En snak om hundehvalpe

Published by Jean Marie Bauhaus
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Dog image

Mens hvalpe lærer at gå og lege og efterligner andre hvalpes adfærd, lærer de også at tale. Selvom hvalpe og hunde ikke bruger ord, kommunikerer de om, hvad de tænker og føler gennem kropssprog og anden udtryksfuld adfærd. Hvis du forstår hvalpes kropssprog, vil det gøre det nemmere at kommunikere med din hvalp.

 

Sådan aflæser du din hvalps kropssprog

Du griner måske ad eller begejstres over din hvalps ansigtsudtryk, men dens ansigtsudtryk betyder meget mere end som så. Hvalpe bruger hele kroppen – fra øjne til hale – til at kommunikere med, fortæller man hos The Spruce Pets.

Øjnene: Skelen og hængende øjenlåg er tegn på glæde eller tilfredshed, især under en hyggelig aktivitet som at blive klappet eller kælet for. Vidtåbne øjne er tegn på årvågenhed. Hvis blikket rettes væk, eller din hvalp undgår øjenkontakt, er det et tegn på underdanighed eller stress. Hvis den stirrer, skal det tages som en udfordring og et tegn på, at den hævder at være den dominerende. Vær også særlig opmærksom på pupillerne. Pupillerne hos en aggressiv hvalp udvider sig, når den er ved at angribe.

Ørerne: Selvom størrelsen og formen på ørerne er afgørende for, hvor nemt det er at se og forstå øresproget, er ørerne på hvalpe, der er på vagt, opretstående og peger fremad. Ører, der ligger fladt mod bagsiden af hovedet, er tegn på frygt eller underkastelse.

Munden: En delvis åben mund med en slapt hængende tunge er tegn på en glad og afslappet hvalp. Hvis din hvalp slikker eller svipper med tungen, som om den vil slikke, betyder det imødekommenhed. En hvalp, der napper eller snapper i en anden hunds mund eller snude, søger dominans. Disse bevægelser er ret nemme at aflæse, men det er mindre tydeligt, hvad det betyder, når en hvalp viser sine tænder. Trækkes læberne opad for at eksponere hjørnetænderne, er det et tegn på dominans og aggression, mens læber, der trækkes fra hinanden i et venskabeligt, bredt smil, er et tegn på underkastelse.

Positur: Den måde, din hvalp går på, taler sit eget sprog. Selvsikre hunde og hunde, der søger dominans, er ranke og går med hovedet højt hævet. Andre dominerende stillinger er for eksempel, når en hund støder ind i, skubber til, læner sig op ad eller ind over en anden hund eller en person. Hvalpe, der føler sig mindre sikre, vil forsøge at gøre sig mindre ved at lægge ørerne ned, sænke hovedet og trække halen ind mellem benene. Det er også tegn på underkastelse eller tillid, når en hvalp strækker poten frem eller ruller om på ryggen for at eksponere maven. Pelsen: Selv pelsen kan fortælle dig, hvilken sindstilstand din hvalp er i. Uanset om en hund er bange eller aggressiv, vil den, når den er i alarmberedskab, rejse børster (pelsen langs rygraden står lige op).

Halen: Du tror måske, at en logrende hale signalerer glæde og venlighed. Men afhængigt af andre typer kropssprog kan en logrende hale også være tegn på andre stemninger, siger man hos The Spruce Pets. Hvis hundens bagende eller hele kroppen vrikker, er det helt klart et tegn på, at den er begejstret og glad for at se dig. En langsommere logren kan dog være udtryk for usikkerhed og tøven, mens en hale, der holdes højt og logrer hurtigt, men i en smal bue, signalerer frygt eller aggression.

Sådan ændrer hvalpes adfærd sig, i takt med at de vokser

Visse typer af hvalpeadfærd svarer også til deres aktuelle udviklingsfase.

Tænder: Når hvalpe begynder at nappe og gnave i treugersalderen, er det et tegn på, at deres hvalpetænder vokser. Intens gnaven og tyggen kombineret med øget aggression omkring tre- til seksmånedersalderen betyder, at voksentænderne er ved at komme frem, fortæller man hos Cuteness. Det er et godt tidspunkt at give din hvalp et stykke legetøj, den kan bide i, og sætte sko og andre værdifulde genstande uden for rækkevidde.

Socialisering: Når hvalpe er omkring fire uger gamle, udviser de mod og nysgerrighed, når de vover sig længere væk fra deres mor og søskende for at udforske. Det er et godt tidspunkt at socialisere dem ved at præsentere dem for nye mennesker, kæledyr og oplevelser.

Puberteten: Når din hvalp er omkring 12 uger, skal du forvente, at den forsøger at hævde sin dominans og skubbe til de etablerede grænser, samtidig med at den finder sin plads i husstanden. Det er nu, du skal være bestemt, men også give masser af tryghed. I seksmånedersalderen bør din hvalp føle sig mere sikker på sin plads i familien og falde til ro i sin rolle.

Kønsmodenhed: Selv om det kan variere lidt fra race til race, når hvalpe normalt deres version af puberteten omkring seksmånedersalderen. Hunhunde udviser fysiske symptomer svarende til menstruation hos mennesker. Hanhunde kan på dette tidspunkt begynde at markere deres territorie, forsøge at strejfe omkring og kravle op på stort set alt på deres vej, fortæller man hos American Kennel Club. Den bedste måde at undgå uønsket graviditet på og reducere uønsket adfærd er at kastrere eller neutralisere din hvalp.

En vigtig evne hos alle hundeejere er at kunne forstå den bagvedliggende betydning af visse hvalpes adfærd og lære at læse hvalpes kropssprog. Disse færdigheder vil ikke kun være en hjælp, når du skal knytte dig til din hvalp. De vil også hjælpe dig med at være mere opmærksom på din hvalps følelsesmæssige behov, så den kan blive en følelsesmæssigt veltilpasset hund.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Forfatteren Jean Marie Bauhaus fra Tulsa, Oklahoma, er dyreejer, blogger og har ofte flere pelsede dyrebørn på skødet, når hun skriver.

Relaterede Artikler