Tager din kat på i vægt?

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

At være katteejer betyder, at man tager ansvar for sin kats sundhed og velbefindende. En vigtig del af dette forhold er at holde vægten under kontrol for at sikre, at din kat hverken er over- eller undervægtig. Det kan dog være en vanskelig balance at finde, da vægten naturligt kan svinge som reaktion på kattens forskellige livsfaser. En kastreret kat, for eksempel, har sandsynligvis brug for mindre mad end før, og kan hurtigt blive overvægtig eller endda fed, hvis mængden eller typen af mad ikke ændres, så den passer til ændringerne i dens krop.

Det er ikke altid nemt, men hvis man forstår, hvad man skal holde øje med, og hvordan man kan hjælpe gennem kosten og de daglige rutiner, kan man stoppe potentielle sundhedsrisici, før de udvikler sig.

Hvorfor er overvægt et problem?

Ifølge International Cat Care viser undersøgelser, at overvægt reducerer kattens forventede levetid. Ikke kun det, men overvægtige katte har også større risiko for at lide af en række forskellige sygdomme som f.eks:

 • Diabetes
 • Gigt
 • Problemer med urinvejene
 • Kræft

Desværre kan overvægt også resultere i en langt mindre komfortabel og tilfreds kat, hvilket gør det utroligt svært for dem at leve et lykkeligt og tilfredsstillende liv. Derfor er det din pligt at:

 1. Hold din kat på en sund vægt.
 2. Hjælp den med at tabe sig, hvis den allerede er overvægtig.

Hvordan ved jeg, om min kat er overvægtig?

Regelmæssig vægtkontrol er en god vane, som hjælper dig med at opdage, hvis din kats vægt stiger. Men hvis din kat er glad for at blive aet en gang imellem, er der også andre ting, du kan holde øje med:

 • Er der et "forklæde" eller en delle under maven og mellem bagbenene?
 • Kan du mærke din kats ribben, hvis du forsigtigt trykker ned, mens du aer den? Hvis ikke, er der sandsynligvis for meget fedt.
 • Set ovenfra skal din kats skuldre og bryst være bredere, og flanken – området mellem ribbenene og bækkenet – skal være smallere, som en talje. Hvis du kigger fra siden, skal omridset af kattens krop blive mindre fra brystet og ned mod maven.

Hvorfor er min kat overvægtig?

De fleste katte er overvægtige på grund af overfodring, og det er meget nemt at forstå hvorfor. Vi finder hurtigt ud af, hvor glade de bliver af en særlig godbid eller ny mad.

Men for at få din kat i form igen, er du nødt til at reducere dens kalorieindtag og/eller øge dens aktivitetsniveau. Når man reducerer kalorierne, er der nogle vigtige ting, man skal huske. Det kan være farligt blot at skære ned på portionerne af dens normale mad, da du kan ende med at give for lidt af de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som den har brug for. Det kan også gøre din kat sulten, frustreret og mere tilbøjelig til at tigge, stjæle eller være aggressiv.

Nogle tips til at styre din kats vægt

Din dyrlæge er den bedste person til at hjælpe dig med at lave et sundt kostprogram til en overvægtig kat, men disse tips kan også hjælpe:

 • Katte skal have flere små måltider hver dag. Hvis du er meget væk hjemmefra, kan du prøve en madbold eller en maddispenser med tidsindstilling.
 • Hvis din kat tigger om mad, så giv den ekstra kram og opmærksomhed i stedet.
 • Sørg for at sætte tid af hver dag til at lege med din kat. Giv den nyt legetøj, eller brug blot sammenkrøllet papir.
 • Køb et højt kradsetræ eller et aktivitetscenter, som din kat kan klatre rundt på.
 • Bare det at placere nogle af måltiderne forskellige steder eller på et andet niveau i huset betyder, at din kat bliver nødt til at bevæge sig mere for at få mad.
 • Pas på med for mange godbidder - de kan indeholde mange kalorier.
 • Bed din dyrlæge om at anbefale et vægtkontrolfoder.
 • Prøv at fodre med dåsemad eller portionsposer da det kan hjælpe din kat med at føle sig mæt og mindre tilbøjelig til at søge efter snacks eller tigge om mad.
 • Sørg altid for, at din kat får en komplet og afbalanceret kost.

Selvom ansvaret for at holde din kat på en sund vægt ligger hos dig, kan din dyrlæge fortælle dig, om din kat er overvægtig, og anbefale en fremgangsmåde, der sikrer, at den forbliver glad og sund.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter