Hvor meget vil min hvalp vokse?

$authorText
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvor stor bliver min hvalp? Dette er et af de mest almindelige spørgsmål, som dyrlæger får fra nye hvalpeejere eller erfarne hundeelskere, der har adopteret en race, der er ny for dem. Nogle spørger af ren nysgerrighed, andre vil gerne vide det, så de kan sikre sig, at de har plads nok i deres hjem, inden de adopterer. De overvejer også andre logistiske spørgsmål, f.eks. hvilken størrelse transportkasse, hundeseng eller halsbånd, de skal købe, før de tager deres nye pelsede ven med hjem.

Din dyrlæge er den bedste til at vejlede dig om hvalpens vækst og forventede størrelse, men der er også andre velkendte indikatorer, f.eks. potestørrelse eller diverse racemarkører, som kan (måske/måske ikke) lede dig i den rigtige retning. Her er nogle af de mest almindelige metoder til at vurdere, hvor stor din hund bliver.

Er potestørrelse en indikator?

Nogle siger, at jo større hundens poter er som hvalp, jo større bliver hunden også som voksen. Det er dog ikke altid en god indikator for, hvad man kan forvente. En stor Berner Sennenhund har større poter til at holde dem oppe med end en corgi, men der findes også større hunde med små poter i forhold til deres størrelse (som f.eks. en yndefuld collie) og omvendt (f.eks. en bulldog). Ligesom ethvert menneskebarn kan din hvalp gå igennem høje, tynde, tykke eller disproportionelle faser, mens de vokser.

Hånd holder chokoladefarvet pote.

Raceren kontra blandet race

Spekulerer du over, "hvor stor din hvalp bliver" efter at have adopteret en elskelig, lille hund? Desværre er du nok nødt til at vente, indtil den er fuldt udvokset, før du kan være helt sikker. Hvis du ikke kender din hvalps præcise blanding, er det et helt åbent spørgsmål, hvordan de forskellige gener vil påvirke størrelsen. Hvis du ved, at din hund er en blanding af to små racer eller to store racer, kan du måske gætte, hvor stor den bliver som fuldt udvokset - men husk, at det stadig blot er et skøn.

En raceren hvalps endelige størrelse er stadig overraskende svær at forudsige. Det kan vise sig at være den mindste eller største hvalp i et kuld eller den vokser anderledes end andre hunde af samme race på grund af en sygdom som hvalp. Hvis du gør dig bekendt med en officiel raceklubs standarder, kan det hjælpe dig med at vurdere, hvor store hunde af den pågældende race typisk er.

Din dyrlæge kan give dig retningslinjer for, hvad du kan forvente af dit kæledyrs vækst. Hvis du kan lide selv at undersøge det, kan du tjekke The Kennel Clubs database over hunderacer for at se de forventede størrelser for hver enkelt race.

Se på forældrene

En af de bedste måder at afgøre den omtrentlige forventede højde og vægt for din hund på er at tage et kig på mor og far, hvis det er muligt. Deres højde og vægt i udvokset tilstand vil sandsynligvis være en god indikator for, hvad du kan forvente af din egen hund. Faktisk er dette også typisk en god indikator for mennesker. Mange adoptanter ved dog meget lidt, hvis de overhovedet ved noget som helst, om deres nye kæledyrs forældre.

Registrering af væksten

En anden metode, som er lidt mere kedelig, er at registrere din hunds vækst over tid. Mange hunde er fuldt udvoksede, når de er et år gamle, men nogle racer kan vokse i et halvt til et helt år mere. Ved at registrere din hunds vækst fra hvalp til henholdsvis tre måneder, seks måneder og et år kan du få en bedre fornemmelse af, hvor stor hunden vil være, når den er fuldt udvokset. Denne metode kræver dog, at du vurderer hunden på basis af, hvad andre hundeejere til lignende racer har oplevet. Din hund er unik, og individuelle træk er den største afgørende faktor for den endelige størrelse.

Der er ingen videnskab til at bestemme, hvor stor din hvalp bliver, bortset fra at se på racehistorikken og konsultere en dyrlæge. Det er bedst at undersøge dette i god tid, så du kan bruge tiden på at lege med din nye hund og nyde hinandens selskab. Og hvis du er i tvivl, så køb den store transportkasse.

Skribent

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordets magt, og hvordan en besked kan

informere – og endda forandre – målgruppen. Hendes

arbejder findes overalt på internettet og på tryk og omfatter

interviews, ghostwriting, blogindlæg og kreativ faglitteratur.

Erin er SEO-nørd og glad for de sociale medier. Hun

dimitterede fra Fairfield University og har en kandidatgrad i

kreativ skrivning. Du kan kontakte hende på Twitter

@ReinventingErin eller få mere at vide om hende på: http://erinollila.com.

Relaterede artikler

Relaterede produkter