Små hunderacer: Det skal du vide

Published by
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Små hunde er uden tvivl søde. Men hvis du tror, at det er alt de har at byde på, så tro om igen! Små hunde og miniatureracer er måske små, men de er lige så meget hunde som deres større artsfæller og besidder den samme mangfoldighed af karaktertræk, som du finder hos de større hunderacer - bare i en mindre indpakning. Det betyder ikke, at små hunderacer ikke har deres egne særlige karakteristika. Hvis du spekulerer på, om en lille hund er det rigtige valg for dig, kan du læse videre her og lære nogle vigtige ting om de små hunde.

Diversiteten blandt de små hunderacer

En nuttet Yorkshire-terrier kigger frem fra en kvindes skulder

Når folk tænker på små hunde, tænker folk ofte automatisk på de allermindste hunde, der tilhører UK Kennel Clubs (Storbritanniens officielle kennelorganisation) 'Toy Group' (gruppen af små hunde og miniaturehunderacer), f.eks. Yorkshire-terrieren eller Bichon Frisé.

Små hunde findes dog indenfor næsten alle racer. F.eks. er den meget lille gravhund faktisk medlem af UK Kennel Clubs 'Hound Group' (gruppen af jagthunderacer), mens rat-terrier og Jack Russell-terrier tilhører 'Terrier Group' (gruppen af terrier-hunderacer).

Når du vælger en lille hunderace, er det vigtigt at huske på, at de træk, der er karakteristiske for den gruppe hunden tilhører, har mere at gøre med deres temperament og personlighed end med deres størrelse. Mens mange små hunde og miniatureracer, er velegnede til bylivet og de dertilhørende boligforhold, vil gravhunde og visse terrier, der er avlet til at fange skadedyr og andet småvildt, også føle sig hjemme på en gård eller på landet, hvor de frit kan udfolde deres jagtinstinkter.

Det vigtigste at huske på er, at små hunderacer ligesom større racer har forskelligt temperament og stiller forskellige fysiske krav. Det er vigtigt at undersøge alle de racer du overvejer at vælge grundigt, og sikre dig at de passer godt til din familie og livsstil.

Fordelene ved små hunde

Der er mange fordele ved små hunde. Som nævnt har de generelt brug for mindre plads for at føle sig godt tilpas og tilfredse, hvilket gør dem til et godt valg, hvis du bor i en lejlighed eller en lille bolig. Men bare fordi de er mindre, betyder det dog ikke, at de ikke har brug for plads til at kunne motionere deres små ben. De har ofte en masse ophobet energi, så hvis du ikke har en have, de kan lege i, er det ideelt at have en hundevenlig park eller en vandresti i nærheden. Små hunde spiser ofte mindre, og deres generelle pleje koster mindre end for de store hunderacer. De fælder mindre (dvs. den samlede mængde pels er mindre) og er mindre tilbøjelige til at rode end store hunde (og når de gør, er rodet mindre). De er også lettere at styre i snor eller ved at bære dem. Forestil dig bare - ville du hellere skulle tilbageholde en 10 kg tung hvalp eller en 40 kg tung kæmpe, der forsøger at løbe efter et egern? Ifølge PDSA lever små hunde i gennemsnit også længere end deres større artsfæller.

Udfordringerne ved at have en lille hund

På trods af alle fordelene er små hunde også forbundet med en række udfordringer. Selvom de ofte er hårdføre, når det gælder deres helbred, er deres små kroppe mere sarte og tilbøjelige til at komme til skade, især hvis de tabes, hvis der leges for hårdhændet med dem, eller hvis de falder eller hopper fra for høje møbler. Derfor er de små hunde og miniatureracerne generelt ikke et godt match til husstande med meget små børn - og større børn bør instrueres i, hvordan man håndterer små hunde korrekt, samt holdes under tilsyn når de leger sammen. Mange små racer er også tilbøjelige til at få forskellige sygdomme, f.eks. luftrørskollaps eller patellaluksation, som betegner en tilstand, hvor knæskallen er ude af led, når knæet bøjes. Det er altid vigtigt at kontakte din dyrlæge, hvis din hund lider af disse (eller andre) sygdomme, da de kan anbefale særlige instruktioner til håndtering af din hund. Hvis dit kæledyr f.eks. lider af luftrørskollaps, kan det være nødvendigt at bruge en sele, der er fastspændt henover brystet, i stedet for en almindelig snor og halsbånd.

Små hunde anses ofte for at være stillesiddende skødehunde, der elsker at nusse, men sandheden er, at små hunderacer ofte er små energibundter, og nogle har brug for mere motion end andre. Hvis du ikke kan lide at gå ture, og du ikke har en stor have, hvor hunden kan løbe og lege, bør du vælge en race, der får al den motion den har brug for, ved at lege indendørs. Små racer er ofte små energibundter. Selv om de måske ikke leger og motionerer lige så længe som andre hunde, vil korte og hyppige legeperioder hjælpe med til at give dem den motion, de har brug for. Det er også værd at bemærke, at to af de tre mest aggressive hunderacer, ifølge en undersøgelse fra Helsinki Universitet fra 2021, var små racer (dværgschnauzer og dværgpuddel). Forskerne fandt frem til, at aggressivitet i særlig høj grad var forbundet med frygt, og at deres lille størrelse gør små hunde ængstelige, sårbare og tilbøjelige til at skabe sig. De bemærkede også, at aggressiv adfærd kan forværres af manglende træning og overdreven forkælelse fra hundeejere, som tillader denne adfærd, fordi den ikke virker truende - ja, den virker måske endda sød. Lektien her er, at når det drejer sig om at opfostre en venlig og velopdragen hund, er det lige så vigtigt med socialisering og lydighedstræning for små hunde, som det er for store hunde. Uanset hvor sød din hund er, skal du modstå trangen til at behandle din lille følgesvend som en baby; den er måske lille, men det er en hund, og den er afhængig af, at du træner og vejleder den, som du ville gøre med enhver anden hund.

Ernæringskrav for små hunde

Cinnamon Chihuahua-hvalp, klædt i en sort og rød argyle-sweater, der spiser fra en skål.Selv om små hunde generelt spiser mindre end store hunde, har små hunde faktisk brug for flere kalorier pr. kilo. Ifølge UK Kennel Club har små hunde en tendens til at forbrænde energi hurtigere end større hunde, men de har selvfølgelig også meget mindre maver. Det betyder, at din lille hund skal spise færre, mere kalorietætte måltider - og at de skal spise oftere end en større hund. Hvalpe i vækst skal fodres endnu hyppigere for at undgå hypoglykæmi, også kaldet lavt blodsukker, som kan forårsage svaghed og sløvhed, muskelrystelser, kramper og i værste fald medføre døden.

Du kan sikre dig, at din lille hund får den rette mængde kalorier ved at fodre hunden med et specielt sammensat foder til små racer, der er mere kalorierigt end foder til større racer. På grund af deres længere levetid har små hunde også gavn af foder med et højt indhold af antioxidanter, som kan hjælpe med at forebygge skader fra længerevarende udsættelse for frie radikaler i løbet af deres lange liv.

Små hunde har ofte en stor personlighed. Det gør dem ikke blot til underholdende selskab, men også til ideelle ledsagere under de rette omstændigheder. Nu hvor du ved, hvad du kan forvente af en lille hund, kan du trygt vælge dén lille hunderace, der passer til din husstand.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en kæledyrsejer, kæledyrsblogger og romanforfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsklumper.

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter