Spiller racens størrelse en rolle i forhold til en hunds intelligens?

Udgivet af Jean Marie Bauhaus
20 minutter læsetid

Du har måske set forskellige lister over, hvilke hunderacer der er de mest intelligente. Disse lister varierer godt nok i mere eller mindre grad, men de har som regel én ting til fælles - de viser, at større hunderacer er de mest intelligente. Hvad så med små hunde? Er de langt fra lige så kloge, som større racer? Du har måske den opfattelse, at din chihuahua eller dværgpudel er meget intelligent, og spekulerer derfor, hvorfor disse hunderacer aldrig er med i toppen af listerne. Vi har fået fundet forskellig data, der sammenligner små hunde med store hunde ift. intelligens. Så fortsæt læsningen for at finde ud af, hvorfor det er, at din lille yndlingsrace aldrig er med i toppen af listen.

Intelligente hunde

Førerhund hjælper blind mand inde i byen
Mennesker har forskellige typer intelligens og evner. En person kan f.eks. være et matematisk geni, mens andre måske har talent for musik, kunst eller sport. Det samme gælder for hunde. Pets4Homes har lavet en artikel baseret på forskning, som er udført af den førende ekspert inden for hundeintelligens, professor Stanley Coren. Coren's forskning identificerer tre forskellige intelligenskategorier. Disse er:

 • Instinktiv intelligens. Dette er hundens evne til at udføre de opgaver, som den er trænet til. For eksempel er jagthunde trænet til at spore og jage et bytte, mens hyrdehunde er trænet til at vogte får og kvæg, og andre arbejdsracer kan være til at udføre andre specifikke opgaver. Denne måling viser, hvor godt disse hunde udfører instinktive opgaver. Det viser også, hvor godt hunde forstår deres ejeres humør. Alle hunde har en vis grad af instinktiv intelligens.
 • Adaptiv intelligens. Denne intelligensmåling viser, hvor godt en hund kan løse problemer uden menneskelig indgriben. En hund har f.eks. brug for adaptiv intelligens for at hente mad, der er faldet ned et sted, der er svært at komme til, uden at ejeren har vist, hvordan det skal gøres.
 • Arbejds- og lydighedsintelligens. Denne måling viser, hvor godt og hvor hurtigt hunde kan trænes til at være lydige og udføre opgaver på kommando. Hunde, der scorer godt i denne kategori, har en tendens til at klare sig godt inden for lydighed, agility og andre typer træning.

De fleste lister over hunderacer og intelligens fokuserer typisk på den tredje kategori og ignorerer for det meste de to første. Og med meget få undtagelser er det typisk de store racer, der vejer mellem 25 og 40 kilo, der klarer sig bedst i den sidste kategori.

Små hunde vs. store hunde

Betyder det, at mindre hunderacer på under 15 kilo er dumme? Absolut ikke! Mange små hunde scorer godt på de andre intelligenspunkter. Og det er værd at bemærke, at IQ-tests for hunde i højere grad har fokus på logisk sans og problemløsning end på lydighed og i hvor høj grad den er egnet til at blive trænet. Hvorfor har små hunde så en tendens til at klare sig dårligt i sidstnævnte kategori? Der findes et par teorier, men ingen af dem viser en endegyldig sandhed, så lad endelig være med at tro, at din hund ikke er intelligent.

Hovedets form

En bemærkelsesværdig undersøgelse forbinder formen på en hunds hoved med dens evne til at blive trænet, skriver Psychology Today. Teorien går ud på, at både brachycephale hunde - hunde med korte ansigter og flade næser som bulldogs og mops - og dolichocephale hunde - hunde med smalle, aflange ansigter som greyhounds - blev avlet til bestemte opgaver. Hunde i førstnævnte kategori blev avlet til at kæmpe og vogte, mens hunde i sidstnævnte til at løbe og jage bytte. Mesocephaliske hunde - hunde med et gennemsnitligt hoved, såsom Labrador retrievere - har derimod en tendens til ikke at være "specialiseret" i en opgave, hvilket ifølge forskerne kan give dem større kognitiv fleksibilitet, som gør dem bedre til at lære nye opgaver.

Temperament

sød malteser sidder i græsset
En hunds temperament kan også påvirke, hvor let den er at træne, og hvor meget den lystrer. Racer, der typisk ligger i toppen af lister over intelligente hunde, såsom golden retrievere og border collies, har en tendens til at være ekstremt venlige og ivrige efter at please dig. I følge en undersøgelse fra 2010 i Applied Animal Behaviour Science er små hunde deriomd ofte mere ængstelige og ophidsede og udviser stædighed og dårlig lydighed.

Nogle vil måske hævde, at små hundes tendens til at være mere stædige og have deres egen fri vilje faktisk gør dem mere intelligente end store hunde, som blot følger med. Hvad angår frygt og tendens til at blive ophidset, er det ganske logisk, at den store vide verden skræmmer små hunde mere end store hunde. Det kan sagtens være, at små hunde har meget travlt med at holde øje med mulige farer, og derfor gider de ikke lære nye tricks.

Hundeejerens rolle

En anden teori er, at små hundes generelt dårligere præstationer, når det kommer til lydighed og træning, ikke har noget at gøre med medfødte evner, men derimod har at gøre med den måde, de bliver behandlet på og de forhold de lever under. Undersøgelsen i Applied Animal Behaviour Science viste, at hundeejere med små hunde har en tendens til at interagere med deres hunde på måder, der gør hundene mere aggresive, mere ophidsede og mere frygtsomme, hvilket gør dem mindre lydige. F.eks. er ejere af små hunde generelt mindre konsekvente i træningen og interaktionen med deres hunde end ejere af store hunde. Ejere af små hunde har også en tendens til at bruge mere straf, f.eks. ved at skælde ud og irettesætte deres hunde, hvilket har vist sig at gøre hunde mere frygtsomme og aggressive. Undersøgelsen viste også, at ejere af små hunde typisk bruger mindre tid på leg og aktiviteter, såsom at hente pinde/bolde eller gå ture. Det er aktiviteter, der normalt giver mere velopdragne og lydige hunde.

Man får måske et indtryk af, at disse lister over de mest intelligente hunde oftest har større hunde på de øverste pladser. Men sandheden er faktisk, at de som regel er præget af hunde, der gerne vil please og hunde, der er nemme at træne. Men I må endelig ikke misforstå os; det kræver helt sikkert intelligens for en hund at lære gode manerer og at udføre bestemte opgaver. Og mange af racerne på listen over intelligente hunde er fremragende som service-, politi- og militærhunde. Og man kan blot have den største respekt for disse hunde.

Du kender din hund bedst. Hvis du er helt sikker på, at din lille hund er intelligent, så er det formentlig også rigtigt. Vores konklusion er, at du ikke har brug for en liste til at fortælle dig, om din hund er intelligent eller ej. Din hund behøver ikke at være intelligent for at være værdig til kærlighed og hengivenhed.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er dyreejer, kæledyrsblogger og skønlitterær forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsbabyer.

Relaterede artikler

 • Min hund sover hele dagen: Er det normalt?

  Er du bekymret over, at din hund sover hele dagen? I denne artikel kan du læse, hvor mange timer hunde bør sove, og hvorfor faktorer såsom alderen har en indflydelse på deres søvnvaner.
 • Hold øje med hvalpens vægt

  Vidste du, at definitionen på en overvægtig hund er, at den vejer 15% eller mere over sin idealvægt? Det betyder kun 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hundefoder med kylling

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken er sammensat til optimal led- og muskelopbygning hos hunde af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, glukosamin og chondroitin fra naturlige kilder.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN er sammensat til at hjælpe med at holde idealvægten hos hunde af små racer. Med ingredienser af høj kvalitet og vores unikke sammensætning til vægthåndtering for at hjælpe din hund med at holde sig i form og sund.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature er sammensat til at støtte en sund mund, sund hud og sund fordøjelse hos hunde af små racer. Med høje niveauer af klinisk dokumenterede antioxidanter og naturlige ingredienser, med tilsat vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hvalpefoder med kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Large Breed Chicken er sammensat til at styrke en sund knoglevækst hos hvalpe af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og optimalt mineralindhold.
  Buy Now »