Hundes mærkværdige opførsel: Løber i søvne med mere

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

 

Hvis du er hundeejer, har du sikkert set din hund løbe i søvne og undret dig over, hvad i alverden der får de sovende ben til at bevæge sig så meget. Her er svaret! Vi har fortrolige oplysninger om, hvad der får din hund til at løbe i søvne og anden aparte hundeadfærd. 

Løber, spjætter og gør

Selvom man skulle tro, at hundeløb i søvne adskiller sig markant fra spjætten, gøen og anden vokalisering fra hunden, mens den sover, er sandheden, at disse adfærdstyper har forbindelse med hinanden og derfor ofte forekommer samtidig. Uanset om din hund løber i søvne, spjætter, gør, piber eller det hele på én gang, så er det fordi, den drømmer.

Ifølge Psychology Today er hundens hjerne opbygget ligesom menneskers, og den gennemgår samme elektriske mønstre, som menneskehjernen gennemgår i søvncyklussen. Det gælder også REM (rapid eye movement), hvor drømme forekommer. Mange hunde forsøger fysisk at udleve deres drømme –hvilket ofte involverer genoplevelse af minder fra dagen – og det er årsagen til, at de løber i søvne, gør og spjætter.

Sovestilling

White and brown fluffy dog asleep on her back on the couchDu har måske undret dig over, hvorfor din hund ruller sig sammen som en kugle, når den lægger sig til at sove, selv når det ikke er koldt. Ifølge Vetstreet er denne adfærd et evolutionært levn fra deres forfædre.  I naturen ruller ulve og vilde hunde sig sammen, når de sover, for at beskytte deres sårbare organer mod et angreb.

Men hvis det er tilfældet, hvorfor sover nogle hunde så på ryggen med maven i vejret? En lille procentdel af hunde har det godt med at sove på den måde. Vetstreet vurderer, at det drejer sig om mellem fem og 10 procent. Rolige, velsocialiserede hunde med et temperament, der ligger langt fra deres ulveslægtninge og forfædre, kan foretrække den stilling. Hvis din hund kan lide at ligge på ryggen, er det et tegn på, at den stoler på dig og føler sig tryg og sikker, hvor den er.

Skraber i gulvet og går rundt om sig selv

En anden mærkværdig adfærd, som du måske har set ved hundens sengetid, er vanen med at skrabe på gulvet og gå rundt om sig selv, før den lægger sig ned, selv på en blød overflade som en seng eller pude.  Denne adfærd går helt tilbage til samme instinkt for redebygning, der får hunde til at rulle sig sammen for at sove.  I naturen ville hundens forfædre grave for at blødgøre jorden og lave reder at ligge i, som ofte gav yderligere beskyttelse og hjælp til at regulere kropstemperaturen. De gik rundt om sig selv for at stampe foringen af jord, blade eller græs i deres seng ned og gøre den mere komfortabel. Det er stadig et mysterium, hvorfor dette instinkt har overlevet i tusindvis af år og stadig er så stærkt hos tamme hunde i dag.

Snorken

De fleste hunde saver brænde en gang imellem, når de sover.  Men nogle gør det oftere end andre. Hunde snorker af samme grund som mennesker — fordi der er en blokering i luftvejene. Denne blokering kan skyldes forskellige ting, fx allergi eller luftvejssygdom, fedme eller snudens form Bulldogs er fx kendt for deres snorken på grund af deres flade snuder.

Der er ikke grund til bekymring, hvis hunden snorker en gang imellem, men kronisk snorken kan være tegn på et mere alvorligt problem med hunden.  PetMD advarer om, at hvis en hund snorker meget, når den sover, har den sandsynligvis også problemer med at trække vejret, når den er vågen.  Hunde bruger deres evne til at trække vejret hurtigt som hjælp til at regulere kropstemperaturen, og kan de ikke det, kan det have alvorlige følger for deres helbred.  Hvis din hund altid snorker, bør du tale med dyrlægen for at finde årsagen. 

Hunde sover i timevis dagen igennem, og det giver dig masser af muligheder for at se deres mærkværdige adfærd. Så næste gang din hund løber i søvne, kan du smile, fordi du ved, at den har det sjovt med at jagte drømmeegern, lege en leg eller hente pind.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Forfatteren Jean Marie Bauhaus fra Tulsa, Oklahoma, er dyreejer, blogger og har ofte flere pelsede dyrebørn på skødet, når hun skriver.

Relaterede Artikler