Hvalpepsykologi

Published by
Læse tid

Dog image
Noget af det vigtigste, du kan gøre for din hvalp, er at sætte dig ind i din nye kammerats psyke. Hvis du kender lidt til hundepsykologi, hjælper det dig med at få et glad og harmonisk liv sammen med hunden. Vi forventer ikke, at du bliver ekspert i hundepsykologi, og det er heller ikke nødvendigt. Men det hjælper med lidt forståelse, og hvis du har brug for hjælp og rådgivning, før et lille problem vokser sig stort, bør du først og fremmest tale med dyrlægen om det.

 

Hvalpens kropssprog

Hunde har altid kommunikeret med hinanden ved hjælp af kropssproget. Det betyder ansigtsudtryk, stillinger, lyde og lugte. Hunde udtrykker deres følelser med deres mund, øjne, ører og hale. En af grundende til, at de er så gode kæledyr, er måden, de kommunikerer med mennesker på. Hvalpen opfatter dig som en forlængelse af sin egen hundefamilie og er meget hurtig til at lære at tolke dit humør og ønsker. Så ved at lære at tolke hvalpens kropssprog kan du også tolke dens hensigter.

Stor hund: Hvis hvalpen føler sig modig eller aggressiv, prøver den at virke større ved at rette sig op, samtidig med at ører og hale står op. Den stikker også brystet frem og rejser pelsen på nakken og ryggen (rejser børster). Den kan også knurre og vifte langsomt med halen.

Lille hund: På den anden side vil en underlegen hund prøve at få sig selv til at virke lille og opføre sig som en hvalp, fordi en voksen hund sætter en hvalp på plads, men den angriber ikke. Så underlegenhed viser sig ved, at hunden synker sidelæns lidt ned i knæ, så den er tæt på jorden (hunden kryber), mens halen holdes lavt, samtidig med at den logrer. Måske prøver den også at slikke den dominerende hund eller det dominerende menneske i ansigtet eller rulle om på ryggen.

Hvalpens hale er meget sigende. De fleste ved, at logren er et tegn på venlighed og glæde. Men overdreven logren kan som nævnt ses hos underlegne hunde og hos hunde med meget korte haler. Men halen kan også afsløre andre stemninger. Hvis hunden vifter langsomt og stift med halen, er det et udtryk for vrede, og hvis halen er trykket helt ned over bagpartiet, betyder det, at hunden er bange. En frygtsom eller nervøs hund kan have lav haleføring, men samtidig logre stift.

Den normale måde, en hund holder halen på, varierer fra race til race, men generelt holdes halen højere end en vinkel på 45 grader til ryggen, hvilket er udtryk for opmærksomhed og interesse.

Tolkning af hvalpens ansigsudtryk: Hvalpens ansigtsudtryk fortæller meget om dens humør, hvad enten den er bange eller nervøs, ophidset eller legesyg og mange flere følelser.

Opretstående ører er for eksempel tegn på, at hunden er opmærksom eller lytter. Hvis de på den anden side ligger fladt ned, kan det udtrykke enten glæde eller frygt. Så for at tolke hundens humør rigtigt bliver du nødt til også at se på andre dele af kropssproget. Hvis hundens øjne er halvt lukkede, er det et tegn på nydelse eller underkastelse, mens det er et tegn på aggression, hvis de er vidt åbne.

Lad os se på hvalpens øjne: Ude i naturen stirrer hunde på hinanden, til en af dem trækker sig eller gør et udfald. Derfor skal du aldrig stirre stift på din hvalp, især hvis den er nervøs, mens almindelig øjenkontakt styrker forholdet mellem jer og beroliger hvalpen.

Er det et smil? Underlegne hunde og nogle racer som f.eks. labrador retrievere åbner ofte munden i en slags skævt grin, og det er faktisk tegn på venlighed. Men når læberne er trukket stramt tilbage, så hunden viser tænder, er det helt klart aggression.

Skal vi lege? Hvis hvalpen gerne vil lege, løfter den en pote eller bøjer sig ned og gør alt for at tiltrække sig opmærksomhed. Eller den kommer måske med et stykke legetøj eller løber hen til en anden hund for at få den til at lege fangeleg.

Dit kropssprog: Hvis du gerne vil forbedre kommunikationen med din hvalp, kan du forbedre dit eget kropssprog. Hvis du for eksempel bøjer dig ned med armene strakt ud, er det et velkomsttegn. Men at knejse over hvalpen og stirre på den virker truende. Hvalpen ser mere på dig for at aflæse dit kropssprog, end den lytter til dig, og den lærer hurtigt at aflæse din sindstilstand, også selvom du ikke siger noget.

Relaterede Artikler

Relaterede Produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Lam med Ris

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice er sammensat til at styrke fordøjelsessystemet og muskelmassen. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og letfordøjelige ingredienser som lam.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Oksekød

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensat til at bevare muskelmassen og sunde vitale organer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og omega-3 fedtsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensat til at bevare muskelmassen og sunde vitale organer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og omega-3 fedtsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ HValp Mini Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini er sammensat til styrke immunforsvaret og bevare bevægelsesfriheden hos hvalpe, der foretrækker mindre bidder. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og DHA.