyrlægen.

Når killingerne er født, skal de straks begynde at kæmpe sig ud af forsterhinden eller sækken. Moderen vil for det meste hjælpe dem med det, men hvis hun ikke gør det, skal du forsigtigt prikke hul på fosterhinden for at killingen kan komme ud.

En kattemor slikker killingerne, når de er blevet født for at stimulere deres vejrtrækning. Hvis hun er alt for udmattet til at gøre det, eller er optaget af en anden fødsel, må du gøre det for hende. Gnub forsigtigt killingen med et håndklæde på samme måde, som dens mor ville slikke den. Du skal vende killingen, så den har hovedet nedaf. Det vil hjælpe med at frigøre væsker fra dens luftveje.

Fjernelse af moderkagen

Efter hver fødsel af killingerne skal moderkagen også komme ud. Hvis moderkagen ikke kommer med ud, kan den forårsage infektion hos moderen. Tæl derfor efter for at være sikker på, at der er en moderkage for hver killing. Du skal ikke være overrasket, hvis moderen spiser noget af eller hele moderkagen. Det er normalt og er ikke farligt. Hvis moderen stadig har en moderkage i maven, skal du hurtigt tage hende med til dyrlægen.

Moderen vil for det meste også selv bide navlestrengen over. Hvis ikke, skal du hjælpe hende. Det kan du gøre ved at binde et stykke robust tråd omkring navlestrengen nogle centimer fra kattens krop. Bind derefter en anden løkke nogle centimeter længere oppe af navlestrengen, og klip mellem de to løkker med en skarp saks.

Når killingerne er blevet født og rengjort, kravler de som regel med det samme hen til moderens brystvorter og begynder at die. På dette tidspunkt kan du lade katten og hendes killinger være i fred. Tillykke med dit nye kuld killinger.

Relaterede Artikler