Hunde i løbetid

Published by
Læse tid

Hunhunde er "i løbetid", når de træder ind i fertilitetsdelen af deres reproduktivitetscyklus. Løbetiden varer i gennemsnit i 3 uger, og en hund vil normalt komme i løbetid hver 6 til 8 måned.

De fleste hunderacer er første gang i løbetid, når de er cirka 6 måneder gamle men det kan variere. 

Løbetid kan normalt identificeres, når hunden bløder fra skeden, svulmet vuvla eller forøget urinering. Hunhunde producerer dog ikke ret meget blod, og det kan være, at du slet ikke bemærker blødningen hos en lille hund.

Uønsket opmærksomhed

Det første du vil bemærke, hvis du har en tæve i løbetid, er, at hun vil tiltrække opmærksomhed fra ikke-kastrerede hunde i en meget stor radius. Hendes opførsel vil også ændres fra ikke, at ville lade hanhunde bedække hende til ikke at gøre nogen modstand. Sker dette, er hun helt sikkert i brunst.

Desuden vil hanhunde gå overraskende langt for at komme til en hunhund i løbetid. Mens din hunhund er i løbetid, frarådes det derfor, at du efterlader hende udenfor uden opsyn. Derudover vil du være nødt til at have hende i snor hele tiden, mens I går tur. Normalt vil andre hundeejere, du møder, være i stand til at styre deres hunde, men duften af en hunhund i løbetid kan forårsage aggressiv opførsel hos nogle hanhunde.

Blødning

Den anden bekymring er blødning. Hvis din hund producerer nok blod til at plette rundt om i huset, er det en god ide at give hende begrænset adgang til de dele af huset, hvor rengøringen er lettest, altså steder uden gulvtæpper Det er en dårlig ide at efterlade hende udenfor, medmindre du ønsker, at hun får mandligt besøg (og måske hvalpe).

Medmindre du vil avle, er de bedst at få hende steriliseret. Steriliseringen forhindrer hende fra at komme i løbetid.

Der er forskellige meninger om, hvornår det er bedst at sterilisere hunhunde. Nogle dyrlæger vil forslå, at man lader en hund være i løbetid én gang, mens andre allerede vil sterilisere, når den er 6 måneder. Spørg din dyrlæge hvilken måde de syntes er rigtig for din hund.

Relaterede Artikler

 • En snak om hundehvalpe

  Få mere at vide om, hvordan du aflæser hvalpes adfærd gennem deres kropssprog, herunder logren med halen og bevægelser, og hvordan hundes adfærd ændrer sig med alderen.
 • Små hunderacer: Det skal du vide

  Overvejer du at få en lille hundeven? Læs om fordelene og ulemperne ved små hunderacer, f.eks. hvad angår mad og pladsforhold, så du kan afgøre, om de passer til dig.
 • En snak om hundehvalpe

  At lære at forstå din hundehvalps måde at tænke på, er muligvis noget af det vigtigste, du kan gøre for den. I sidste ende kan en sådan forståelse bidrage til, at du og din hund kan leve et skønt og harmonisk liv sammen.
 • Når hvalpen er i løbetid

  Dogs running Hvis din hvalp ikke er steriliseret, kommer den i løbetid for første gang, når den er omkring fem-otte måneder gammel.