Separationsangst

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du efterlader din hund alene, kan det frembringe separationsangst, hvilket som regel skyldes stor afhængighed af ejeren. Det kan være et resultat af for hurtig tilvænning, af at blive efterladt eller simpelthen på grund af hundens temperament.

Du efterlader din hund alene i knap tyve minutter, mens du er ude og handle, og når du kommer tilbage, har den tømt skraldespanden ud over køkkengulvet, ødelagt en pude eller tisset på gulvet. Hvis denne form for opførsel sker ofte, kan din hund lide af separationsangst.

Afhængighed af ejer   

Separationsangst er normalt hos hunde og skyldes som regel stor afhængighed af ejeren. Denne afhængighed kan være resultatet af for hurtig tilvænning, af at være blevet forsømt eller simpelthen på grund af hundens temperament.

Det er en svær, men ikke umulig opførsel at gøre noget ved. Og med tålmodighed kan du helt overvinde den destruktive opførsel forbundet med separationsangsten.

Hvad du skal se efter

De typer opførsel som ofte er forbundet med problemet, er urinering og/eller afføring på upassende steder, destruktiv gumlen og skraben, overdreven gøen eller hylen, mindre appetit eller tørst samt at hunden bider eller slikker sig selv.

Når du kommer hjem igen, er der som regel også en overdreven velkomsthilsen.

Straf er ikke svaret

Det sidste, du skal gøre i denne situation, er at straffe din hund. Den vil ikke kunne forbinde det griseri, den har lavet, mens du var ude, med den straf den får nogle timer efter. Din hund kan se ud, som om den føler sig skyldig, men det er simpelthen kun en underdanig opførsel - hunde kan ikke føle skyld, men de kan føle en straf.

At kigge ned, halen mellem benene, listen, at vise sin mave, er alle måder, hvorpå din hund viser underdanighed - ikke skyld. Faktisk siger den "Jeg ved, at du er chefen. Slå mig ikke." Straf forøger kun symptomerne af separationsangst og afhjælper ikke selve hændelsen.

Kom og gå

Den bedste måde at håndtere problemet er ved at formindske den afhængighed og angst, din hund føler. Dette kan gøres ved simpelthen at få din hund vænnet til mennesker, der kommer og går i huset.

Når du går, skal du ikke lave postyr eller gøre et stort nummer ud af at sige farvel, da det kun vil forøge dens angst. Ligeledes skal du, når du kommer tilbage, give den en rolig hilsen, efter den er faldet til ro.

Du kan også lave nogle øvelser, hvor du kommer og går, for at gøre den vant til dine bevægelser. Gør dette flere gange om dagen og gå gennem hele rutinen, som om du faktisk skal til at gå.

Ryst dine nøgler, tag din taske, tag din jakke på og gå hen imod døren. Du kan endda stige ind i bilen og køre en runde. Kom tilbage efter et minut eller to.

Efterhånden som din hund bliver vant til disse korte ture, forøg da gradvist deres længde. Målet er at kunne gå fra huset og komme tilbage uden, at din hund hidser sig op og bliver vild eller opfører sig dårligt, mens du er væk.

Når du kan efterlade den alene i ca. en time, kan du være nogenlunde rolig ved at efterlade den om morgenen eller eftermiddagen.

Bare ignorer den!

Hvis du fortsætter med at have problemer med din hund, bør du måske takle afhængigheden mere direkte. Dette er hårdt, fordi det kræver, at du ignorerer din hund i en uge eller to.

Bed en anden om at fodre din hund og gå og lege med den. Eller endnu bedre, få flere mennesker til at gøre det. Det vil ikke være nemt at ignorere din hund, specielt når den desperat søger din opmærksomhed, men efter nogle få uger kan du se, at den ikke er nær så afhængig.  

Som altid, hvis du har problemer med din hund, bør du opsøge en dyrlæge, som kan afgøre, om din hunds dårlige opførsel skyldes separationsangst eller en underliggende lidelse.

De kan måske også anbefale en god adfærdsspecialist, som kan hjælpe med at løse problemet.

Relaterede Artikler