Når tyggeri ødelægger  

Published by
Læse tid

Hunde bruger deres mund, ligesom vi bruger vores hænder: som et værktøj til at undersøge. Dette betyder, at de undersøger alt det, de finder interessant ved at tygge og gnave på det. Men hos nogle hunde bliver tygningen desværre destruktiv og et stort problem.
Dog and shoe

Hvorfor tygger de?

De fleste hundehvalpe tygger, når de får nye tænder. Som de bliver ældre, kan de tygge på noget, de leger med af ren kedsomhed eller pga. et tyggeinstinkt. Tygning kan være et udtryk for, at hunden er usikker på sine omgivelser, og at den lider af separationsangst. At kende årsagen til hvorfor din hund tygger, er nøglen til at stoppe denne opførsel.

Hvis din hund tygger på forskellige ting i huset, uanset om du er der eller ej, tygger den nok af ren kedsomhed. Din hund har sandsynligvis brug for mere leg, motion og fysiske aktiviteter for at komme af med al sin overskydende energi. Du kan også hjælpe din hund med at komme af med sin ødelæggende tyggevane ved at give den tyggelegetøj.

Problemer med nye tænder

Hvis din hund er ved at få nye tænder, bliver du nødt til at vente til, den er vokset fra det. Giv din hundehvalp tyggelegetøj at tygge på så ofte som muligt. Prøv også at lave nogle frosne godbidder i ispindeholdere eller læg legetøjet i fryseren, før du giver hunden det. Dette vil ikke kun give den et godt legetøj, men også ét, der lindrer dens ømme tænder.

Nogle hunde tygger, fordi de lider af separationsangst. De tygger i ting eller skraber måske for at komme ud. De tygger måske også på upassende objekter pga. en nervøs reaktion på din manglende tilstedeværelse. Dette er nok den sværeste årsag at behandle, eftersom det kun sker, når du er fraværende, så i dette tilfælde er det selve angsten, der skal behandles. Hundeadfærdspsykologer bruger socialisering og adfærdsteknikker for at behandle separationsangst.

Planlægning betyder alt

Det eneste tidspunkt, hvor du effektivt kan disciplinere din hund, når det kommer til at tygge, er, når du tager den i det. Hvis du finder en overtygget sko en time efter, at din hund har bidt i den, vil den ikke kunne forbinde straffen med handlingen. Din hund ser måske "skyldig" ud, når du vinker med skoen foran dens næse, men det er bare underdanig opførsel. Når du så fanger din hund i at tygge, skal du stoppe den verbalt eller med en høj lyd. Når den stopper, skal du give den tyggelegetøjet. Når hunden begynder at tygge på legetøjet, skal du rose den.

I de fleste tilfælde kan du selv vænne din hund af med at bide i ting ved at vænne den til at bide i mere velegnede ting. At vælge det rigtige tyggelegetøj er det første skridt på vejen. Giv den aldrig noget, som minder om noget, du ikke vil have, den tygger på. Hvis du giver hunden gamle sko eller tøj, vil den ikke kunne forstå forskellen mellem dem, den må bide i og det tøj og sko, den ikke må bide i.

Der findes nogle produkter, som kan påføres genstande i huset for at afskrække din hund fra at tygge på dem. Disse produkter har en dårlig smag eller lugt, som er ubehagelig for hunden, men harmløs for mennesker.

Du kan altid konsultere din dyrlæge for flere nyttige råd og forslag.

Relaterede Artikler

 • En snak om hundehvalpe

  Få mere at vide om, hvordan du aflæser hvalpes adfærd gennem deres kropssprog, herunder logren med halen og bevægelser, og hvordan hundes adfærd ændrer sig med alderen.
 • Små hunderacer: Det skal du vide

  Overvejer du at få en lille hundeven? Læs om fordelene og ulemperne ved små hunderacer, f.eks. hvad angår mad og pladsforhold, så du kan afgøre, om de passer til dig.
 • En snak om hundehvalpe

  At lære at forstå din hundehvalps måde at tænke på, er muligvis noget af det vigtigste, du kan gøre for den. I sidste ende kan en sådan forståelse bidrage til, at du og din hund kan leve et skønt og harmonisk liv sammen.
 • Hunde i løbetid

  Dogs running Hunhunde er "i løbetid", når de træder ind i fertilitetsdelen af deres reproduktivitetscyklus.